Guvernul pafariștilor

O analiză a membrilor Guvernului Tudose arată că mai mult de jumătate din miniștri nu au ce căuta în funcțiile în care s-au cocoțat, au fost numiți sau le-au vânat. Din 26 de ministere, doar 7 sunt conduse de persoane care au studii adecvate portofoliului pe care îl dețin, dar și specializările ulterioare care-i califică pentru aceste funcții.

Grav este că miniștrii care nu au studiile adecvate gestionează domenii importante în Guvern, cum ar fi economia, apărarea, educația, mediul, munca, internele, energia, transporturile, dezvoltarea regională, cultura…

Topul profesiilor

Cabinetul Tudose este dominat de ingineri: 10 persoane. Pe locul secund al profesiilor de bază sunt juriștii, 5 persoane, urmați de economiști, 4 persoane. Al patrulea loc este ocupat de filologi, 3 persoane, doi specializați în limbi străine și unul în antropologie. Câte un ministru este specializat în: matematică, medicină, politologie și sport.

Colegiul Național de Apărare, bun la toate

Patru miniștri s-au gândit că, dacă finalizează cursurile Colegiului Național de Apărare, acesta ar fi bun la toate, iar ei, cu diploma în buzunar, se vor pricepe la absolut orice. Așa că, premierul Mihai Tudose, Mihai Fifor, Lia Olguța Vasilescu și Lucian Șova au trecut CNA în CV.

Ei sunt doctori, dar nouă nu ne folosește la nimic

În anul 2007 Mihai Tudose a devenit doctorand la Academia Națională de Informații. Suspectat că și-ar fi plagiat teza, a renunțat la doctorat.

Teodor Meleșcanu și-a luat doctoratul în 1970, în științe sociale și politice, specialitatea Drept internațional, la Universitatea din Geneva şi Institutul Universitar de Înalte Studii Internaţionale din Geneva.

Tudorel Toader este doctor în științe juridice

Petre Daea și-a luat doctoratul în agronomie, în perioada 1982-1983, la Institutul de Pregătire a Cadrelor de Conducere din Economie și Administrație.

Lia Olguța Vasilescu are doctorat în Sociologie, la Universitatea din Bucureşti.

Mihai Fifor este doctor în științe antropologice.

Florian Bodog are două doctorate. Primul titlu de doctor în medicină l-a obținut la Universitatea din Oradea, iar pe al doilea, doctor în management, l-a obținut la Universitatea de Vest Timişoara. El și-a pierdut însă dreptul de a coordona doctorate, pentru că n-a reușit să publice decât două articole.

Puiu Lucian Georgescu și-a luat doctoratul în 1997, în domeniul „Științele vieții și sănătății“, la Universitatea „François Rabelais“ Tour din Franța.

Gabriel Petrea este doctorand în management industrial la Institutul Politehnic București.

Victor Negrescu are doctoratul în științe politice și afaceri europene, pe care îl obține în anul 2011, în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Profesii „cotite“

Gheorghe Șimon, ministrul Economiei, este inginer mecanic, dar a preferat să se „specializeze“ în funcții politice. A pornit de la administrația publică locală din Maramureș și a ajuns ministru.

Mihai Tudose, prim-ministru, are la bază meseriile de jurist și economist. El a urmat o multitudine de cursuri postuniversitare și are cel mai lung CV.

Sevil Shhaideh, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, are diplomă de economist, obținută la Academia de Ştiinţe Economice, Facultatea de Planificare Economică şi Cibernetică. Dar a preferat să obțină specializări mai mult pe domeniul IT.

Graţiela Leocadia Gavrilescu, viceprim-ministru, ministrul Mediului, este inginer petrolist. Mai întâi s-a reprofilat pe medicina muncii, pentru ca ulterior să o cotească spre Mediu.

Carmen Daniela Dan, ministrul Afacerilor Interne, s-a specializat din mers în științe juridice, dar a mizat pe ascendența și relațiile bune cu actuala conducere a PSD și a câștigat.

Liviu Marian Pop, ministrul Educației, este absolvent al Facultății de Matematică și ar trebui să spună că este matematician. Cu toate acestea, preferă să spună că este profesor, dar nu are catedră de mai mulți ani. A preferat să devină sindicalist și apoi să intre în politică.

Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, este filolog specializat în română și italiană. Fosta feblețe a lui Corneliu Vadim Tudor nu a predat niciodată la clasă, ci a preferat să intre în presă. În paralel, a intrat în politică, devenind deputat, primar și ministru al Muncii, fără să aibă vreo specializare sau experiență în domeniu.

Mihai Viorel Fifor, ministrul Apărării, s-a „școlit“ în domeniul antropologiei și a urmat o carieră didactică. Acum, preferă să facă bani din poziții politice.

Toma Florin Petcu, ministrul Energiei, este inginer constructor, dar nu a profesat în domeniu. El are un master în administrație publică și s-a „orientat“ spre poziții obținute politic.

Alexandru Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, este licențiat în drept și economie, preferând poziții în care a promovat prin diverse numiri politice.

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii și Identității Naționale, este economist, dar a preferat să lucreze în domeniul presei, iar acum urmează o carieră politică.

Adriana Doina Pană, ministrul Apelor și Pădurilor, este inginer electronist. Firește că nu are nimic de-a face cu domeniul în care lucrează.

Puiu Lucian Georgescu, ministrul Cercetării și Inovării, este chimist. El s-a specializat în nutriție și alimentație.

Lucian Șova, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, este inginer mecanic cu master în transporturi rutiere. Și el a greșit ministerul. Sau cine l-a numit.

Marius Alexandru Dunca, ministrul Tineretului și Sportului, inginer specializat în protecția mediului. Altul care a greșit ușa ministerului.

Gabriel Petrea, ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, este inginer, absolvent al Facultății de Automatică şi Calculatoare – Universitatea Politehnica Bucureşti, promovat și susținut de Ecaterina Andronescu. Vine din societatea civilă a tineretului social-democrat.

Viorel Ilie, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, este inginer electronist, așa că preferă să fie băgat în seamă pentru alte calități.

Rovana Plumb, ministru delegat pentru Fonduri Europene, este inginer specializat în sisteme industriale. A preferat să facă orice altceva, să fie liderul femeilor social-democrate, să conducă orice minister, dar să fie în atenția publică.

Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, este absolvent al Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport. Și-a încercat norocul mai întâi ca fotomodel. Succesul a cam întârziat, așa că a preferat să se gudure pe lângă politicieni ca un consultant în tot ce le trebuia acestora. Este și bogat, ceea ce îi conferă „stabilitate“ politică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.