Guvernul a dat voie Hidroelectrica să uzineze cât mai multă apă

Hidroelectrica poate să uzineze, până la sfârşitul actualului sezon rece, mai multă apă din lacuri decât era prevăzut iniţial, potrivit unei HG a Guvernului Sorin Grindeanu, care modifică o HG din noiembrie 2016, dată de guvernul Dacian Cioloş.

Pentru că estimările meteorologice au fost neconforme cu realitatea, iar România a traversat o perioadă de ger cumplit, cu consumuri energetice uriaşe şi cu debite scăzute ale Dunării, Hidroelectrica s-a văzut în situaţia de a consuma mai multă apă decât era prevăzut iniţial. Totul pentru asigurarea SEN şi la cererea Dispecerului Energetic Naţional. Totuşi, pentru că prevederile HG vechi limitau aceste consumuri la anumite valori mai mari, producătorul a intrat în conflict cu Apele Române, care monitorizează nivelul apelor din lacuri. Acum însă, noua HG reglementează depăşirea consumurilor, deci Hidroelectrica este acoperită legal.

„În perioada 6-12 ianuarie 2017, pe fondul apariției fenomenelor meteorologice deosebite, respectiv ninsori abundente, viscol puternic și ger, care s-au manifestat în întreaga Europă, au fost afectate sistemele energetice din Bulgaria, Grecia, România. Această situaţie s-a suprapus cu lipsa de resurse necesară acoperirii consumului crescut de electricitate din centrul Europei (ex.: Franța, unde deficitul de energie a fost de circa 5.000 MWh/h). Sistemul Electroenergetic Național a funcționat în condiții de siguranță în această perioadă, dar iminența apariției unor situații dificile în aprovizionarea cu energie electrică a condus la adoptarea… unor măsuri de siguranță pe piața de energie electrică. Pentru prevenirea situațiilor de criză în funcționarea Sistemului Electroenergetic Național, Operatorul de Transport și Sistem (OTS) a aplicat, pe cale operativă, toate măsurile care nu afectează funcționarea pieței de energie electrică, și anume: încărcarea grupurilor până la puterea maximă disponibilă (inclusiv pornirea grupurilor aflate în rezervă).
În acest context, pentru echilibrarea SEN, OTS a dispus, în prima jumătate a lunii ianuarie, încărcări suplimentare ale grupurilor hidroelectrice cu cantități ce au depășit 2.000 MW/h, ceea ce a condus la necesitatea reactualizării valorilor aferente rezervelor de apă prevăzute în HG nr. 844/2016“, se arată în nota de fundamentare a noii ordonanţe.

Lacurile vor fi aproape goale în martie, dar se vor reumple rapid

Vechile prevederi privind gradul de umplere a lacurilor arătau că în noiembrie 2016 acesta trebuia să fie de 49,4%. În decembrie, cobora la 38,8%, în ianuarie 2017 la 35,1%, în februarie la 28,4% şi în martie la 23,5%.

Conform noii HG, gradul de umplere a fost modificat astfel: în noiembrie 2016 – ianuarie 2017, rămân aceleaşi valori. În schimb, în februarie şi martie se ajustează la 20,4%, respectiv 16,5%. Practic, la sfârşitul lunii martie, lacurile vor fi aproape goale. Aceasta nu ar fi însă o problemă, pentru că se vor reumple la loc, în scurt timp. „Vin dezgheţul şi topirea zăpezilor şi lacurile se umplu la loc, nu e nicio problemă. Acum, imperios necesar este să se acopere consumul-record al României, iar Hidroelectrica o poate face, fără probleme, dacă este lăsată“, preciza recent Remus Borza, administrator judiciar, timp de patru ani (2012-2016), al companiei.

Producţie excedentară, surplus exportat

Ţara noastră s-a confruntat în luna ianuarie cu un ger extrem care a dus consumul de energie electrică la valori-record de după Revoluţie. În condiţiile în care nici vântul nu prea a bătut, pentru ca miile de morişti eoliene din ţară să producă, greul producţiei a fost lăsat pe „umerii“ termocentralelor din Oltenia şi ai Hidroelectricii, care au funcţionat la foc continuu.

Cu tot consumul-record, producţia a fost excedentară, aşa că surplusul a fost exportat. Traderii de energie au beneficiat de preţurile mari ale vecinilor şi au exportat masiv curent ieftin, cumpărat de la eolieni şi Hidroelectrica (producătorii nu pot exporta direct, prin lege), lăsând energia scumpă a termocentralelor pentru români, lucru care se va vedea în facturile la curent din lunile următoare.

În acest context, statul şi-a creat pârghiile legislative pentru limitarea sau interzicerea exportului de energie, pentru ca România să aibă suficientă pentru nevoile proprii. Însă nici măcar de această pârghie de siguranţă nu ar fi fost nevoie, dacă Hidroelectrica, cu lacurile pe jumătate pline, ar fi lăsată să uzineze dincolo de nişte limite impuse în toamnă, care nu mai au nicio legătură cu situaţia Sistemului Energetic Naţional din prezent.

În mod uzual, Hidroelectrica asigură 25-30% din producţia de energie a României, iar cărbunele, alte 30%. Restul se împarte între Nuclearelectrica, termocentralele pe gaz şi producătorii de energie din surse regenerabile. Hidroelectrica are o capacitate instalată de 6.400 de MW, din 1.300 de MW doar la Porţile de Fier 1 şi 2. Din păcate, producţia hidrocentralei Porţile de Fier este acum mică, din cauza debitelor foarte scăzute ale Dunării. Aceeaşi situaţie se găseşte şi la hidrocentralele de pe râurile interioare. Rămâne însă rezerva colosală de energie stocată în lacurile de acumulare, din care aproape că nu s-a extras în această iarnă. Pe 1 decembrie, gradul de umplere a lacurilor era de 60%, iar acum este de 47%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1066 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.