Guvernul alocă Ministerului Dezvoltării 76 milioane de lei pentru microbuze şcolare

Cabinetul Ponta a aprobat o ordonanţă prin care suplimentează bugetul Ministerului Dezvoltării cu 76 milioane de lei. Banii erau destinaţi iniţial Ministerului Educaţiei. Textul ordonanţei apărute în Monitorul Oficial are modificări importante faţă de textul supus dezbaterii publice.

Luni a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanţă simplă din care aflăm că Guvernul a fost de acord să aloce suma de 76 milioane de lei în vederea cumpărării, în acest an, a 600 de microbuze şcolare, destinate transportului elevilor din localitățile izolate, din mediul rural. În actul normativ se precizează că suma va fi decontată din banii obţinuţi în urma scoaterii la licitaţie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

„Este necesară dotarea unităților de învățământ preuniversitare de stat cu cel puțin 600 microbuze școlare 16+1 locuri, solicitările inspectoratelor școlare fiind mai mari decât acest număr. Suma estimată pentru 600 microbuze școlare 16+1 locuri este de 76.000.000 lei, inclusiv TVA”, argumentează Ministerul Educaţiei.

Ordonanţa a apărut în altă formă decât cea prezentată public

Documentul apare ca fiind aprobat cu data de 4 iulie, însă, după şedinţa din ziua respectivă, Guvernul „a uitat” să dea această informaţie. Mai mult decât atât, textul publicat în Monitorul Oficial are modificări importante faţă de proiectul de ordonanţă supus dezbaterii publice. Concret, a fost schimbat ministerul care va primi suma de 76 milioane de lei şi care se va ocupa de achiziţia microbuzelor şcolare.

Proiectul de ordonanţă prevedea că Ministrul Educaţiei va primi banii respectivi, în cadrul unui „proiect de investiții pentru dotarea unităților de învățământ preuniversitar de stat cu mijloace de transport, microbuze școlare 16+1 locuri”.

În forma apărută în Monitorul Oficial se precizează că beneficiarul sumei alocate este Ministerul Dezvoltării Regionale. Astfel că microbuzele şcolare vor fi făcute cadou primăriilor. Argumentul adus în acest sens a fost acela că primăriile sunt cele care vor suporta din bugetele proprii costurile legate de utilizarea microbuzelor.

Să fie vorba oare tot de o greşeală a funcţionarilor din ministere?

Ce prevedea proiectul de ordonanţă întocmit de Ministerul Educaţiei

„Art. 12 (1) Prin excepție de la prevederile art.12, în anul 2013, din sumele obținute în urma scoaterii la licitație a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, repartizate potrivit art.10 alin. (1) lit. (b), se aprobă alocarea sumei de 76.000.000 lei Ministerului Educației Naționale, pentru finanțarea în anul 2013 a Proiectului de investiții pentru dotarea unităților de învățământ preuniversitar de stat cu mijloace de transport, microbuze școlare 16+1 locuri, pentru transportul elevilor din mediul rural. (…)

(3) Ministerul Educației Naționale răspunde de modul de utilizare, în conformitate cu dispozițiile legale, a sumei alocate potrivit alin. (1).”

Cum a apărut ordonanţa în Monitorul Oficial

„Art. 12 (1) Prin excepție de la prevederile art. 12, în anul 2013, din sumele obținute în urma scoaterii la licitație a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, repartizate potrivit art. 10 alin. (1) lit. (b), se aprobă alocarea sumei de 76.000.000 lei Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru dotarea unităţilor administrativ-teritoriale, în vederea transportului elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar de stat din mediul rural cu microbuze școlare 16+1 locuri. (…)

(3) Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice răspunde de modul de utilizare, în conformitate cu dispozițiile legale, a sumei alocate potrivit alin. (1).

(4) Toate costurile legate de utilizarea acestor microbuze şcolare vor fi suportate din bugetele proprii ale unităţilor administrativ-teritoriale”.

Repartizarea microbuzelor către unităţile administrativ-teritoriale se va face prin ordin comun al vicepremierului, ministrul Dezvoltării Regionale, şi al ministrului Educaţiei Naţionale, potrivit actului normativ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.