Guvernul Ponta şi Consiliul legislativ, pe fond, au desfiinţat Legea lui Dragnea

Oferim astăzi cititorilor cotidianul.ro, dar şi deputaţilor două argumente zdrobitoare pentru scoaterea definitivă a Legii defăimării de pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor. Este vorba despre Avizul Guvernului Ponta şi Avizul Consiliului legislativ, ambele documente aflate în mapa fiecărui deputat, fără ca vreunul să le citească!

Dacă oricare dintre deputaţi ar fi citit aceste documente oficiale, tot scandalul de ieri s-ar fi oprit în primele minute ale şedinţei Camerei Deputaţilor. Dar acesta este şi argumentul principal invocat în dezbaterea furtunoasă, adică faptul că nu s-a respectat prevederea din art. 69 al Regulamentului Camerei Deputaţilor, unde se spune că Proiectul „Legii defăimării” trebuia depus în mapa fiecărui deputat cu 5 zile înainte de dezbatere, tocmai pentru ca deputaţii să aibă timp să citească toate documentele care însoţeau textul propus!

Vă prezentăm mai jos cele două documente pentru a afla cu toţii ce ar fi găsit deputaţii în mapa Legii Dragnea, dacă, desigur, ar fi avut timp de lectură. Ceea ce veţi descoperi este absolut cutremurător, arătînd nivelul intelectual al acestui condamnat penal, cu casa pe două străzi şi care răspunde la numele DRAGNEA.

Consiliul legislativ arată greşeli gramaticale din lege

Iată principalele observaţii din Avizul CONSILIULUI LEGISLATIV, trimis la Senat cu nr. 1014/2.10.2015, sub semnătura preşedintelui Dragoş Iliescu:

După cum se vede, Consiliul consultativ face nenumărate observaţii pe marginea Proiectului „Legii defăimării”, care vizează mai multe nereguli, de la faptul că există deja legi care conţin acelaşi obiect, pînă la greşeli grave de gramatică!

Astfel, Consiliul subliniază existenţa „OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare”, dar şi „Legea 202/2002 privind egalitatea de şanse”, cerînd o analiză care să arate dacă „se creează un paralelism în reglementare”!

Liviu Dragnea este avertizat de Consiliul legislativ că includerea partidelor în noţiunea de „grup social” este contrară Constituţiei, Legii partidelor, precum şi reglementărilor Consiliului European privind Toleranţa şi Reconcilierea! În acelaşi document, Consiliul legislativ face cu Liviu Dragnea un adevărat Curs de redactare a unui text de lege, arătîndu-i cum se formulează tehnic anumite prevederi care duc la rigoare.

Între toate observaţiile Consiliului legislativ, cea mai spectaculoasă se referă la un dezacord gramatical pentru care un elev de clasa a V-a ar fi lăsat repetent! Astfel, în Proiectul trimis la Senat, Liviu Dragnea scria:

În art. 13, după cum se vede, Liviu Dragnea face un acord gramatical specific analfabeţilor, adică acordă predicatul „vor conţine” presupunînd că subiectele sînt „programelor” sau „funcţionarii”, care sînt la plural! Dar, în text, subiectul real este „tematica”! Fiind la singular, forma corectă este, desigur, „tematica va conţine”, nu „tematica vor conţine”, cum crede Liviu Dragnea!

Acesta este nivelul intelectual al preşedintelui Liviu Dragnea, iar Consiliul legislativ l-a devoalat în mod explicit! Numai din acest motiv, Liviu Dragnea ar trebui să se abţină să mai scrie un text de lege, iar cînd vorbeşte ar face bine să folosească propoziţii simple, după formula „Ana are mere”, altfel va avea dificultăţi majore în găsirea subiectului într-o frază!

Desigur, Consiliul legislativ face şi alte observaţii pertinente, cum ar fi cele referitoare la momentul în care legea începe să-şi producă efectele, care nu poate să fie data publicării în Monitorul Oficial, ci ziua în care legea intră în vigoare!

Nici guvernul nu înţelege semantica lui Liviu Dragnea

Şi Avizul Guvernului Victor Ponta este foarte sever cu Proiectul „Legii lui Dragnea”, toate cele 8 puncte arătînd imperfecţiunile din textul iniţiatorului, care habar nu are de existenţa unor legi similare peste care acest Proiect se suprapune!

Funcţionarii de la Guvern au făcut şi calculele cheltuielilor bugetare rezultate din moftul lui Dragnea: 650.000 lei în primul an şi 585.000 lei în fiecare an următor, din care numai cheltuielile de personal sînt de 450.000 lei! Guvernul preciza că aceste cheltuieli nu trebuie să afecteze Legea responsabilităţii fiscale. Mai mult ca sigur, aşa cum a adus-o în Parlament pe puştoaica Cătălina (sic!) „pe mustaţa lui”, are Liviu Dragnea pe cineva care să ocupe funcţia de conducere în organismul pe care vrea să-l creeze prin această lege controversată!

Şi Guvernul României îi spune lui Dragnea că legea lui se regăseşte în acte normative în vigoare: Constituţia, Codul penal şi legile pentru combaterea discriminării! Deci, această nouă lege s-ar suprapune peste cele deja existente! Este nominalizată şi aici OG 137/2000, ceea ce este contrar Legii 24/2000 privind normele de tehnică legislativă!

În document se arată că art. 1, lit e din Legea lui Dragnea „vine în contradicţie cu art. 369 din Codul penal, referitor la acţiunea de incitare la ură şi discriminare”!

Liviu Dragnea dorea să înfiinţeze prin legea sa un „cabinet al demnitarului” pentru şeful instituţiei pe care vrea s-o creeze, însă Guvernul îi atrage atenţia că este ilegală această manevră, căci un asemenea cabinet al demnitarului „se poate organiza numai în subordinea conducătorului instituţiei cu rang de secretar de stat”!

În cotidianul.ro, noi am publicat acest Proiect al „Legii defăimării”încă înainte de a fi adoptat de Senat, subliniind aberaţiile conţinute de acesta. Practic, fiecare instituţie a statului ar fi trebuit să preia în activitatea curentă prevederile „Legii lui Dragnea”! Chiar şi la examenele pentru ocuparea unor posturi, candidaţii ar trebui să înveţe pe dinafară Legea lui Drganea. Ca să n-o mai lungim, Dragnea se vede deja un fel de Mesia, ale cărui precepte trebuie să le cunoscă orice muritor!

Cine citeşte cu atenţie cele două documente de mai sus, Avizul Consiliului legislativ şi Avizul Guvernului, îşi dă seama că Legea lui Liviu Dragnea este o aiureală, un moft al celui care nu are simţul ridicolului, din moment ce a făcut pe dracul în patru să candideze singur pentru conducerea PSD, prefăcîndu-se că are emoţii în privinţa rezultatului!

Ce este însă de neînţeles este faptul că atît Consiliul legislativ, cît şi Guvernul, deşi au avut aceste observaţii pe marginea Proiectului „Legii defăimării”, n-au îndrăznit să dea un Aviz negativ, cum ar fi fost normal, ci au lăsat totul pe seama parlamentarilor! Iar consecinţa este acest pericol ca un act normativ contestat de întreaga societate să intre, totuşi, în vigoare!

Întrebare: chiar îi este atît de frică lui Victor Ponta de Liviu Dragnea?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.