Guvernul polonez ar putea adopta o variantă a legii dării în plată

Guvernul polonez analizează posibilitatea renunţării la planurile anterioare care vizau obligarea băncilor să convertească în zloţi creditele în franci elveţieni, în favoarea unor legi care ar permite debitorilor să recupereze o parte din costurile cu aceste credite sau pur şi simplu să renunţe la case în favoarea băncilor, au declarat pentru Reuters o serie de surse guvernamentale, citate de Agerpres.

Avocatul Gheorghe Piperea a declarat recent pentru Bursa că se aşteaptă ca şi alte state să adopte legea dării în plată:

„Mă aştept ca Ungaria, Cehia, Croaţia, toţi cei care au avut probleme în sistemul lor bancar, să ceară să li se aplice acest gen de reglementare. Este evident că România a devenit exportatoare de legislaţie. Este o chestiune care a fost preconizată de Parlamentul European în 2013 şi nicio ţară nu a avut curajul să pună în pagină un astfel de mecanism. Iată că Parlamentul României a făcut-o. Legea Dării în Plată ar putea fi exportată oriunde în Europa”.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS) a câştigat alegerile în Polonia din toamna anului trecut şi pentru că a promis că îi va ajuta pe miile de polonezi care au luat un credit în franci când cursul de schimb era favorabil în raport cu zlotul polonez şi care în prezent suferă de pe urma aprecierii monedei elveţiene.

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a propus în luna ianuarie un plan vizând convertirea în zloţi a creditelor în franci elveţieni şi obligarea băncilor să suporte aceste costuri. Însă Autoritatea de reglementare a pieţelor financiare din Polonia (KFN) pare să fi blocat aceste propuneri după ce a avertizat că ar declanşa costuri exorbitante.

Potrivit surselor citate de Reuters, o echipă de consilieri ai lui Andrzej Duda elaborează noi propuneri şi intenţionează să anunţe un nou plan până la finele lunii mai.

„Nu avem nevoie de conversie, deoarece ar fi incorectă pentru cei care au un credit în zloţi. Francul ar putea să se deprecieze în următorii doi – trei ani, în timp ce zlotul ar putea să se aprecieze, ceea ce ar face conversia neprofitabilă”, a declarat Slawomir Horbaczewski, membru al echipei de experţi prezidenţiali.
O posibilă soluţie ar fi ca debitorii să cedeze proprietatea către bănci, împreună cu restul creditului, dar să plătească chirie pentru a putea locui în casele lor, susţine Horbaczewski. Acesta a adăugat că băncile ar putea fi forţate, de asemenea, să returneze debitorilor comisioanele valutare.

Această aparentă modificare a intenţiei Guvernului ţine cont de opinia publică, sondajele arătând că peste jumătate din polonezi cred că băncile vor transfera costul conversiei creditelor asupra consumatorilor. De asemenea, peste jumătate din polonezi se opun unui program de salvare a băncilor, după ce luna trecută Autoritatea de reglementare a pieţelor financiare din Polonia (KFN) a estimat că un program de conversie a creditelor ar costa băncile poloneze de patru ori mai mult decât profiturile lor din 2015.

Una din provocările cu care se confruntă Partidul Lege şi Justiţie (PiS) este să găsească o soluţie care ar întinde costul conversiei creditelor pe o perioadă mai mare de timp, în loc ca băncile să fie obligate să plătească aceste costuri în avans. Însă majoritatea băncilor poloneze sunt listate la bursă şi trebuie să respecte standardele internaţionale de contabilitate care spun că costul conversiei creditelor ipotecare trebuie înregistrat imediat şi nu poate fi întins în timp.

Aproximativ 60% din sectorul bancar din Polonia este dominat de băncile străine precum Santander (Spania), UniCredit (Italia), Commerzbank (Germania), BCP (Portugalia), BNP Paribas (Franţa) şi Raiffeisen (Austria). Toate diviziile poloneze ale acestor bănci au portofolii de credite ipotecare în franci elveţieni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.