Gruparea Hayssam – pe masa CSAT, încă din anii ’90

Documentele secretizate ale Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) sunt încă o dovadă a faptului că statul român, prin cei mai înalţi reprezentanţi ai săi, cunoştea în detaliu, proteja şi acoperea activităţile de corupţie şi crimă organizată derulate de gruparea fraţilor Hayssam, imediat după 1989.

Rapoarte secretizate aflate în arhiva Preşedinţiei României (departamentul atât de bine organizat al Palatului Cotroceni la care făcea referire într-un interviu recent, fostul preşedinte Traian Băsescu) dovedesc negru pe alb că despre acţiunile de crimă organizată şi corupţie instituţionalizată derulate de gruparea infracţională condusă de sirianul Omar Hayssam se discuta în şedinţele CSAT şi se ştia tot încă din anii ‘90. Absolut tot!

Raportul secret intitulat “Corupţia în România (1990 – 2000). Activitatea Consiliului Naţional de combatere a corupţiei şi crimei organizate“, care poarta semnătura istoricului Marius Oprea, a fost pus pe masa preşedintelui Emil Constantinescu în anul 2000 şi face referire printre altele si la celebrul terorist sirian Omar Hayssam, capul unei grupări de crimă organizată a căror activităţi au culminat cu răpirea celor trei jurnalişti români în Irak, în 2005.

Serviciile secrete informaseră instituţiile ţării despre toate mişcările reţelei constituite de fraţii Hayssam, privind contrabanda cu ţigări, cuantificând prejudiciul adus statului român prin activităţi de spălare de bani şi evaziune fiscală, descriind în detaliu modalităţile de încălcare a legii şi identificând funcţionarii publici din vămi şi administraţii financiare care au sprijinit gruparea criminală pas cu pas.

Astfel s-a ajuns ca, spre sfârşitul anilor ’90, fraţii Mohamad şi Omar Hayssam să finanţeze unul dintre cele mai mari scandaluri de contrabandă cu ţigări şi armament derulate pe Aeroportul Militar Otopeni, numit de presă Ţigareta II.

“Fraţii Mohamad şi Hayssam Omar, cetăţeni sirieni, au introdus în ţară începând din 1990 mai multe transporturi de ţigări la preţuri subevaluate, prejudiciind bugetul de stat cu peste 15 miliarde lei. Documentele fictive prin care s-a restituit TVA-ul au fost semnate dc Ion lconaru, fost director general al Administratiei financiare a Sectorului 1. Hayssam Omar, asociat şi administrator la 17 firme bucureştene, a fost implicat şi în finanţarea operaţiunii de contrabandă de pe Aeroportul Militar Otopeni, cunoscută din mass-media sub numele de Ţigareta II”, se arată în raport.

Acesta este numai unul din motivele pentru care dosarul “Răpirea din Irak” a fost secretizat abuziv.

Vă prezentăm, integral, documentele.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.