Guvernul Ponta – prea multe gafe la început de drum

Când l-am auzit pe Mircea Duşa, viitorul ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul, spunând că programul de guvernare are „53 de pagine”, am crezut că omul este emoţionat şi că i-a scăpat acest plural ciudat.

Din păcate, lucrurile nu stau aşa, căci agramatismul lui Duşa se acordează perfect cu gafele întregului Cabinet Ponta! A fost mai întâi prezenţa lui Alistar, care ştia ce probleme are cu ANI, apoi, cazul actorului Mircea Diaconu, care putea fi evitat uşor.

Nici rocada unor miniştri nu a fost de bun augur, profesorul Marga trebuind să fie lăsat la Învăţământ, iar Corlăţean, la Externe, astfel încât semnalul de competenţă să nu fie pus la îndoială.

Chiar prezenţa lui Vasile Cepoi la Sănătate, după ce a fost prezent în scandalul Raed Arafat, poate crea o problemă gratuită, variante pentru acest post putând fi găsite fără efort.

Şi, iată, în ultima clipă apare şi acest scandal cu portofoliul de la învăţământ al Corinei Dumitrescu, unde, după acel CV redactat într-o limbă română aproximativă, în care declara că a „înnotat” pe la Universitatea Standford, a venit şi răspunsul de la Universitatea Stanford (SUA), unde citim că „nu au găsit date oficiale care să ateste că Dumitrescu Corina ar fi fost înscrisă sau ar fi absolvit un program finalizat cu diplomă al universităţii”!

Pe un orizont de aşteptare atât de mare, Victor Ponta avea obligaţia să evite astfel de probleme, ştiind că va fi întors pe toate părţile de adversarii politici şi de presă. Cum să înţelegem că nu s-au găsit 15-16 oameni ale căror competenţe şi fapte biografice să nu poată fi contestate de nimeni?

Nici prestaţia premierului desemnat nu a fost în aceste zile una încurajatoare. Prostioara aceea cu maşinile ecologice nu-şi avea rostul, căci, pe de o parte, hibrizii ăia sunt destul de scumpi şi, pe de altă parte, priorităţile pentru următoarele şase luni sunt cu totul altele!

Dacă puteam să înţelegem raţionamentele politice ale pactului cu UNPR, luni fiind necesar un vot de învestire, totuşi, în programul de guvernare nu aveau ce să caute elemente dintr-un program pe patru ani (impozitarea suplimentară a averilor mari, revenirea la pensiile ocupaţionale etc.), mai ales că în scurt timp încep alegerile locale, iar după vacanţă se intră în alegerile generale.

Cu un program scurt, cu obiective clare, cum ar fi restituirea sumelor reţinute ilegal de la pensionari şi revenirea la salariile tăiate de Boc, precum şi abrogarea ordonanţei care înfiinţa facultatea în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, guvernul Ponta ar fi dat un semnal mult mai clar de încredere că, după viitoarele alegeri, toate obiectivele USL vor deveni realitate.

Aşa, însă, cu toate aceste semne de întrebare, cabinetul lui Victor Ponta intră în bătălie cu prea multe pete care lasă o supapă neaşteptată pentru ca PDL să mai respire, în speranţa că-şi va putea reveni din pumni, după ce se prăbuşise odată cu moţiunea de cenzură care a înlăturat guvernul Ungureanu.

Acum, pe ultimii metri înainte de votul de învestitură, Ponta trebuie să găsească o soluţie pentru a remedia proasta impresie din aceste zile, astfel încât contestaţiile să fie măcar estompate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.