Hans Klemm, taxat de Justiţie cu rădăcini în gândirea de tip sovietic

UNJR şi AMR, principalele asociaţii ale magistraţilor din România, i-au trimis azi o „Scrisoare deschisă” ambasadorului SUA, Hans Klemm, în urma declaraţiilor sale recente, în care „aplauda” activitatea Laurei Codruţa Kovesi. Acest document excepţional a fost publicat acum cîteva minute de Lumea Justiţiei.

Iată textul integral al „Scrisorii deschise”, document semnat de judecătoarele Gabriela Gârbovan de la Curtea de Apel Cluj, preşedinta UNJR, şi Gabriela Baltag de la Tribunalul Neamţ, preşedinta AMR. Subtitlurile aparţin redacţiei cotidianul.ro:

„DECLARAŢIILE DVS. ADUC GRAVĂ ATINGERE IMAGINII JUSTIŢIEI”

„Excelenţei Sale Domnului Hans Klemm

Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti

Stimate Domnule Ambasador Klemm,

Vă scriem public direct, folosind calea unei scrisori deschise, deoarece declaraţiile pe care le-aţi făcut pe data de 26 octombrie, în cadrul interviului pentru site-ul www.news.ro, aduc gravă atingere imaginii justiţiei şi necesită, faţă de impactul negativ al acelor declaraţii asupra bunei funcţionări a democraţiei din România, un raspuns public din partea judecătorilor.

Astfel, la întrebarea – legitimă în contextul actual – privind riscul manifestat de excesele procurorilor anticorupţie, aţi afirmat că „acest lucru trebuie să îl decidă poporul român, cum ar trebui să se comporte procurorii şi judecătorii pentru a-şi face treaba. Eu vreau să subliniez doar succesul extraordinar al României în acest domeniu”.

SUSŢINEŢI o formă de justiţie străină de statul de drept şi specifică regimurilor totalitare, cu radăcini în gîndirea de drept sovietică”

Este de neînţeles motivul pentru care reprezentantul Statelor Unite, ţară care este luată ca reper pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor individuale, face apel la „justiţia populară”, o formă de justiţie străină de statul de drept şi specifică regimurilor totalitare, cu radăcini în gîndirea de drept sovietică.

Pe pagina Ambasadei aţi postat fotografii de la vizita recentă pe care aţi făcut-o la fosta închisoare comunistă de la Sighet. „Dreptatea poporului în slujba poporului” a fost sloganul ce a stat la baza „democratizării justiţiei” după 1948, pe care cu siguranţă l-aţi văzut afişat în incinta fostei închisori. Toţi acei oameni care au fost închişi şi torturaţi acolo, au fost condamnaţi tot in numele „poporului”, ba încă în aplauzele sale, pentru că aşa le spunea maşina de propagandă comunistă că e bine.

„Afirmaţiile dumneavoastră sunt primejdioase pentru democraţia românescă”

Aţi afirmat în interviu că „aplaudaţi puternic” ceea ce consideraţi ca fiind un „record de succes” actual al luptei anticorupţie, arătînd însă că vă sunt indiferente mijloacele folosite în această luptă.

Afirmaţiile dumneavoastră, cum a fost cea cu ‘aplauzele’, sunt primejdioase pentru democraţia românescă, deoarece întăresc mentalitatea extrem de periculoasă că scopul scuză mijloacele. În justiţie mijloacele pot perveti scopul.

Vă reamintim că România este o ţară aflată la 27 de ani depărtare de comunism, o ţară în care mentalitatea represivă a instituţiilor de forţă, implementată iniţial de consilieri sovietici apoi de educatori români formaţi şi educaţi de acei consilieri, nu s-a schimbat peste noapte doar prin faptul că România a declarat că a trecut de la dictatură la democraţie.

Schimbarea acestei mentalităţi, fundamentată pe faptul că statul este superior persoanei, necesită timp şi o continuă reevaluare sinceră pentru a identifica segmente unde lucrurile se pot îmbunătăţi. Profesionalizarea şi întărirea reală a tuturor instituţiilor democratice se face prin respectarea strictă a statului de drept, a separaţiei puterilor în stat şi a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, lucru care implicit duce la diminuarea corupţiei.

„Cultul personalităţii şi ‘aplauzele’ însoţite de lipsa criticii sunt cel mai mare inamic pentru orice stat”

Dacă dumneavoastră, din poziţia de reprezentant al Statelor Unite în România, doar ‘aplaudaţi’, dar nu scoateţi în evidenţă excesele ori erorile acolo unde acestea exista şi sunt vizibile, nu doar că nu ajutaţi justiţia şi lupta anticorupţie, dar le vulnerabilizaţi atît pe ele, cît şi credibilitatea Statelor Unite în faţa românilor.

Cultul personalităţii şi ‘aplauzele’ însoţite de lipsa criticii şi a unei evaluări profesioniste care să scoată în evidenţă succesele şi să puncteze problemele, pentru a fi corectate la timp, sunt cel mai mare inamic pentru orice stat şi orice instituţie a acestuia. Aceste lucruri pot foarte uşor discredita o acţiune vitală pentru sănătatea societăţii româneşti, cum e lupta împotriva corupţiei, pe palierul purtat de justiţie.

Justiţia nu e nici campanie de publicitate şi nici subiect de propagandă electorală. Administraţia justiţiei într-un stat democratic este un proces ce se desfaşoară cu rigurozitate şi strict în limitele legii, cu respectarea tuturor drepturilor şi obligaţiilor procedurale (due process) tocmai pentru a păstra un just echilibru între interesul public şi demnitatea, drepturile şi libertăţile fiecărei persoane. Orice derapaj trebuie punctat şi corectat pentru a preveni erori ulterioare, iar acest lucru se poate face doar analizînd obiectiv şi critic această activitate.

Este important să înţelegeţi acest lucru şi să-l afirmaţi public, dacă doriţi în România un stat de drept viabil, întemeiat pe o justiţie cu adevărat independentă, care respectă şi apără drepturile si libertăţile propriilor cetăţeni.

Exact aceste principii stau şi la baza Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite.

Parteneriatul respectiv, aşa cum aţi reafirmat într-o declaraţie comună recentă româno-americană, „se fundamentează pe angajamentul comun pentru valorile democratice – statul de drept, piaţa liberă, respectarea drepturilor omului şi relaţiile inter-umane”.

„Aţi fost tăcut cînd Curtea Constituţională a fost atacată public ŞI AŢI IGNORAT „MemorandumUL privind justiţia „”

Şi pentru că aţi vorbit în interviul dumneavoastră despre importanţa României în NATO, vă amintim că toate documentele publice ale summit-ului NATO de la Varşovia din acest an au reîntărit faptul că „NATO este o alianţa de valori, incluzînd libertatea inviduală, drepturile omului, democraţia şi statul de drept”. „Aceste valori comune sunt esentiale pentru ceea ce este NATO și ceea ce face. În plus, includerea acestor valori în toate domeniile activităţii noastre va face NATO mai puternic”, s-a mai adaugat în comunicatul dat de NATO pe data de 9 iulie şi împărtăşit de toţi şefii de state şi guverne care au participat la summit.

„We stand together, and act together, to ensure the defence of our territory and populations, and of our common values. United by our enduring transatlantic bond, and our commitment to democracy, individual liberty, human rights and the rule of law”, a fost mesajul transmis după summit-ul NATO de la Varşovia şi în acest mesaj ne regăsim şi noi.

În contextul în care vedem în jurul României ţări, chiar partenere ale Statelor Unite, care se îndepărtează de la valorile democraţiei, suntem determinaţi să nu acceptam în România nici un rabat de la statul de drept şi nici o îndepărtare de la valorile fundamentale ale acestuia amintite mai sus. Încalcarea acestor valori va face România mai slabă, ceea ce vulnerabilizează şi NATO.

Ne îngrijorează, de aceea, faptul că nu amintiţi aceste valori în luările dumneavoastră de poziţie publice. Aţi fost tăcut şi cînd Curtea Constituţională a fost atacată public, cînd avocaţii au cerut respectarea confidenţialităţii client-avocat, cînd judecătorii au solicitat lămurirea interferenţei serviciilor secrete în „cîmpul tactic” al justiţiei, după cum nu aţi arătat nici o preocupare faţă de problemele justiţiei, adunate în documentul intitulat „Memorandum privind justiţia”, document votat de aproape 80% dintre adunările generale ale judecătorilor.

Vă solicităm, în consecinţă, ca atunci cînd vorbiţi despre chestiuni ce ţin de justiţie să aveţi în vedere situaţia de ansamblu, atît cu părţile pozitive cît şi cu cele unde mai e loc de îmbunătăţiri sau sunt necesare corecţii. Ca reprezentant al ţării care a ajuns să fie prosperă şi puternică pentru că a pus omul în centru, cu drepturile şi libertăţile sale, aveţi o expertiză enormă pe care o puteţi împărtăşi cetăţenilor români. Lupta împotriva corupţiei trebuie susţinută, dar tocmai din acest motiv nu se pot ignora excesele, abuzurile ori încălcările drepturilor procesuale care pot duce în timp la discreditarea acestei lupte.

Apreciem susţinerea Statelor Unite pentru reforma justiţiei din România şi vă stăm la dispoziţie cu orice informaţii doriţi despre starea reală a justiţiei şi problemele cu care aceasta se confruntă.

Cu stimă,

Judecator Dana Gîrbovan, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România

Judecător Gabriela Baltag, Asociaţia Magistraţilor din România

Această Scrisoare deschisă a UNJR şi AMR vine ca urmare a recentului interviu acordat de Hans Klemm, ambasadorul SUA în România, pentru site-ul News.ro, în care a declarat: „O altă dimensiune în care România a contribuit la parteneriatul nostru puternic este întărirea instituţiilor democratice, inclusiv a celor juridice, şi lupta din ce în ce mai de succes împotriva corupţiei. România a devenit cu adevarat un model regional în termenii luptei anticorupţie. Este rezultatul unor decizii şi investiţii făcute pe parcursul a mai mulţi ani, dar cred că spune multe şi despre conducerea DNA. Procurorul şef Laura Codruţa Kovesi a făcut o treabă admirabilă. Acum cîţiva ani, SUA i-a oferit un premiu, ‘Femei curajoase din România’, pentru puterea convingerilor ei, pentru recordul de succese ca procuror şi pentru eforturile foarte curajoase făcute de a lupta împotriva corupţiei. Ca procuror şef al DNA, a trimis la închisoare nişte oameni destul de puternici. Nu e surprinzător că are duşmani ca urmare a acestui lucru şi cred că vedeţi acest lucru în momentul de faţă. Dacă există vreo pată pe activitatea ei, există autorităţi care vor putea investiga şi evalua, dar eu o aplaud puternic pentru recordul de succes în a conduce lupta anticorupţie a României”.

Această Scrisoare deschisă a UNJR şi AMR constituie, cel puţin pînă acum, cea mai curajoasă luare de poziţie faţă de atitudinea unui reprezentant al SUA în ceea ce priveşte încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor din România, în numele Justiţiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.