„Guvernul nu măreşte taxele şi impozitele. Decizia aparţine autorităţilor locale”

Premierul Victor Ponta a explicat miercuri că hotărârea de Guvern privind taxele şi impoyitele a fost propusă de fostul premier, Mihai Răzvan Ungureanu şi că Guvernul nu măreşte acum nicio taxă.

„Nu se măreşte nicio taxă locală, în niciun caz n-o face Guvernul. Este o lege care dă voie autorităţilor locale să crească, de fapt să actualizeze taxele cu rata inflaţiei. Nu îi obligă deloc”, a declarat miercuri premierul Victor Ponta.

„Nu s-au mai actualizat taxele locale de trei ani. 16% este rata cumulată a inflaţiei. Decizia aparţine autorităţile locale”, a spus premierul.

„Deci, eu nu măresc nicio taxă, eu fac ceea ce mă obligă legea, şi anume îi informez pe cei din CGMB, consiliile locale, cât au voie (să modifice cuantumul taxelor – n.r.), că nu au voie să le mărească cu 100% sau cu 50%. (…) Adică pot să şi le scadă cu 4% taxele, pot să şi le mărească cu 16 plus 20, deci 36% maximum. Nu intervine Guvernul în finanţele publice locale, asta decid consilierii„, a susţinut Ponta.

Premierul Victor Ponta a mai declarat, miercuri, că nu va publica HG privind actualizarea taxelor locale cu inflaţia până nu se va înţelege foarte clar că Guvernul nu măreşte aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflaţiei se poate face doar de către autorităţile locale, dacă doresc.

La rândul său, Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa a declarat că Guvernul nu a mărit taxele şi impozitele locale, a reactualizat limitele minime şi maxime ale acestora cu rata inflaţiei, competenţa de a stabili impozite şi taxe locale este a consiliilor locale.

„În conformitate cu Codul Fiscal şi cu legea privind impozitele şi taxele locale, din trei în trei ani Guvernul trebuie să reactualizeze limitele minime şi maxime ale impozitelor şi taxelor locale cu rata inflaţiei. Competenţa de a stabili impozite şi taxe locale este a consiliilor locale. În aceste limite, consiliile pot stabili impozite chiar mai mici pentru că în Codul Fiscal la acest capitol se prevede că aceste taxe pot fi mai mici cu 20%”, a declarat Duşa, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că Guvernul nu a majorat taxele şi impozitele, aşa cum a părut în presă, şi a adăugat că e convins că fiecare autoritate locală, în funcţie de veniturile pe care le are şi de posibilităţile de la nivelul localităţilor, vor stabili „taxe decente”, aşa cum prevede legea.

Guvernul a avizat majorarea taxelor şi impozitelor locale pentru anul viitor, cu până la 16,05%. Decizia aparține autorităților locale însă, ele decid dacă le majorează sau nu.

În luna octombrie, Ministerul Finanţelor a publicat un proiect de hotărâre privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, reluând în mare parte prevederile unui proiect de ordonanţă publicat de minister în luna martie, dar care nu a ajuns să fie aprobat în Guvern.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că primarii vor decide dacă impozitele, taxele şi amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflaţia din perioada 2010-2012, şi a arătat că s-a enervat că reprezentanţii Ministerului Finanţelor nu l-au consultat şi nu au explicat mai clar.

„O dată la trei ani, conform legii, autorităţile locale au voie, nu obligaţia, să actualizeze taxele locale cu inflaţia. O dată la trei ani. Pentru asta, Ministerul Finanţelor dă o hotărâre care spune cât este inflaţia şi cât este maximul cu care pot să mărească, după care, de la anul, primarul, dacă consideră că are nevoie de mai multe venituri, împreună cu consiliul local, (…) poate să mărească anumite taxe”, a spus Ponta în octombrie.

La acel moment, Ministerul Finanţelor a retras de pe pagina de web proiectul de hotărâre, spunând că prognoza actuală privind rata medie a inflaţiei pentru anul 2012, care trebuie folosită la stabilirea indicelui de indexare, este mai mică decât cea luată în calcul la cuantificarea impactului fiscal de la momentul analizei preliminare, astfel că este necesară revizuirea analizei de impact şi rediscutarea sa cu institutiile financiare internaţionale cu ocazia următoarelor consultări.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.