Guvernul Canadei a vândut aproape toată rezerva de aur

Guvernul Canadei a vândut aproape jumătate din rezervele de aur în ultimele săptămâni. Potrivit serviciului de statistică al FMI, Canada deținea rezerve de doar 3 tone de aur la finalul anului 2015.

Cele mai recente date, publicate săptămâna trecută, arată că acum rezervele de aur ale guvernului sunt de doar 1,7 tone, ceea ce ar reprezenta doar 0,1% din rezervele totale ale țării, care includ obligațiuni si valuta. Statele Unite au rezerve de aur de 8.133 de tone.

Un purtător de cuvânt de la Bank of Canada spune că decizia de a vinde aurul aparține Ministerului de Finanțe. ”Rezervele de aur aparțin guvernului și sunt deținute în numele Ministerului de Finanțe. Deciziile legate de aur sunt luate de ministrul Finanțelor”, a spus el.

Un purtător de cuvânt al ministerului a declarat că decizia de a vinde aurul ”nu este legată de un anumit preț al aurului și vânzarea a avut loc într-un mod controlat și gândit în perspectivă”.

Potrivit lui Ian Lee, de la Sprott School of Business de la Universitatea Carleton, Canada nu are alte motive în afară de tradiție să dețină o cantitate mare de rezrve în aur, scrie Global News. ”În vechiul sistem, aurul susținea moneda. Dolarul american era legat de aur. În 1971, din rațiuni în ale căror detalii nu intru, Richard Nixon a renunțat la etalonul aur”. Din acel moment, în sistemul financiar modern acest metal nu mai este considerat o monedă. ”Este un metal prețios, ca și argintul, pot să-l vândă ca pe orice alt bun”.

Rezervele de aur ale guvernului canadian au scăzut constant începând din anii 1960, câmnd țara avea rezerve de circa 1.000 de tone. Jumătate au fost vândute în 1985, iar apoi aproape întreaga cantitate rămasă a fost vândută în intervalul 1990-2002.

La prețul actual, valoarea celor 1,7 tone rămase se ridica la doar 100 de milioane de dolari canadieni, o parte infimă din totalul rezervelor canadiene.

Economistul amintit spune că decizia guvernului canadian este una bună. ”Le dă o flexibilitate strategică mai mare, pentru că vând aur, obțin bani și îi investesc în obligațiuni ale guvernului american sau al celui britanic, francez sau german”. ”Băncile centrale pot detine obligațiuni ale oricărui alt guvern și dețin și dolari. Banca centrală chineză are sute de miliarde de dolari. Dolarii sunt foarte lichizi, la fel și obligațiunile, în special cele emise de o țară occidentală”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.