Guvernul Ungariei va deţine 50% din sistemul bancar

O companie deţinută în proporţie integrală de statul ungar a cumpărat Budapest Bank, transferând 700 de milioane de dolari către General Electric Capital Group, a anunţat guvernul de la Budapesta.

Suma plătită de compania ungară Corvinus a acoperit 100% din acţiunile bancii. Banii provin de la compania mamă a Corvinus, Banca Ungară de Dezvoltare. Cabinetul premierului Viktor Orban a precizat că tranzacţia nu va cauza creşterea datoriei de stat a Ungariei.

Acordul preliminar pentru cumpărarea actiunilor de la General Electric a fost semnat în urmă cu un an. Budapest Bank urmează acum să fuzioneze cu o altă bancă, pe statul ungar a cumpărat-o de la BayernLB în septembrie 2014, banca MKB. Ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga a declarat încă din luna mai ca aceasta fuziune ar fi un “pas foarte logic”.

În 2014, guvernul de la Budapesta a anunţat că doreşte să deţină circa 50% din sectorul bancar ungar. Înainte de achiziţionarea băncii MKB, guvernul deţinea deja aproape 40% din acest sector. Scopul declarat al guvernului Orban era “sfârşitul influenţei străine” asupra sectorului bancar din Ungaria.

Guvernul FIDESZ aplică cea mai mare taxă bancară din cadrul UE în acest moment. Măsura a fost luată în toamna anului 2010, când s-a anunţat că va fi temporară. Tot atunci, guvernul Orban a naţionalizat o parte din fondurile private de pensii – în total echivalentul a 12 miliarde de dolari. Socul provocat de această decizie a provocat scăderea forintului şi o parte însemnată din capitalul naţionalizat a fost pierdută. În 2014, după ce a lansat un program susţinut de achiziţii ale statului în domeniul bancar, Viktor Orban a anunţat că va reduce până în 2017 taxa impusă băncilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.