Guvernul ceh, despre organizarea unui referendum pe tema apartenenţei ţării la UE

Guvernul de la Praga a respins vineri sugestia preşedintelui ceh Milos Zeman ca şi în Cehia să se organizeze un referendum pe tema apartenenţei în continuare la Uniunea Europeană, după modelul Brexitului, informează Reuters.

Într-o declaraţie făcută joi, Zeman a spus că nu este de acord cu cei care susţin ieşirea din Uniunea Europeană, dar a adăugat că ar „face orice pentru ei astfel încât să se poată exprima printr-un referendum”, atât în ceea ce priveşte UE, cât şi în privinţa NATO.

Premierul Bohuslav Sobotka a afirmat însă, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, că „apartenenţa la aceste organizaţii este o garanţie a stabilităţii şi securităţii” şi a asigurat că guvernul său nu are în vedere să întreprindă niciun demers care să pună sub semnul întrebării în vreun fel menţinerea Cehiei în cele două organizaţii sau direcţia politicii externe pe termen lung.

Preşedintele Zeman nu are atribuţii care să-i permită convocarea unui referendum, dar el este un lider influent într-o ţară unde euroscepticismul este larg răspândit.

Conform unui sondaj publicat în luna aprilie, numai 25% dintre cehi sunt mulţumiţi de apartenenţa la UE, procent care cu un în urmă era de 32%, notează Agerpres.

În Slovacia vecină, Partidul Poporului, formaţiune de extremă-dreapta, a lansat vineri o petiţie pentru un referendum pentru părăsirea UE şi a NATO, iar în Ungaria şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Janos Lazar, a declarat că dacă s-ar organiza un referendum cum a fost cel din Marea Britanie el ar vota pentru ieşirea din UE ori s-ar abţine, asigurând însă că executivul de la Budapesta nu are nicio intenţie să convoace un asemenea referendum.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.