Guvernul Băsescu-SIE: tentativă în direct de spargere a USL

Joi 9 februarie, în Parlament, nu învestitura noului cabinet a fost evenimentul principal. Chiar şi novicii în ale politicii ştiau că noul guvern nu are cum să nu obţină voturile necesare. Pentru că de fapt guvernul Ungureanu este tot guvernul Băsescu. Cel cu numărul 4 sau 5 nu contează.

Principalul eveniment de joi din Parlament l-a constituit de fapt misiunea (prima şi cea mai importantă de fapt) pe care o avea de îndeplinit Mihai Răzvan Ungureanu, cel care a condus unul din principalele servicii secrete ale ţării, SIE.

Şi când spun misiune, nu o spun la figurat, ci la propriu. Şi nu este vorba de o simplă misiune, ci o misiune specifică serviciilor secrete: tentativa de spargere a USL. În direct, pentru că toate televiziunile au transmis live de la Palatul Parlamentului.

(Pentru că în România ultimilor ani, aceasta a fost misiunea serviciilor secrete: discreditarea şi dezbinarea Opoziţiei.)

Mihai Răzvan Ungureanu şi-a pus în aplicare misiunea cu care a fost însărcinat (cred că nu mai este nevoie să menţionez cine a stat la „butoane”, dar o fac totuşi – Traian Băsescu) fără nici o reţinere şi fără nici o precauţie. Deşi în discursul său, Victor Ponta a pus în numele USL 15 condiţionări viitorului Cabinet, deşi a anunţat în numele USL că noul guvern nu va fi votat, totuşi, Ungureanu a rostit, cu subiect şi predicat, următorul mesaj: „Sper că voi avea sprijinul PSD pentru un Guvern de lungă durată„. De ce nu al întregii Opoziţii, adică al USL? Răspunsul este unul clar ca lumina zilei. Pe Traian Băsescu şi pe cei din PDL nu îi interesează actul de guvernare. Îi interesează să spargă blocul masiv al Opoziţiei, pentru că numai în situaţia dispariţiei USL, PDL şi complicilor lor, după ce au nenorocit ţara în ultimii 3 ani, mai pot spera să-şi continue „opera” şi după alegeri.

„Semnalul” dat de Mihai Răzvan Ungureanu a fost continuat de la microfonul parlamentului şi pe toate canalele tv de propagandiştii PDL. Să auzi şi să te cruceşti. Unul dintre cei mai vehemenţi contestatari ai USL, deputatul de Iaşi Marius Spânu, era numai miere la adresa lui Ponta, iar în plen, senatorul PDL Radu F. Alexandru mai avea puţin şi-l transforma pe Ponta în „marele Titulescu”. Nu au fost aceştia singurii PDL-işti angrenaţi în misiunea pe care a primit-o Ungureanu. Nici analiştii politic portocalii nu au stat cu mâinile în sân, mulţi dintre ei cântând deja prohodul USL. Pentru că aceasta a fost şi este partea lor de misiune.

Este adevărat, discursul lui Ponta din Parlament nu a fost unul discutat anterior cu liderii liberali. Este adevărat, nu a fost unul virulent. Dar în acelaşi timp, nici o secundă nu a lăsat impresia de susţinere a noului cabinet. Din contră, cred că acele 15 condiţionări din discursul său îl vor pune în mare dificultate pe Mihai Răzvan Ungureanu şi guvernul său. Adică al lui Traian Băsescu.

Eventualele vederi diferite dintre PNL şi PSD privind ceea ce trebuia spus în Parlament din partea USL vor fi rezolvate cu siguranţă în cadrul Alianţei. Dacă nu va fi aşa şi se va ajunge la răcirea relaţiilor în USL, înseamnă că misiunea guvernului Ungureanu este pe cale să se îndeplinească. Repet, singura misiune, singurul obiectiv al noului guvern este spargerea USL. Pentru liniştea lui Traian Băsescu şi pentru liniştea PDL.

P.S.

Din nou, când şi-a trecut în revistă toate funcţiile deţinute până în prezent, Mihai Răzvan Ungureanu a uitat să amintească şi funcţia de membru supleant din CC al UTC. Dacă ar fi făcut-o, poate ar fi primit şi o bilă albă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.