Guvernul deschide Cutia Pandorei prin achiziția Cumințeniei Pământului

Decizia Cabinetului Cioloș de a plăti achiziția sculpturii Cumințenia Pământului a lui Constantin Brâncuși pleacă de la un interes legitim, dar care creează un precedent periculos și anume acela al înțelegerilor netransparente cu diverse grupuri de interese.

Aceasta este părerea analistului economic Radu Soviani, care aseamănă povestea operei marelui artist cu retrocedările pe drepturi litigioase.

“Prin precedentul decis astăzi prin ordonanță de urgență, Guvernul tehnocrat dechide linia de afaceri a înțelegerilor netransparente (prin negociere directă) cu diverse grupuri de interese legitime/nelegitime.

În privința deținătorilor reali ai Cumințeniei nu pot suspecta că nu au interesul legitim de a își monetiza bunul. Dar mă întreb, din plata celor 11 milioane de euro de la buget (cea mai mare parte de la buget), cât le revine efectiv proprietarilor și cât este distribuit de aceștia altora? Vedeți, și în cazul retrocedărilor pe drepturi litigioase s-a pornit de la un interes legitim – cel al adevăraților proprietari de a își recupera bunurile/a fi despăgubiți. După care acestea au ajuns în rândul samsarilor de drepturi litigioase care prin influențe penale au reușit să umfle și să grăbească procesul de restituire, categoric păgubos pentru bugetul de stat și pentru adevărații proprietari”, susține Radu Soviani.

Opera “Cumințenia Pământului“, bun cultural de patrimoniu clasat în categoria valorică tezaurul patrimoniului cultural național mobil, va fi achiziționată de statul român și va fi expusă în colecții publice, după ce Guvernul a luat măsurile legislative pentru asigurarea resurselor financiare necesare.

Printr-o Ordonanță de urgență adoptată astăzi, Executivul a stabilit ca diferența între sumele donate în cadrul campaniei de subscripție publică dedicată sculpturii lui Constantin Brâncuși și suma echivalentă în lei a 6 milioane de euro să fie asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. “Cumințenia Pământului” va fi achiziționată și va rămâne în circuitul public, urmând să fie găzduită în curând într-unul dintre muzeele bucureștene.

În cadrul campaniei naționale „Brâncuși e al meu” s-au strâns prin subscripție publică 1.273.668 euro până pe 30 septembrie, din care peste 800.000 euro au fost colectați în ultimele două luni și jumătate.

De asemenea, prin Ordonanța de urgență au fost stabilite măsurile necesare pentru perioada tranzitorie după ce campania de subscripție publică s-a încheiat în 30 septembrie. Astfel, sumele donate până la această dată dar nevirate, vor putea intra în contul deschis pe numele Ministerului Culturii până la 31 octombrie 2016.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.