Hackerul care a atacat site-ul Președinției, prins de procurorii DIICOT

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj l-au prins pe hackerul care a accesat fără drept sistemul informatic care găzduiește server-ul www.presidency.ro, site-ul oficial al Președinției României.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii și ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca au desfășurat mai multe activități pe linia combaterii infracțiunilor informatice și spălării de bani, suportul de specialitate fiind asigurat de către Serviciul Român de Informații.

În cauză există suspiciunea că, în perioada 2010 — martie 2014, numitul B.S.T. a deținut fără drept datele a 62.000 de card-uri bancare unice, date care au fost obținute în mod ilicit și care permiteau, în urma accesării în mod neautorizat a unor sisteme informatice, efectuarea unor operațiuni de retragere în numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, prin utilizarea, fără consimțământul titularului, a unui instrument de plată electronic sau a datelor de identificare care permit identificarea acestuia, date care urmau a fi folosite în vederea prejudicierii utilizatorilor reali.

De asemenea, există suspiciuni că acesta a transmis în mod neautorizat către alte persoane 3.449 de card-uri bancare unice, conținând date de identificare ale unor card-uri bancare aparținând unor utilizatori, date care au fost obținute în mod ilicit.

Ulterior, sumele de bani reprezentând contravaloarea datelor de card-uri bancare erau trimise prin intermediul Western Union sau Money Gram către numita U.A. ori erau convertite în monedă virtuală, prin intermediul unor site-uri specializate în achiziționarea și tranzacționarea monedei virtuale bitcoin, site-uri care asigurau anonimatul beneficiarului.

Valoarea monedelor virtuale deținute de către B.S.T era transformată în monedă convențională — dolari sau euro — și ulterior transferată în conturile acestuia deschise la bănci din România sau în conturile numitei U.A.

Din aceste conturi, cei doi efectuau în mod repetat retrageri în numerar, folosind o parte din sumele de bani astfel obținute în vederea achiziționării de bunuri. Valoarea totală a sumelor de bani obținute în urma săvârșirii infracțiunilor identificate până la acest moment în cauză este de 643.564 lei.

Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate sumele de 153.000 euro, respectiv 41.000 dolari, asupra cărora vor fi instituite măsuri asiguratorii.

Procurorii DIICOT — ST Cluj vor audia mai multe persoane, urmând a fi dispuse ulterior măsuri legale în cauză, precizează sursa citată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.