Guvernul face cod de conduită în gestionarea absorbţiei fondurilor europene

Guvernul a decis miercuri constituirea unui grup de lucru care să elaboreze un cod de conduită în gestionarea absorbţiei fondurilor europene, pentru a fi evitate situaţiile de conflict de interese, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

„Ieri Guvernul a luat decizia să creeze grupul de lucru care până la sfârşitul lunii noiembrie să elaboreze Codul de conduită privind preîntâmpinarea conflictelor de interese şi incompatibilităţilor din procesul de gestiune a fondurilor comunitare”, a spus Orban, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a subliniat că prin acest document demnitarii şi funcţionarii care gestionează fonduri europene vor fi invitaţi să se abţină de la acte imorale, chiar dacă acestea ar fi legale, în privinţa contractelor.

„Au fost câteva cazuri – hai să le spunem – celebre. Vrem să venim cu un document clar, care să conţină obligaţii, dar inclusiv cu recomandări, pentru că sunt situaţii pe care noi considerăm că ar trebui să fie gestionate nu doar din punct de vedere juridic şi legal, dar inclusiv moral. De aceea, o să-i invităm pe cei care gestionează fondurile comunitare, în special cei cu poziţii foarte importante, să se reţină de la anumite chestiuni, chiar dacă ele n-ar fi ilegale”, a detaliat Leonard Orban.

Astfel, MAE îşi propune creşterea gradului de corectitudine în gestionarea fondurilor comunitare, în condiţiile în care Orban a anunţat că vrea o creştere a absorbţiei reale de la 3,7% la 20% la finalul anului 2012.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.