Guvern de tehnocraţi – soluţia pentru scoaterea României din criză

Vehiculat în presă ca posibil succesor al lui Boc, Călin Georgescu, director executiv al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă (CNDD) şi secretar general al reprezentanţei României în Clubul de la Roma, crede că un mandat de un an ar fi rezonabil pentru repornirea economiei.

În ultima vreme capătă tot mai mult contur ideea unui guvern de tehnocraţi, care să preia frâiele economiei. Iar una din persoanele vehiculate pentru funcția de premier este Călin Georgescu. Într-un interviu acordat revistei Săptămâna Financiară acesta susține că schimbare guvernului Boc cu unul de tehnocrați ar fi benefică atât pentru clasa politică cât și pentru economie.” Calculul este simplu: oricine îşi asumă responsabilitatea guvernării în condiţiile grele de acum – şi care se vor agrava la toamnă – va avea de plătit o poliţă electorală la următoarele alegeri, la termen sau anticipate. Este mai comod pentru toată lumea să transfere această povară a riscului politic unui guvern de tehnocraţi. Prin definiţie, aceştia nu au ambiţii politice şi n-au nimic de pierdut. Singura lor ambiţie este să-şi demonstreze competenţa” zice Călin Georgescu.

Potrivit lui Călin Georgescu un guvern de tehnocrați cu un mandat limitat chiar de un an ar fi benefic pentru repornirea economiei. Din viitorul guvern ar putea face parte și oameni politici numai că nu partidul îi nominalizează pentru funcţiile respective, ci sunt solicitaţi, ca experţi, să vină la guvernare prin detaşare, pe durata mandatului. „O formulă tehnocratică nu are mare lucru de negociat şi cu atât mai puţin cu fiecare dintre partide în mod separat. Ea îşi prezintă oferta pentru un termen limitat şi, în acest cadru, trebuie să conteze pe sprijinul parlamentar al întregului spectru politic – sau măcar al unei majorităţi consistente şi stabile – pe durata mandatului. Este, dacă vreţi, un fel de contract de management. Dacă se ajunge la concluzia că un guvern fără culoare politică poate fi o variantă acceptabilă, atunci cred că un mandat de un an ar fi rezonabil pentru a pune măcar în mişcare un program realist. Să ne înţelegem. Când vorbim de un guvern tehnocratic, asta nu înseamnă că sunt excluse persoanele care fac parte dintr-un partid politic sau altul. Numai că nu partidul îi nominalizează pentru funcţiile respective, ci sunt solicitaţi, ca experţi, să vină la guvernare prin detaşare, pe durata mandatului. ” spune în revista Săptămâna Financiară Călin Georgescu.

Director executiv al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă (CNDD) crede că „speranţa nu se poate clădi decât pe adevăr pentru că după atâtea experienţe dezamăgitoare, românii sunt acum vaccinaţi împotriva minciunii. O detectează rapid şi o vor sancţiona drastic. Promisiunile deşarte nu mai au priză la public”.

Din păcate există puține șanse ca președintele Traian Băsescu să numească în toamnă un guvern de tehnocrați.”Nu am fost contactat şi nici nu văd rostul vreunei agitaţii pe această temă, atâta timp cât problema unei alternative tehnocratice nu s-a pus încă în termeni concreţi” mai spune Georgescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.