Guvernul va plăti de la buget amenda CE, de 800 milioane de euro

Din cauză că instituţiile statului responsabile cu gestionarea fondurilor europene au aprobat proiecte greşite, toate corecţiile financiare impuse de Comisia Europeană vor fi plătite de la bugetul de stat. Pentru toate cele cinci programe operaţionale, CE a stabilit corecţii de circa 800 milioane de euro.

Guvernul va aproba săptămâna viitoare un memorandum prin care îşi asumă obligaţia de a plăti, din bugetul de stat, sumele rezultate din corecţiile financiare impuse de Comisia Europeană pentru proiecte finanţate cu fonduri europene. Altfel spus, şefii unor instituţii precum ANRMAP sau autorităţile de management pentru programele operaţionale au aprobat proiecte finanţate din fonduri europene, chiar dacă documentele erau greşite. După verificările făcute la nivelul CE, au fost aplicate sancţiuni cuprinse între 5% şi 25% din valoarea contractelor respective. În total, amenda ajunge la „circa 700 – 800 milioane de euro”, din estimările făcute de către ministrul fondurilor europene. Banii vor fi plătiţi din bugetul de stat, în caz contrar riscul este ca programele operaţionale să fie din nou blocate.

„Guvernul trebuie să îşi asume situaţiile în care beneficiarii au suportat o corecţie financiară din cauza unor acte emise de către o structură centrală, fie ANRMAP, fie alte structuri ale Guvernului. În această situaţie este normal ca statul să plătească costul menţinerii în anumite funcţii a unor persoane care nu au făcut dovada că într-adevăr merită să fie în acele funcţii. Atât timp cât statul a greşit, trebuie să îşi asume acest cost“, a explicat zilele trecute ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici.

Ministrul spune că sumele necesare sunt prevăzute în bugetul pe 2013, iar măsura este necesară „pentru a evita blocaje în derularea de proiecte“.

„Este o măsură dureroasă pentru buget”

„Astăzi o să avem o primă lectură şi o să adoptăm, probabil, săptămâna viitoare, o nouă măsură dureroasă pentru buget, dar necesară, cea referitoare la corecţiile financiare, la unităţile administrativ-teritoriale. Unde nu e vina lor, nu putem să-i punem să plătească. De altfel, ne dau în judecată, dacă nu mă înşel, şi câştigă. Şi atunci, îi punem noi să ne dea în judecată ca să câştige…, n-are sens”, a declarat miercuri premierul Victor Ponta, la începutul şedinţei de guvern. El a adăugat că este vorba de „o nouă încărcătură pe buget”, care poate fi compensată printr-un grad ridicat şi mult mai rapid de absorbţie a fondurilor europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.