Guvernul Ponta III îşi măreşte majoritatea în „stilul” Băsescu

Liberalii „roşii” s-au aliat cu conservatorii lui Dan Voiculescu. Conducerea Camerelor se construieşte în baza unei decizii a CCR dată de judecători favorabili lui Traian Băsescu. Ce a contestat la CCR este acum valabil pentru PSD. Care sunt noile cifre ale raportului majoritate-opoziţie.

Liberalii „roşii” devin conservatori

Senatorii şi deputaţii care au migrat la gruparea lui C.P.Tăriceanu au făcut o mişcare interesantă. Ei fiind independenţi nu puteau beneficia de anumite avantaje, post în Birourile Permanente ale celor două Camere, câte o şefie de comisie parlamentară etc. Drept urmare ei au aderat la grupurile parlamentare ale PC şi şi-au cerut „drepturile”, ceea ce a provocat scandaluri majore în ambele Camere. La Senat, formarea grupului parlamentar conservator-liberal a fost blocată pentru o săptămână. PNL şi PDL au reuşit să obţină (prin vot) amânarea constituirii noului Birou Permanent. Oricum, la Senat, noul grup parlamentar nu obţine vreun post în Biroul Permanent, deoarece C.P.Tăriceanu oricum deţine funcţia de preşedinte şi mai mult de un post nu se poate obţine.

Ce a contestat la CCR în 2011 este acum valabil pentru PSD

Cu totul alta este situaţia la Camera Deputaţilor, unde grupul parlamentar conservator-liberal s-a constituit şi va deţine o funcţie în Biroul Permanent. Până în prezent conservatorii nu beneficeau de o poziţie în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Acum, Valeriu Zgonea a anunţat că în urma cooptării de către grupul parlamentar al PC a „deputaţilor PLR” se rediscută ponderea şi configuraţia politică din Camera Deputaţilor. Ani de zile, „configuraţia politică” era dată de rezultatul alegerilor parlamentare, iar migraţia politică nu intra în calcul. La începutul anului 2011, pentru a da funcţii celor din UNPR, PDL a modificat regulamentul Camerei, eliminând condiţia configuraţiei politice dată de alegeri. PSD (sic!) şi PNL au făcut constestaţie la Curtea Constituţională dar judecătorii favorabili lui Traian Băsescu au respins acţiunea. După cum se poate vedea, acum PSD se foloseşte de o prevedere pe care a atacat-o la CCR, pentru că noul său aliat, grupul Tăriceanu, nu este încă partid înregistrat şi nu a participat la alegerile parlamentare. Iată cum a sunat luni declaraţia lui Valeriu Zgonea: „decizia Curţii Constituţionale ne obligă să vedem care este noua pondere în cele douasprezece funcţii care sunt. În ultimele sesiuni, mişcarile care au fost făcute nu au afectat ponderile atât de mult, dar acum când intră douazeci de parlamentari într-un grup parlamentar este clar ca ponderile grupului liberal-conservator vor fi mult mai mari la nivelul Biroului Permanent, la nivelul comisiilor de specialitate”. Şi Zgonea protestat zgomotos în 2011 pentru schimbarea regulamentului în ceea ce priveşte ponderea. Orice comentariu este inutil.
Cum va arăta noua conducere a Camerei Deputaţilor şi ce alte funcţii vor obţine „liberalii roşii” (sau „UNPR 2” cum au mai fost numiţi) se va afla marţi dimineaţa.

Cum arată acum noua configuraţie a Camerei Deputaţilor

Majoritate: 254 deputaţi
Grupul parlamentar al PSD: 185 deputaţi (153 PSD + 32 UNPR)
Grupul parlamentar al PC: 34 deputaţi (15 PC + 20 grup independeţi „Tăriceanu”)
Grupul parlamentar al UDMR: 18 deputaţi
Grupul parlamentar minorităţi: 17 deputaţi

Opoziţie: 110 deputaţi
Grupul Parlamentar al PNL: 74 deputaţi
Grupul Parlamentar al PDL: 36 deputaţi

Indecişi: 38 deputaţi
Grupul Parlamentar al PPDD: 15 deputaţi
Independenţi: 23 deputaţi (14 PMP + 9 neafiliaţi)

Majoritate pentru vot la legi organice: 202 voturi
Majoritate de 2/3: 268 de voturi

Cum arăta Camera Deputaţilor după alegeri:
Grup: PSD – 160 de deputaţi (150 PSD + 10 UNPR)
Grup: PNL – 100 deputaţi
Grup: PDL – 56 de deputaţi (52 PDL + 3 FC + 1 PNŢCD)
Grup: PPDD – 47 de deputaţi
Grup: UDMR – 18 deputaţi
Grup: PC – 13 deputaţi
Grup Minorităţi – 18 deputaţi

Cum arată noua configuraţie a Senatului

Majoritate: 101 senatori
Grup PSD: 78 senatori (66 PSD + 12 UNPR)
Grup PC: 15 senatori (9 PC + 6 independenţi grup Tăriceanu)
UDMR: 8 senatori

Opoziţie: 62 senatori
Grup PNL: 42 senatori
Grup PDL:20 senatori

Independenţi: 8 senatori

Majoritate pentru vot la legi organice: 86 voturi
Majoritate de 2/3: 114 de voturi

Cum arăta configuraţia iniţială a Senatului
Grup PSD – 64 se senatori (59 PSD + 5 UNPR)
Grup PNL – 50 de senatori
Grup PDL – 24 de senatori (22 PDL + 1 FC + 1 PNŢCD)
Grup PPDD – 21 senatori
Grup PC – 8 senatori
Grup UDMR – 9 senatori

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.