Guvernul loviturii de stat

Guvernul condus de Victor Ponta nu mai are nicio legitimitate morală. Ar fi trebuit să demisioneze in corpore imediat după anunţul alegerilor, chiar în situaţia că reprezentantul PSD ar fi câştigat. Principalul demisionabil este actualul prim-ministru. Prelungind un mandat expirat moral, în speranţa recuperării imposibil deficit de imagine, Victor Ponta împinge lucrurile într-o zonă tipică regimurilor totalitare. Simpatia şi relaţiile pe care le are cu acestea îşi arată rezultatul. Dacă politica externă a României ar fi ajuns realmente pe mâna unui asemenea personaj în poziţia de preşedinte, am fi avut exact ceea ce era necesar totalitarismului actual. Agăţarea de putere la propriu, sau rescrierea legilor democratice pentru însuşirea abuzivă a acesteia, a plasat ţara într-o ordine a răului şi a decăderii totale. Actualul prim-ministru, în loc să accepte eşecul electoral şi să suporte consecinţele dezastrului provocat la alegeri, se vrea a fi propriul judecător. Nu numai că vrea, dar i se şi permite acest lucru. Reacţia din turul al doilea al alegerilor prezidenţiale pare să fi plecat şi ea în vacanţe de refacere.

Preşedintele în funcţie, Traian Băsescu, ar fi avut, primul, obligaţia să ceară demisia guvernului. Nu a făcut-o, şi oricum e prea târziu să o facă. Gestul în sine arată complicitatea actualului preşedinte, un fel de solidaritate a celor care par deja speriaţi de asanarea în curs. Comportamentul conducătorilor instituţiilor cheie, în perioada alegerilor, a arătat absenţa integrală a unui stat democratic. Sub bagheta lui Victor Ponta, cel aparent dispus acum, peste noapte, la tot felul de reforme, de dragul păstrării puterii, România are o problemă mai gravă decât era aceasta incriminată jurnalistic. Bizuindu-se pe o clasă politică infracţională, Victor Ponta, prin rămânerea sa la Palatul Victoria, face parte dintre cei care compromit dramatic relansarea morală a climatului general şi existenţa statului democratic.

Valul nemulţumirilor cuprinde Europa, şi pentru acest fapt este preîntâmpinat de administraţiile responsabile. După Franţa, a urmat Portugalia cu punerea sub arest a unui fost prim-ministru. Dar vedeta acestui moment este România, sub toate aspectele. La noi, Adrian Năstase, fost prim-ministru, personaj-cheie în istoria abuzurilor legalizate, a legilor personalizate, a ieşit la rampă oferindu-şi expertiza. Mai mult, a fost întâmpinat cu toată iresponsabilitatea şi entuziamul de gură-cască. Chiar să nu fi înţeles nimeni că Adrian Năstase este un nimeni în domeniul politicii democratice? Poluarea jurnalismului prin transformarea lui în sursă de intoxicare şi manipulare este o piesă în dosarul corupţiei actuale. Căderea presei, a marilor ziare construite pe autenticitatea ruperii de regimul totalitar comunist, a fost opera celor care acum vor trebui să răspundă într-o anume măsură.

Aura comunistoidă a lui Victor Ponta nu ţine de ideologie, de eurocomunism, de idealismul intelectual al stângii latino-americane. Ea reprezintă prostul gust, incultura politică şi nu numai, miopia morală. Stânga românească, atâta cât a fost, dacă a avut 10 voci, în zeci de ani, iar acestea au avut o viaţă imposibilă. Amestecul de serviciu secret şi om politic, tipic totalitarismului, reprezintă proporţia care paralizează statul, structurile sale. Despre democraţie nici nu poate fi vorba în aceste condiţii. Ceea ce a mers până acum, cu acordul tacit al Occidentului, pare să aibă un sfârşit atât de necesar.

Guvernul României are nevoie de o dinamică prin care nimeni să nu poată fi eternizat în funcţie, cu atât mai mult cei implicaţi în acte reprobabile. Aşa cum mediul politic trebuie actualizat şi reformat prin alegerile anticipate, fără prea multe temporizări, tot aşa structurile guvernamentale au nevoie de standarde care să fie respectate cu stricteţe. Nimeni nu mai poate fi deasupra legii, inclusiv a legilor nescrise ale moralei publice, la fel de importante.

Demisia lui Victor Ponta ar trebui să fie problemă de zile, sau mai puţin. Reformarea Guvernului trebuia să înceapă cu actualul premier.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.