Guvernare pentru UDMR, nu şi pentru medicii rezidenţi

Victor Ponta a făcut dreptate pentru UDMR. Dacă liderul PSD a adus UNPR-ul la guvernare de la bun început, UDMR-ul a trebuit să aştepte aproape doi ani până când să fie readusă la conducerea ţării. Domnul Ponta a fost nedrept cu UDMR, dat fiind faptul că grupul de interese condus de Kelemen Hunor a sprijinit regimul Băsescu la fel de mult ca UNPR.

UDMR nu a venit cu mâna goală la reîntâlnirea cu guvernarea, ci cu o listă pe care a trecut toate dorinţele liderilor săi. Conţinutul listei este asemănător cu cel pentru care Victor Ponta a cerut PDL-ului să se despartă de UDMR şi patrioţilor români să se revolte împotriva solicitărilor obraznice ale conducătorilor comunităţii maghiare.

Din documentul semnat de Victor Ponta şi de Kelemen Hunor nu putea lipsi articolul referitor la „soluţionarea problemei înfiinţării liniei maghiare prin departamente separate la UMF Târgu-Mureş, în conformitate cu înţelegerea semnată în data de 22 septembrie 2012 la Târgu-Mureş de către cadrele didactice române şi maghiare”.

În timp ce premierul PSD al României, Victor Ponta, îşi lua angajamentul în faţa liderului UDMR, Kelemen Hunor, că la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş se va vorbi mai mult în maghiară, medicii rezidenţi de la Iaşi cereau Guvernului Ponta să-şi respecte cuvântul dat. Medicii rezidenţi din Iaşi, indiferent de etnie, religie şi simpatii politice, au ameninţat Ministerul Sănătăţii că vor deschide un proces în cazul în care nu-şi vor primi bursele în valoare de 670 de lei. Conform Ordonanţei de Urgenţă 103/2013, Guvernul Ponta a stabilit că, „începând cu data de 1 ianuarie 2014, medicii rezidenţi, medicii dentişti rezidenţi şi farmaciştii rezidenţi din unităţile sanitare de stat beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 de lei”. Numai că rezidenţii nu au primit nici un ban până acum, iar tinerii medici de la Iaşi care au avut discuţii pe acest subiect cu oficiali din cadrul Ministerului Sănătăţii au remarcat „un interes scăzut al decidenţilor faţă de problema salarizării medicilor rezidenţi”.

Nenorocul medicilor rezidenţi este că nu au reprezentanţi în Parlament care să susţină Guvernul Ponta şi că sunt mult mai puţini decât etnicii maghiari, care votează la alegerile prezidenţiale fix aşa cum le cer liderii UDMR. Pentru Victor Ponta şi pentru partidul său important este să satisfacă pretenţiile Uniunii Maghiarilor din România, pe când tinerii membri ai Uniunii Medicilor din România pot să mai aştepte bursele de 670 de lei. Dacă nu le convine situaţia, aceştia n-au decât să se înscrie la UMF Târgu-Mureş, să înveţe limba maghiară şi să-şi caute de lucru pe la clinicile din Budapesta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 756 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.