Guvernul, pârât la ambasade în cazul ordonanței „Dragnea”

Liderii grupurilor parlamentare ale ACL din Camera Deputaților și Senat au trimis o scrisoare ambasadelor statelor UE și ambasadei SUA în care denunță ceea ce ei numesc „intenția abuzivă și nedemocratică” a Guvernului Ponta de a legaliza pentru o scurtă perioadă migrația politică a aleșilor locali.

Alianța Creștin – Liberală a atenționat ambasadele statelor UE și ambasada SUA asupra pericolului fraudării alegerilor prezidențiale de către PSD. Considerăm că astfel Ponta și PSD pregătesc fraudarea alegerilor prezidențiale și pun în pericol imaginea externă a României ca stat democratic, în care șansele sunt egale între competitori. Am subliniat faptul că prin înregimentarea politică a aleșilor locali ai opoziției în PSD și sateliții săi se creează în mod deliberat premisele pentru fraudarea alegerilor prezidențiale din noiembrie. Asupra primarilor și consilierilor PNL și PDL se fac presiuni din partea PSD pentru a trece în barca puterii după intrarea în vigoare a ordonanței de urgență ce va consfinți migrația politică. Aceste presiuni vor fi dublate de alocări de fonduri în luna septembrie, pentru a accentua migrația politică, ” se arată într-un comunicat semnat de liderul grupului PNL George Scutaru și liderul grupului PDL Tinel Gheorghe.

Liberalii și pedeliștii mai precizează că în scrisoare au amintit partenerilor europeni și americani că, „urmărind același obiectiv al fraudării alegerilor, Guvernul PSD, al cărui premier este și candidat, a emis o altă ordonanță de urgentă prin care modifică, înaintea campaniei electorale, o lege organică pentru a încuraja turismul electoral și votul multiplu”.

„Suntem convinși că preocuparea constantă a Guvernului SUA și a Uniunii Europene pentru întărirea statului de drept în România și respectarea valorilor democratice, inclusiv prin garantarea unor alegeri libere, va putea contribui și de această dată la împiedicarea unui comportament abuziv deosebit de grav al PSD, ce va deschide calea fraudării alegerilor prezidențiale din noiembrie”, se afirmă în comunicatul citat.

Vicepremierul Liviu Dragnea a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că propune un act normativ care să permită ca pentru o perioadă de două săptămâni să existe posibilitatea ca aleşii locali să îşi aleagă partidul fără să îşi mai piardă mandatul.

”Devine din ce în ce mai pregnantă o situaţie. Începe să se instaleze o oarecare instabilitate în administraţia locală generată de apariţia unor partide – PMP, PLR (partidul lui Tăriceanu – nr.), ruperea USL, apariţia ACL şi au început din ce în ce mai mulţi primari să îşi exprime public susţinerea pentru un partid, altul decât pe listele căruia au candidat. Au început să fie probleme în majorităţile consiliilor locale şi judeţene”, și-a justificat Dragnea propunerea.

”În acest context eu mă gândesc serios dacă nu cumva, în perioada imediat următoare, pentru că a început să devină o situaţie care trebuie rezolvată urgent, nu ar trebui să luăm modelul din 2006 şi să adoptăm un act normativ prin care să se stabilească o perioadă de două săptămâni în care toţi aleşii locali să poată opta în care partid să activeze”, a mai spus Liviu Dragnea vineri.

Ulterior, Dragnea a anunțat că ordonanța prin care s-ar da liber la traseismul aleșilor locali ar putea fi adoptată până la sfârșitul lunii august.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.