×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 10 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 17 august 2017, 09:05
EUR (€)
+0.0027 ↗
4.5737 RON
USD ($)
+0.0252 ↗
3.8993 RON
• • •
Trântă cu presa în sectorul 4
Grindeanu se luptă pentru Guvern, Băluță cu distribuitorii de jurnale

Presa scrisă mai primește o lovitură. Chioșcurile de ziare din sectorul 4 al Capitalei au fost luate cu asalt de reprezentanții primăriei, care vor ”să curețe spațiul public”. Distribuitorii au primit somații pe 13 iunie a.c. să-și desființeze chioșcurile în 24 de ore, în caz contrar autoritatea locală va veni să le ia, iar proprietarii vor plăti costurile de demolare. Firmele de distribuție a presei au ajuns să concureze cu chioșcurile florarilor, ale căror profituri sunt mult mai mari comparativ cu investițiile. Distribuitorii vor să renunțe la micile afaceri cu ziare, reviste și cărți, dacă primăria nu le va un răgaz de patru luni ca să-și cumpere altele noi.
Ștefan Udățeanu, administratorul Press Book, susține că, în prezent, toate chioșcurile de distribuție presă și cărți din sectorul 4 funcționează ilegal. La această situație s-ar fi ajuns chiar din cauza primarului Daniel Băluță care refuză să le elibereze avizele de funcționare.

Chioșcurile de presă, ridicate cu marfă în ele

”De la noua schimbare a conducerii Primăriei, mă confrunt cu refuzul nejustificat de eliberare a acordurilor de funcționare, toți funcționând ilegal în acest moment. Ridicarea chioșcurilor de presă cu marfă în ele și toată această situație mă face să nu mai doresc să mai am vreo afacere vreodată pe domeniul public”, spune Udățeanu. Distribuitorul susține că, în luna martie 2017, Primăria a elaborat un nou regulament de amplasare a chioșcurilor de presă, obligându-l să cumpere un model nou, adică să investească bani în proiectare, cumpărare și montare. ”Acest proiect este în derulare, mai precis arhitectul are nevoie de timp să realizeze mobilierul interior, cu rafturi după dimensiunile revistelor, cărților etc. și documentația tehnică necesară construcției chioșcului. Noi, ca tâmpiții, credeam că domnul primar vrea un proiect pentru 10 ani, nu să le schimbăm din trei în trei ani. Florarii au venit cu chioșcuri mai vechi, dar puțin vopsite, fără rafturi și sisteme de siguranță”, a declarat pentru Cotidianul Ștefan Udățeanu. El susține că florarii ”care sunt apărați de parlamentarii pe care îi au și de minorități”, nu au fost asaltați și amenințați de reprezentanții Primăriei.

Se pierd câteva sute de locuri de muncă

Odată cu desființarea celor circa 50 de puncte de vânzare care mai sunt în sectorul 4, câteva sute de persoane își vor pierde și locurile de muncă, societățile de distribuție vor falimenta, iar editurile vor avea de suferit. ”În spatele unui chioșc sunt cel puțin 20 de angajați, mai spune Udățeanu. De anul trecut și până acum, circa 50 de chioșcuri au fost ridicate, dar 20 sunt și acum neocupate. Omul se întreabă de ce nu le ridică pe acestea Primăria.
Distribuitorul ne-a relatat că actualul primar Daniel Băluță, într-o discuție ce a avut loc anul trecut, le-a spus să nu-și facă griji pentru locurile de muncă, pentru că le va da el. ”Am încercat sâmbătă, 10 iunie, să oprim acțiunea de ridicare a două chioșcuri de la Piața Norilor, care funcționau de mai bine de 10 ani în acea zonă și care, până la venirea actualei conduceri a Primăriei, au avut acte în regulă”, spune distribuitorul. ”Probabil că vor veni peste noi sâmbătă sau duminică, așa se obișnuiește în sectorul 4. Consider că este un abuz continuarea ridicării chioșcurilor atât timp cât firmele de distribuție din sector au depus la Primărie un grafic în luna mai, prin care se angajează să mobileze cu noile chioșcuri”, ne-a mai spus Udățeanu. Oamenii spun că doresc un comerț civilizat, ”dar nu se poate peste noapte, avem nevoie de susținere, de timp, înțelegere și de garanții din partea primăriei, pentru investiția pe care o facem (un chioșc costă între 8.000 și 12.000 de euro, în funcție de dotări)”.

Protocolul care nu există

Contactat telefonic, purtătorul de cuvât al Primăriei Sectorului 4, fostul jurnalist Cristian Zărescu, ne-a declarat că distribuitorii, ca și florarii, știau că trebuie să schimbe chioșcurile de anul trecut, când s-a semnat un protocol comun. ”Nu există nicio somație. Florarii s-au mișcat mai repede. Aveau chioșcuri cu prelate fixate cu bare de lemn”, a recunoscut Zărescu. El a promis că ne va transmite protocolul invocat, dar nu am primit nimic. Ștefan Udățeanu, care este și vicepreședinte al Asociației Distribuitorilor, ne-a spus că nu există niciun protocol în acest sens. Mai mult, într-o discuție cu Cristian Zărescu, care are și calitatea de consilier personal al primarului Daniel Băluță, acesta le-a reproșat că nu au făcut nimic până acum în privința schimbării chioșcurilor. ”Nu există niciun protocol cu noi, ci doar cu florarii. Cu noi a avut doar discuții. Primăria s-a repezit pe 10 iunie să desființeze două chioșcuri (foto). Noi am protestat, iar acum suntem somați să ni le desființăm singuri”, spune distribuitorul. Oamenii cer primarului un răgaz de 3-4 luni pentru a se putea adapta actualelor cerințe ale acestuia. Ei spun că sunt înregistrați la ANAF, la Registrul Comerțului, că plătesc taxe și impozite, numai Primăria nu le dă avizele de funcționare și vor cere în instanță anularea dispoziției de primar în baza căreia sunt ridicate chioșcurile. ”Nu mai au oamenii de unde să cumpere ziare. Doar pe la gurile de metrou mai sunt chioșcuri. Noi am funcționat în chioșcurile Acces Press, aprobate de Consiliul General și concesionate pe 49 de ani. Nu erau deloc uzate”, ne-a mai spus Ștefan Udățeanu.

Gabriela DinescuPublicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
1359
 | 6
 | 7
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Ţăranul
0
Ei ca să vezi poznă ... ! Păi , Băluţă a fost şcolit în pădure la Băneasa ? Grindeanu se bagă la chestii tari , e un luptător ... cu acte ... ! Ce faci Găbiţule , ai plasat-o pe bocitoarea Firea la alţii şi tu ai trecul la eşalonul doi ... ?
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+4
DE CE, DE CE, DE CE DOMNULE BALUTA TI E FRICA DE PRESA SCRISA ESTI SEMIANALFABET DE UNDE SA CUMPARAM ZIARE ???????????? FA DRAGNEA NU VA SPUNE LA PSD CA PRESA E O FORTA CA O SIMTE PE PIELEA LUI !!!!!!! RUSINE RUSINE RUSINE !!!!!
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
costel
+2
acest domn baluta e o catastrofa. taie pomi, ii beleste de crengi, de sunt numai cioate, ingusteaza trotuarele pentru parcari, reduce spatiile verzi din fata blocurilor, intersectia de la piata sudului nu se mai termina in veci, pe langa spatiile comerciale si piete colcaie de ani de zile haite de un anume aspect, "comercianti" de mobile furate, produse alimentare ciordite. acu il derajeaza presa, nu-l deranjeaza florarii care blocheaza trotuarele cu chioscurile, cu gunoaiele si zoaiele ce le arunca pe trotuar, nu mai vorbesc de poluarea verbala produsa de "floraresele" cu pricina, de costumatia "sucara", de celebri slapi purtati de respectivele... trotuare libere, dar libere de masinile cocalarilor si de chioscurile producatoare de mizerie ale acestor "florarese"... si nu de cele ale presei si editurilor... si cerem sa se inceteze cu belirea pomilor de crengile cu frunze... vrem spatii verzi producatoare de oxigen si nu cioate, dle Baluta
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
Trebuie ridicate toate
-3
Foarte bine fac cei de la sectorul 4. Ar trebui facut in tot Bucurestiul. Ar trebui ridicate toate chioscurile si alte constructii care ocupa trotuarele si blocheaza traficul pietonal. Exemplu: trotuarul sud de pe Banu Manta la intersectia cu Tituescu e blocat de un chiosc de flori si o "statie RATB".
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
Femeia cu mustata @ Trebuie ridicate toate
+1
la Gara de Nord cu papetaria !O munca cinstita nu sunteti in stare...
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
gelu
+5
Cea mai mare greseala a PSD este aceea ca nu l-au suspendat pe Johana in iarna cand plavanul a respins candidatura lui Shaidehh pe care partidul trebuia s-o propuna la infinit ca PM pentru a avea motiv de a-l suspenda pe neamt. Ca n-au taiat fondurile serviciilor secrete, in special a SRI cu 40% luandu-le si posibilitatea ca SRI sa mai desfasoare operatiuni economice. Concomitent cu restructurarea din temelii a acestora. Dupa princiliul, " Decat sa plamga mama mea mai bine plange mama ta".
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
Femeia cu mustata @ gelu
+2
Transnistria scrie pe tine,El Zorab!
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
Recomandate
De opt ori pe lângă sfârșitul lumii
Publicat acum 16 ore şi 50 minute
Coldea, candidat unic la un concurs fake
Publicat acum 2 ore şi 19 minute
Medicii resping privilegiile propuse de guvern
Publicat acum 18 ore şi 6 minute
Sora sabiei lui Ștefan cel Mare
Publicat acum 18 ore şi 15 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat acum o oră şi 36 minute
Andrei Marga

Cum cei mai mulți se consideră creștini, se poate spune că, în Europa, creștinismul este mai mult decât viziune - este însuși mediul formării și referința fundamentală. Pot fi însă luate în serios partidele și persoanele care-și afișează adesea cu emfază afilierea?

Andrei MargaPublicat acum 12 ore şi 18 minute