Guvernul nu a renunţat încă la impozitarea bacşişului

Guvernul Ponta a decis să păstreze regula taxării bacşişului impusă de la 1 mai chiar dacă ministrul de Finanţe, Eugen Orlando Teodorovici, a declarat acum o săptămână se va renunţa la această procedură. În Monitorul Oficial al României a apărut Hotărârea de Guvern care modifică Normele de Aplicare a Codului Fiscal şi surpriza cea mare este că aceasta reglementează tratamentul fiscal al sumelor încasate ca bacşiş. Actul normativ prevede aşa cum era de aşteptat că sumele plătite pentru diversele servicii ce rămân la entitate se colectează TVA în cotă de 24% dar sumele care sunt încasate ca bacşiş sau sunt rest neridicat şi care se distribuie personalului se face impunere prin reţinere la sursă iar impozitul acestor venituri este în cotă de 16% şi este impozit final. Societăţile care sunt plătitoare de impozit pe venit, de genul microîntreprinderilor, vor plăti 3% şi asupra acestor sume dacă acestea sunt
lăsate personalului.

Reţinerea impozitului se face doar la plata efectivă a veniturilor. În cazul în care agentul economic face plata în tranşe, de fiecare dată trebuie să efectueze o reţinere. Firma trebuie să decidă printr-un regulament interior dacă bacşişul rămâne la dispoziţia societăţii, caz în care TVA se colectează prin metoda sutei majorate pentru plătitorii de TVA, sau dacă ajunge la personalul angajat, ceea ce înseamnă că bacşişul va fi impozitat cu 16% şi, în plus, se va plăti contribuţia la sănătate de 5,5%.

Aceasta este legea în vigoare. În viitor, Guvernul poate veni cu o adăugire prin care să elimine impozitarea bacşişului sau de acest caz se va ocupa Parlamentul. Deja, senatorii au adoptat un amendament la propunerea Ministerului de Finanţe prin care se elimină prevederile impozitării bacşişului. Senatul este în acest caz prima Cameră sesizată.

Ministrul Teodorovici a anunţat acum câteva zile că se va renunţa la prevederile impozitării bacşişului pe motiv că sunt aproape imposibil de aplicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4555 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.