Guvernul sesizează Curtea Constituțională privind anchetarea HG-urilor

Anchetarea de către DNA a dosarului „Belina”, în care sunt cercetate Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, va fi decisă de către Curtea Constituțională.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, joi, că ministerul pe care-l conduce este cel abilitat să redacteze sesizarea către Curtea Constituțională privind anchetarea HG-urilor, lucru pe care îl va face începând de joi, precizând că textul sesizării va fi gata probabil până luni.

Tudorel Toader a precizat că inițiativa sesizării Curții Constituționale în acest caz a plecat din Guvern, nu de la Ministerul Justiției.

„Dacă se pune problema unei sesizări în numele Guvernului, fiți de acord că Ministerul Justiției e abilitat să redacteze o astfel de sesizare, ceea ce vom face începând de astăzi și zilele următoare”, a declarat, joi dimineață, ministrul Justiției.

Tudorel Toader a precizat că e de competența Guvernului când anume această sesizare va fi trimisă către Curtea Constituțională, dar a anunțat că, probabil, draftul sesizării va fi gata până luni.

„Dacă mă întrebați când e gata proiectul, draftul sesizării, vă spun că în câteva zile. Probabil, până luni e gata”, a mai precizat ministrul Justiției.
Tudorel Toader a mai spus că magistrații Curții Constituționale vor decide dacă se pot ancheta hotărâri de guvern.

„Prin decizia predecentă (nr. cea privind OUG 13), CCR a statuat faptul că procurorii nu pot ancheta oportunitatea adoptării unei OUG sau legi, nu pot ancheta împrejurările, circumstanțele adoptării unei OUG sau a unei legi, după cum nu pot ancheta constituționalitatea respectivelor acte normative, ceea ce este corect.

Circumstanțele, împrejurările, oportunitatea acestora revine decidentului. Decident care trebuie să respecte limitele legale, limitele consituționale. Știți că în adoptarea actelor normative sunt trei paliere. Este palierul superior – OUG și legile, Guvern, respectiv Parlament.

Este palierul al doilea cu privire la HG – actele adoptate de Guvern. Palierul al treilea – ordinele de miniștri. Întrebarea este următoarea, dacă la nivel de OUG sau de lege, procurorul nu poate ancheta oportunitatea împrejurările, circumstanțele acelor acte normative, la palierele doi și trei, procurorul poate să ancheteze oportunitatea, împrejurările, circumstanțele? Asta este întrebarea la care CCR va fi sesizată și chemată să răspundă”, a conchis Toader.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.