Guvernul Ordonanței 13

Apărut în peisajul politic prin însăși criza politică generalizată, acest deja fost guvern nu a reușit decât să supraviețuiască. Atât de încărcata agendă publică nu a fost nici o clipă răsfoită, din motive greu de înțeles. Bulversarea nu a fost doar a celor care au înfruntat gerul insuportabil cerându-i demisia, însă pare a se fi instalat chiar între susținătorii volatilizați ai PSD. Protestele care au apărut spontan, urmare unei propagande bine țintite, au dus în derizoriu cauza democratică. Mulți dintre cei care au purtat la butonieră insigna ” # rezist” arată contrariul, respectiv o suspectă capitulare, retrăgându-se parcă la o comandă.

Dacă televiziunea sau Facebookul pot scoate multe mii de oameni în stradă, acesta este un fapt realmente pozitiv, împotriva criticilor justificate care s-au adus fenomenului. Ce scop, ce lozinci animă aceste mitinguri pare alt nivel al lanțului trofic al istoriei recente. Societatea românească este profund captivă așteptării ca altcineva să apară providențial spre a-i rezolva problemele socio-politice. A așteptat zeci de ani sub Ceaușescu, aplaudându-l frenetic, a fost în culmea entuziasmului sub parul minerilor lui Ion Iliescu și al neo-securismului lui Traian Băsescu. Dintr-un asemenea detestabil parcurs istoric nu poate rezulta decât manipulare și un compozit social cu aspecte de haită periculoasă.

Manevrele care au adus PSD-ul la putere au fost cele bazate pe simplitatea unui mesaj necesar. Guvernarea fostului președinte Traian Băsescu, cel care condamnând regimul ” criminal comunist ” l-a reinstalat asemenea unui veritabil dictator, încă mai plutește în aer printr-o nefericită poluare morală, ridicând iminent câteva întrebări.Una dintre ele este legată de faptul că nu cumva acești susținători ai lui Traian Băsescu au făcut parte din serviciile dislocate în viața publică și politică? Alta, dacă nu cumva asistăm la o pervertire a spiritului public în sensul deraierii societăților totalitare din Europa interbelică? Oricum ar sta lucrurile, simpatizanții lui Liviu Dragnea nu par mai înalți și frumoși decât ai lui Traian Basescu. Și unii și alții reprezintă niște îngenunchiați în fața interesului personal lipsit de orice legitimitate, acela de a face praf și pulbere viața publică. Cele două categorii, rupte de societate și de orice ideal public, își caută în continuare identitatea în jurul unor resurse, oricare ar fi ele. Lipsa reformelor sistemice pentru excluderea monopolurilor și a susținerii vieții asociative de tip democratic, identice în regimul trecut cât și în cel de acum, fac un rău de temut României.

Ordonanța 13 este la fel cu alegerile din 2009, în sensul că dramatica istorie românească se repetă prin ceea ce se vrea diferența. Din începutul controversat al actualei guvernări PSD nu s-a ieșit. Proiectul guvernamental s-a adâncit într-o misterioasă căutare de soluții care nu a dus nicăieri, având meritul de-a fi pus capăt unui regim ” criminal”, cel care condamnase ” criminalitatea” istoriei restaurând-o. Schimbarea sau remanierea nu pot decât să arate dimensiunea eșecului politic, mai exact, a cadavrului post-comunismului românesc . Cel care va face remanierea nu poate fi decât cel remaniat, iar un alt guvern este o repetiție cu efect de picătură chinezească.

Săptămânile care vin vor pune în mișcare scările rulante ale Palatului Victoria, spre a da iluzia democrației pentru gură-cască din fața televizorului. Cei care pleacă și cei care vin vor avea aceeași destinație și misiune pe care nici alegerile anticipate nu o mai pot dezvălui chiar manipulatoriu înțelesului general. Suntem în colaps politic generat de către societate, prin așteptarea salvatorilor din exterior. Or, singura soluție a rămas critica reciproc distrugătoare într-un climat al iresponsabilității, caracteristică a unei democrații a înscenărilor. Societatea românească, în integralitatea ei va trebui să depășească nivelul guvernelor care deocamdată o reprezintă ca un veritabil purtător de cuvânt al absurdului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.