Grindeanu, promisiuni de îndulcire a poverii fiscale pentru industria farma

Guvernul ia în calcul introducerea unui calcul diferențiat al taxei clawback pentru producătorii de medicamente generice, conform unei declarații făcute de premierul Sorin Grindeanu, la International Health Forum. „Ştiu de povara taxei clawback asupra producătorilor de medicamente generice. V-am înţeles mesajul şi sunt total de acord că povara acestor contribuţii financiare trebuie împărţită în mod echitabil în industrie, spre folosul pacientului şi al economiei deopotrivă.

Aşa cum a subliniat şi Consiliul Concurenţei, care a recomandat public încurajarea consumului de medicamente generice. Vom învăţa din experienţa ţărilor europene cu istorie în acest domeniu. Dacă soluţia este introducerea unui calcul diferenţiat al taxei clawback, nu vom ezita să o aprobăm de urgenţă. Ministerul Sanătăţii împreună cu Ministerul Economiei şi cel al Finanţelor caută deja o soluţie, pe care sper să o găsim împreună”, a declarat Grindeanu la International Health Forum. Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, a atras recent atenția că peste 2.000 de medicamente generice au dispărut de pe piaţă în ultimii ani, fiind înlocuite cu alternative mult mai scumpe. Conform specialiştilor, acest trend va continua.

Medicamentele care urmează să dispară vor fi cele care se adresează unor arii terapeutice de baza, precum bolile cardiovasculare şi digestive, cancerul, bolile sistemului nervos central şi aparatului respirator şi vor afecta în special bolnavii cronici. Asociația a anunţat că nivelul taxei clawback pe trimestrul 4 al anului 2016 a atins un nou nivel nesustenabil, ceea ce va duce brusc la dispariţia multor medicamente ieftine de pe piaţă şi la închiderea unor fabrici de medicamente locale. „Fără introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, cei cu venituri reduse vor fi în continuare privaţi de cele mai răspândite medicamente de pe piaţă, medicamente care asigura tratamentul la costuri accesibile al celor mai multe afecţiuni cronice” a declarat Laurențiu Mihai, director executiv al APMGR

Taxa de clawback impune producătorilor de medicamente să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depășesc suma alocată acestora de la Fondul Național de Asigurări. Clawback-ul are o definiție complicată: este impozitarea cu 70 de procente a oricărei sume care depășește volumul de vânzări de medicamente aferent anului 2009. La cei 70% se adaugă încă o taxă, cuprinsă între 5% și 12%, la volumul total al vânzărilor. Scăderea prețurilor la medicamente aplicată din 2015, după un ordin care ar fi trebuit să intre în vigoare în anul 2009, a fost mișcarea prin care producătorii de medicamente plătesc până la 25% din cifra de afaceri pentru clawback.

Creşterea procentului „p” din calculul taxei clawback la 18.89% în trimestrul 4 al anului 2016, de la 14.91% în trimestrul 3, este o consecinţă directă a creşterii consumului unor medicamente innovative. APMGR consideră injust că producătorii de medicamente generice să fie taxaţi pentru finanţarea tratamentelor scumpe, prin aplicarea unitară a taxei clawback, întrucât aceştia nu sunt responsabili în niciun fel pentru creşterea în ansamblu a consumului de medicamente. APMGR reaminteşte că singură soluţie care ar putea aduce lucrurile în normalitate, salvând astfel de la insolvenţă producătorii de medicamente generice, este implementarea imediată a unui calcul diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proporţii de maxim 65% în calculul variabilei ‘p’ din formulă clawback, corelând astfel sarcina fiscală cu politică de preţuri în domeniul medicamentelor.

Conform cadrului legislativ existent, producătorii de medicamente suportă diferenţa dintre suma alocată anual pentru medicamentele compensate în bugetul de stat, adică aproximativ 6 miliarde de lei (ceea ce reprezintă nivelul consumului de medicamente din trimestrul 4 al anului 2011), şi consumul real de medicamente. Această diferenţa, cunoscută sub numele de taxa clawback, are un impact fiscal cu atât mai mare cu cât preţul medicamentelor este mai mic: în cazul unui medicament generic, acest impact este de trei ori mai mare faţă de cel asupra unui medicament inovativ.

În discursul de la International Health Forum, premierul s-a referit şi la exporturile paralele, la politicile şi practicile comerciale ale producătorilor şi importatorilor de medicamente, ale distribuitorilor şi farmaciilor, la licitaţii şi spitale.

„Degeaba ne plângem de fondurile publice alocate consumului de medicamente atât timp cât nu avem un sistem care să ne asigure că le folosim eficient pe cele pe care le avem. Repet, trebuie să ne asigurăm că orice român are la dispoziţie medicamentele necesare atunci când are nevoie de ele. Fie că e vorba de prevenţie, de vaccinuri, fie că e vorba de medicamente oncologice sau de medicamentele pentru bolnavi cronici. Ştim care sunt marile probleme: o politică de preţuri mereu în schimbare, gândită mai mereu exclusiv de contabili. Un sistem de achiziţii bulversat de fosta guvernare şi gândit pe termen scurt. O taxă clawback aplicată inechitabil. Vă invităm să lucrăm împreună pentru a rezolva aceste probleme”, a spus şeful Executivului.

Un proiect de lege care dă voie oricărei farmacii să facă și vânzare en-gros, a fost adoptată săptămâna trecută, de către deputați, cu 154 de voturi „pentru”, 78 „împotrivă” și două abțineri. Legea a fost inițiată de parlamentarii PSD. Exportul paralel de medicamente este un mecanism comercial legal prin care un distribuitor scoate medicamentele de pe piața română (unde ar fi obligat să le vândă ieftin) pe piețe europene, unde prețurile sunt mult mai mari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.