Guvernul Cioloş şi acoperirea unei decizii scandaloase

Hodoronc-tronc, premierul Dacian Cioloş l-a luat de mână pe noul ministru al Muncii, Dragoş Pîslaru, şi a venit cu el în faţa presei pentru a anunţa poporul cu televizorul că Guvernul va da o ordonanţă de urgenţă referitoare la salarii. Că urmează ca salariile în domeniul sănătăţii să fie mărite consistent, că doar Guvernul a trecut Sănătatea în capul listei de priorităţi, şi că vor fi corectate situaţiile în care doi colegi de birou care fac acelaşi lucru au venituri diferite. Ce n-a reuşit Ana Costea în cinci luni de mandat a făcut Dragoş Pîslaru în numai o lună, şi anume o modificare complexă a legislaţiei salarizării.

Iată că un lucru atât de important cum este salarizarea bugetarilor nu este tratat cu o lege dezbătută în Parlament, ci cu o ordonanţă de Guvern Tehnocrat, al cărui mandat este unul limitat, care se va încheia cel târziu după alegerile generale din toamnă. Înainte de a ieşi cu Ordonanţa salarizării în lume, ministrul Pîslaru a avut câteva discuţii cu sindicatele, unele dintre acestea plecând nemulţumite de la consultări. Cu partidele domnul Pîslaru nici măcar nu a deschis discuţia, de parcă nu partidele sunt cele care vor fi chemate în Parlament să aprobe ordonanţa privind salariile.

Ministrul tehnocrat al Muncii, Drago Pîslaru, a spus că, până când proiectul va deveni ordonanţă, va avea loc o dezbatere publică, la care vor fi invitate din nou sindicatele, inclusiv cele din Educaţie şi Administraţie, care sunt cele mai dezamăgite de modificările pe care vrea să le facă Guvernul Cioloş. După 5 iunie, după ce vor fi trecut alegerile locale şi după ce partidele mari se vor mai fi liniştit, vor începe atacurile împotriva Guvernului. Învingătorii vor ataca echipa lui Dacian Cioloş pentru a-şi conserva scorul în perspectiva alegerilor generale, iar perdanţii îl vor critica în încercarea de a-şi spori zestrea electorală. Aşadar, numai Ordonanţa Guvernului privind salarizarea nu va fi aşteptată în Parlament, iar dacă va ajunge va fi respinsă, fiindcă este nevoie ca aceasta să fie aprobată de jumătate plus unu din numărul membrilor deputaţilor şi senatorilor, şi nu doar a celor prezenţi. PNL-ul, chiar dacă ar fi de acord cu ordonanţa Guvernului, pentru a-i face pe plac lui Klaus Iohannis, nu are majoritatea necesară aprobării acesteia.

La sfârşitul lunii iunie începe vacanţa parlamentară. Pe perioada acesteia, Guvernul va primi din partea Parlamentului dreptul de a emite ordonanţe, dar nu şi ordonanţe de urgenţă. Şi ajungem în toamnă, când partidele vor fi cu gândul la alegerile generale, iar tehnocraţii vor număra zilele până când vor păsări Palatul Victoria cu CV-urile îmbogăţite.

Şi-atunci, ce-i veni Guvernului Tehnocrat să ameţească poporul cu televizorul, cu promisiuni privind o salarizare mai bună şi mai echitabilă? Păi, avea de trecut pe şest ordonanţa care a modificat peste 150 de articole din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, fără nici un fel de dezbatere şi fără a ţine cont de cele mai elementare norme democratice. Dacă tehnocraţii ar fi ştiut că scandalul Hexi Pharma va la un nou avânt, atunci nu s-ar mai fi grăbit să scoată din buzunar ordonanţa privind salarizarea şi ar fi ţinut-o pentru mai încolo, pentru a încerca să acopere alte decizii scandaloase.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 756 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.