Guvernul bagă mâna în buzunarele loviților de soartă

O consecință în plus a faptului că Guvernul adoptă tot felul de măsuri în ziua de vineri este aceea că ele trec aproape neobservate. Este și cazul Ordonanței 60. Care nemulțumește pe toată lumea. Pe angajați, pe angajatori, persoanele cu diferite grade de handicap și organizațiile sociale care militează pentru drepturile acestora.

Guvernului României i s-a cerut cu insistență respectarea dreptului la munca al celor 2.000 de persoane cu dizabilități greu angajabile, din unități protejate autorizate. Dar Ordonanța nr. 60, votată vineri, 4 august 2017, și publicată rapid, a doua zi, este categorică. Pe de o parte, angajatorii care au peste 50 de salariați, dar 4% din aceștia nu sunt persoane cu dizabilități, sunt obligați să plătească o taxa dublă la buget, față de cea de până acum (salariul minim brut pe economie înmulțit cu numărul de persoane cu dizabilități neangajate/lună). Până acum aveau alte opțiuni. De acum înainte, s-a terminat cu ele.

Până la Ordonanța 60, legea permitea și cumpărarea de produse și servicii de la unitățile protejate autorizate, operatori economici în cadrul cărora mai bine de 30% din angajați sunt persoane cu dizabilități. Ceea ce pentru acei oameni era o mână de ajutor. Puteau munci și își vindeau produsele. Însă prin modificare art. 78 al Legii 448/2006, Guvernul stipulează clar: „Cine nu angajează persoane cu dizabilități, plătește taxă lunară și dublă, evident colectată «pentru promovarea și protecția persoanei cu dizabilități», în fapt fără a se putea demonstra că acești bani se cheltuie pentru scopul enunțat. Nici până acum nu s-a demonstrat, obligația de a avea 4% persoane cu dizabilități angajate existând și până în prezent. Nici acum nu se poate, taxa intrând în categoria celor care alimentează bugetul și atât, fiind colectată pe un motiv și consumată pe ce se dorește, ceea ce, evident, este un fel de deturnare de fonduri la nivel înalt“, explică, într-un comunicat, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS).

O consecință dură a suprataxării angajatorului este aceea a distrugerii unui întreg sector economic în care erau angajate persoane cu dizabilități – cel al unităților protejate, structuri care există în toate țările UE. Prin opțiunea de achiziție a produselor și serviciilor se oferea acestor entități un avantaj competitiv pe piață, având în vedere forța de muncă specială susținută. Ordonanța a tăiat singura facilitate pe care o aveau aceste unități protejate autorizate. De precizat și că toți cei 2.000 care puteau avea asigurat un loc de muncă erau astfel contributori la bugetul de stat. Acum, au șansele de a deveni asistați sociali, deci vor primi, nu vor alimenta bugetul național.

Companiile sunt obligate să plătească diverse sume la buget dacă nu vor angaja persoane cu dizabilități, dar care sunt șansele ca acestea să prefere să angajeze, în loc să plătească această „amendă“? „Reprezentanții unităților protejate susțin că nu va crește semnificativ angajabilitatea persoanelor cu dizabilități, deoarece există un număr important de persoane cu dizabilități grave, care nu pot fi angajate pe piața liberă a muncii, iar angajatorii nu au condiții și specialiști care să lucreze cu aceștia și să îi poată integra la locul de muncă. În schimb, unitățile protejate se apropie de faliment, deoarece nu vor face față concurenței pe piață, iar angajații lor, persoane cu dizabilități, vor intra în șomaj și automat vor fi excluse din societate“, spun cei de la FONSS. Oricum, nici privații și nici instituțiile publice nu pot angaja peste noapte, pentru că nu au posturi create, organigrame și bugete aprobate. Ce mai contează, interesează pe cineva? Ca să fie clar pentru toată lumea, Ordonanța 60 va intra în vigoare de la 1 septembrie anul acesta. Potrivit unor calcule, suma colectată de la angajatori ar putea ajunge și la 500 milioane de euro anual.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Simona Popescu 220 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.