Guvern supraponderal

Doar cine nu și-a dorit să fie secretar de stat, din PSD și ALDE, n-a ajuns pe o astfel de funcție în Cabinetul Tudose. Dacă guvernul condus de Sorin Grindeanu a avut, la apogeul mandatului, peste 70 de secretari de stat, cabinetul condus de Mihai Tudose a ajuns, la ora actuală, la 135 de demnitari în aparatul de lucru.

Aceste sinecuri împărțite cu dărnicie în stânga și-n dreapta clientelei de partid au ajuns să sară în ochi. Mai mult, deciziile prea puțin conforme ale unor secretari de stat care, de multe ori, au sfârșit prin a se bate cap în cap cu cele ale miniștrilor, i-a determinat pe titularii domeniilor din guvern să-și ia la puricat „pleiada“ de subordonați. Cei mai puțin agreaţi de „stăpânire“ sau care au acumulat mai multe greșeli urmează să fie eliberați din funcții.

Oamenii lui Cioloș și Grindeanu, luați în vizor

„Vom face o evaluare a secretarilor de stat. Am vorbit cu premierul. Sunt 135 de secretari de stat. Poate toți sunt buni, poate nu toți sunt buni. Poate unii se pricep la ceva și fac altceva. E o acțiune obligatorie“, anunţa Liviu Dragnea, după şedinţa conducerii PSD de la Suceviţa. Se pare însă că evaluarea secretarilor de stat ar avea ca substrat dorinţa liderului PSD şi a premierului de a se descotorosi de „reminiscențele“ rămase în ministere de pe vremea guvernelor conduse de Dacian Cioloş şi Sorin Grindeanu.

Astfel că miniştrii din Cabinetul Tudose vor înainta premierului niște dări de seamă privind activitatea fiecărui „subaltern“ în parte. Semn că aceia care nu se regăsesc în PSD și ALDE nu vor putea lua notă de trecere de la una dintre cele două formațiuni politice și vor fi nevoiţi să elibereze posturile din ministere. De departe ministerul cu cei mai mulți secretari de stat este cel al Dezvoltării Regionale, Administrației publice și Fondurilor Europene, condus de vicepremierul Sevil Shhaideh. În MDRAP există în prezent şapte secretari de stat, trei subsecretari de stat, un secretar general şi doi secretari general adjuncţi, plus ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb. Dintre cei şapte secretari de stat din subordinea lui Shhaideh face parte şi fostul preşedinte al Consiliului Județean Teleorman Adrian Ionuţ Gâdea, urmărit penal în afacerea Belina.

Remunerați cu 11.600 lei brut pe lună

Conform noii grile salariale, un secretar de stat are un coeficient de salarizare de 8, corespunzător unui salariu de 11.600 lei brut. În ciuda sumelor mari cu care sunt retribuiți, acești demnitari se calcă pe picioare unii pe alții și în alte ministere, nu doar în MDRAP. Structura decizională cu densitate mare este și cea de la Ministerul de Interne, condus de Carmen Dan. În organigrama MAI se regăsesc patru secretari de stat, Raed Arafat, doi comisari de poliţie şi un colonel, doi subsecretari de stat, un secretar general şi doi secretari generali adjuncţi. Ministrul Apărării, Mihai Fifor, are şi el trei secretari de stat, un secretar general plus şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, şi directorul general al Direcţiei de informaţii, generalul Marian Hăpău. Printre secretarii de stat din MApN se numără fostul ministru al Apărării Mircea Duşa şi secretarul general al ALDE, Nicolae Nasta. În Ministerul de Externe, condus de Teodor Meleşcanu, există şase secretari de stat, un subsecretar de stat şi un secretar general. La Transporturi, ministrul Răzvan Cuc are în subordine cinci secretari de stat, un secretar general şi doi secretari generali adjuncţi.

Grindeanu și-a „uns“ 61 de secretari de stat

Fostul premier Sorin Grindeanu a reușit să impună un record european privind numărul secretarilor de stat. La scurt timp după învestirea de la începutul acestui an, cabinetul Grindeanu număra deja 61 de secretari de stat, iar întreg aparatul guvernamental păstorit de PSD şi ALDE depăşea o sută de persoane, cu tot cu secretarii şi subsecretarii de stat din ministere. Până la moţiunea de cenzură din luna iunie, executivul Grindeanu a ajuns la un număr de 73 de secretari de stat. Dar cabinetul Tudose l-a surclasat în mare viteză. Cu tot cu subsecretarii de stat şi secretarii generali de prin ministere, în organigrama actualului Executiv există 135 de posturi, fiecare cu subalternii şi consilierii aferenţi. Guvernul condus de Emil Boc a redus numărul secretarilor de stat din ministere, în vara anului 2010, de la 50 la 32.

Deși subiectul a răbufnit în presă acum vreo două săptămâni, ocazie cu care liderii PSD au promis că vor reduce drastic numărul secretarilor de stat, a fost umbrit de noul scandal din partid, ce a impus rezolvarea conflictului Tudose-Dragnea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Toader 86 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.