Guvernul României, Ministerul Apărării Naţionale și Comenduirea Garnizoanei Bucureşti

Stimați domni,

Din documentarea unor redactori ai publicației noastre rezultă că în data de 8 noiembrie, anul curent, în seara zilei de Sfinții Mihail și Gavril, într-o unitate militară a statului român s-a desfășurat o petrecere aniversară a generalului locotenent profesor universitar dr. Gabriel Oprea, la care au participat între 350 și 400 de invitați. În baza prevederilor Legii numărul 544 din 12 octombrie 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, vă rugăm să ne puneți la dispoziție date despre desfășurarea acestui eveniment. Din informațiile noastre, la această aniversare a titularului de post de la Ministerul Apărării Naționale au participat și persoane străine de minister și armata română, persoane politice fără legătură cu armata, chiar și investitori și afaeriști din zona imobiliară, aflați în cercetarea organelor în drept. Datele pe care le solicităm ne sunt necesare în vederea definitivării articolului nostru despre abuzurile petrecute într-un spațiu al Ministerului Apărării Naționale. Vă rugăm ca, în cel mai scurt timp posibil, nu mai târziu decât termenul limită prevăzut de lege, să ne comunicați datele solicitate în vederea lămuririi unor chestiuni care țin de felul în care sunt folosiți banii publici, bunurile Armatei și cum sunt respectate regulamentele militare.

Iată nelămuririle noastre:

– Restaurantul „Haiducului” din cadrul Complexului Hotelier „Haiducului”situat în Aleea Haidcului numerele 5-7 din București,sector 6, este un spaţiu de închiriat? Care este tariful pentru care se închiriază restaurantul unității? Cu ora, cu ziua, pentru weekend?

– Cine aprobă închirierea restaurantului?

– Cum se face accesul persoanelor civile, fără nici o legătură cu MApN? Se aprobă o listă a acestora? Cu cât timp înainte organizatorul unei petreceri trebuie să prezinte lista invitaților și cine se ocupă de verificarea acestora?

– Cât costă închirierea acestui restaurant pentru o seară, cu personal şi meniu complet?

– Există prevăzute meniuri pentru persoane și grupuri de 350-400 de invitați? Câți oameni lucrează la realizarea unui asemenea meniu și câți participă la servirea lui? În cazul în care este vorba de mai multe meniuri și de servicii ca la carte, câți ospătari salariați ai MApN participă la derularea programului din obiectiv?

– Este permisă introducerea de produse alimentare și băuturi din afara unității? Cine aprobă și cine le verifică?

– În data 8 noiembrie domnul ministru Gabriel Oprea a închiriat restaurantul Haiducului? Cine a depus cererea și cine a aprobat?

– Cine a întocmit meniul și lista de băuturi și cine a aprobat?

– Dacă domnul ministru Grabriel Oprea a introdus băuturi din afara unității cu ocazia respectivei petreceri.

– Care a fost valoarea facturii achitate de domnul ministru Gabriel Oprea? Numărul facturii emise, numărul chitanței și felul în care a fost efectuată plata.

– Având în vedere că la respectiva aniversare au participat și directorii SRI și SIE, adică Gorge Maior și Mihai Răzvan Ungureanu, vă rugăm să ne comunicați dacă au fost însoțiți de soții sau de alți reprezentanți ai acestor servicii. Numărul acestora și în baza cărui protocol, aprobare sau document s-a făcut acesul acestora într-o unitate a MApN? Câţi reprezentanţi de la SRI şi de la SIE au participat la această aniversare?

– Câți membri ai UNPR, neîncadrați în armata romană și nici în asociații de rezerviști au participat la această aniversare? Numărul lor și cine a aprobat accesul?

– Vă rugăm să ne comunicați dacă în unitatea de servicii și cazare Haiducului au fost invitați reprezentanții unor loji masonice. Numărul persoanlor din această categorie și cine a aprobat documentele de acces.

– Din informațiile primite de redactorii noștri, la aniversare a participat și Elena Udrea. Aceasta a fost însoțită? Ce alți membri ai Guvernului au participat la aniversare și cine a aprobat accesul celor care i-au însoțit?

– Cadourile primite din partea reprezentanților unor instituții publice, inclusiv a celor două servicii, fiind vorba de un demnitar al statului român, au fost depuse la minister sau au fost considerate cadouri personale?

– Vă rugăm să ne comunicați dacă în urma acestei aniversări, ministrul Gabriel Oprea a înaintat o listă cu cadoruri ce depășesc valoarea care trebuie declarată conform legii. Au a fost depus asemenea obiecte de valoare sau a fost solicitată achitarea contravalorii unora dintre acestea?

– Câţi reprezentanţi ai MApN, ofiţeri şi subofiţeri au participat la acest eveniment ca invitați?

– Au participat şi reprezanţi ai MAI și Parchetului General sau ai DNA?

– Printre cele 400 de persoane invitate s-au numărat şi reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale?

-Doamna ministru Elena Udrea a fost însoţită de funcţionari ai Ministerului Turismului şi Dezvoltării Regionale?

– Care este valoarea totală a băuturilor consumate?

– Aniversarea din 8 noiembrie a fost încadrată ca un eveniment personal, ca o reuniune politică, sau a fost trecută în rîndul activităților de promovare a uniformei militare în rândul populației? În acest caz, cine a decis lista celor care au participat la petrecere în numele cetățenilor Romaniei și al soldaților aflați în apropiere sau pe fronturile îndepărtate?

De asemenea, vă mai rugăm să ne comunicați dacă evenimente similare s-au petrecut și de Sfinții Mihail și Gavril din anii precedenți sau la zilele onomastice sau de naștere ale altor miniștri, secretari de stat sau șefi ai Marelui Stat Major.

Vă mulțumim pentru solicitudine

29 noiembrie 2011

Director General,

Cornel Nistorescu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.