Hai la lupta cea mare!

Ipoteza că suntem încă o țară democrat-comunistă nu este de tot absurdă. Există în țara noastră salarii nesimțite și pensii nesimțite?Există! Și la propriu, și la figurat. Țăranii încearcă să supraviețuiască așteptînd cele cîteva sute de lei pentru anii munciți în cooperativele agricole, iar copiii lor, generali și chestori cu o simplă mișcare din pix, își fac pensii de 3.000-4.000 de euro, greu de întîlnit prin multe țări europene. Unii acuză, huiduie și înjură, alții, ca burjuii, tac și se scufundă îndărătul gușii lor grăsane.

Avem campanii împotriva bogaților? Avem! Este suficient să urmărim emisiunile unor televiziuni cu mult mai nesimțite în nivelul de trai al posesorilor decît demersul practicat și decît cel al telespectatorilor și descoperim contradicția, falsul și caracterul aparent proletar al demersului. Și bătălia anticorupție nu-i tot același lucru? După Ceaușescu am dus-o tot într-o campanie. A fost campania de privatizare, urmată de campania de intrare în NATO și apoi de campania de integrare în Uniunea Europeană. În cea de privatizare am băgat viteză pentru că era viitorul luminos al tuturor celor chinuiți de egalitatea din comunism.

Și, ca din întîmplare, tot băieții au fost primii investitori și beneficiari ai trecerii rapide de la stat la descurcăreți. Și la campania de intrare în NATO tot noi am plătit nota de plată a avocaților, cheltuielile militare și ne-am obligat să cumpărăm tot ce ni se propunea din vechiturile altor armate. Ca să nu mai vorbim despre Uniunea Europeană, în care ne-am integrat tot printr-un heirup, stînd capră și oferind drept ciubuc pentru admitere fabricile și resursele care ne-au mai rămas. Sigur, flămînzi nevoie mare și stimulați de noile monede europene, am căzut în păcatul corupției și al preacurviei. Ispitiți, dar și împinși cu putere. Ce naivi suntem! Cei care ne-au dat primele lecții de corupție au lansat și anticorupția. Extraordinara soluție de închis gura, de lichidat adversari, de controlat societatea și economia a început să-și arate roadele. Anticorupția din România a împins țara în brațele SRI și DNA și a lăsat loc liber economiilor străine. Anticorupția a trimis în penitenciare toți oamenii de afaceri români (care n-aveau bani nici de la bunici, nici de la bănci) și România a rămas doar cîmpul tactic dominat de Binom și de marile corporații.

Asociația Magistraților din România și Doamna Georgiana Iorgulescu, directoarea Centrului de Resurse Juridice, refuză mîndria proletară care se degajă din comunicatul celor trei crai ai dreptății: CSM, Parchetele, Înalta Curte de Casație și Justiție. Slavă Domnului că mai există cineva care protestează!

Cine le-a cerut această adeziune și cine i-a îndemnat să o dea? Eșecul anticorupției lansate de americani, de europeni și dirijată de Traian Băsescu nu ne-a fost de ajuns. Efectele catastrofale asupra tuturor sectoarelor și instituțiilor n-au provocat în mintea lui Klaus Iohannis nici un semn de îndoială. Reflexele de tip proletar existente în justiție, în gîndirea de căprar a unor generali din SRI sau ideile de sorginte marxist-leninistă care mai colindă mintea unor înalți demnitari ne-au dus înspre acest nou protocol de colaborare în lupta anticorupție. Protocolul incriminat trădează calitatea justiției și nivelul științelor juridice plus calitatea democrației românești. Este una de comandă, de mobilizare, una de butaforie ieftină, nici măcar frumos colorată. Și care se adaptează uneori comic, alteori monstruos, în funcție de subiect, de campanie și de cel vizat.

Faptul că Asociația Magistraților din România și Centrul de Resurse Juridice refuză această campanie cu iz proletar (fără îndoială, susținută în continuare de SRI, protocoalele de colaborare nefiind denunțate public și nici incriminate prin lege) ne arată cam pe unde suntem. Este reconfortant să vezi că organizații neguvernamentale se opun statului de tip comunist. Dar dacă după 27 de ani încă ne mai mulțumim cu o speranță și ne bucurăm că ne-a rămas dreptul de a cîrti, atunci vai de capul nostru. Ne putem pune singuri la colț și ne putem ascunde prin păduri sau prin alte economii.
Cei mai periculoși oameni din România se arată a fi tot cei care ne conduc!

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de miercuri versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.