Guvernul îşi consolidează electoratul cu măriri de salarii şi ajutoare sociale

Ministerul Finanţelor a anunţat că în primele trei luni ale acestui an s-a înregistrat un excedent bugetar de aproape 5 miliarde de lei ca urmare creşterilor veniturilor în special din industrie şi exporturi, puternic fiscalizate, şi a unui salt mai puţin consistent al cheltuielilor. În plus, execuţia bugetară pe primul trimestru arată o prăbuşire a investiţiilor publice, cu până la 25% faţă de perioada similară a anului trecut. Asta înseamnă că Guvernul ţine la ciorap 5 miliarde de lei fără să le dea drumul în investiţii, precum cele din infrastructură. În schimb, se observă un salt cu aproape 9% al cheltuielilor de personal, ceea ce înseamnă o creştere medie a salariului bugetarilor, şi un plus de 5,2% la asistenţa socială. Bugetarii şi asistaţii sunt două dintre categoriile de electorat pe care le are în vedere Guvernul PSD.

De exemplu, Cabinetul Ponta a aprobat recent un proiect de lege care prevede eliminarea principiului contributivităţii pentru pensiile militarilor şi stipulează că plata lor se face de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii. Mai exact, pensiile foştilor militari, poliţişti, foştilor membri ai SRI sau Securităţii de dinainte de 1990, printre ei chiar şi torţionari, provin din banii celor care plătesc taxe şi impozite la statul român, adică de la noi toţi.

Frica de DNA apare cuantificată de asemenea în cifrele prezentate de Ministerul Finanţelor la capitolul cheltuieli cu bunuri şi servicii. Acestea au scăzut cu ceva mai mult de 3%, ceea ce înseamnă că matrapazlâcurile întâlnite la acordarea de contracte (cu supraevaluări, plăţi informale, contracte acordate fără licitaţii, caiete de sarcici cu dedicaţie etc.) fac încă legea iar diminuarea lor este firavă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4554 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.