×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 39 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 19 august 2017, 21:45
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Controale sistematice la granițele Schengen
Haos de Paști la frontierele României
Înarmaţi-vă cu răbdare dacă vreţi să intraţi sau să ieşiţi din ţară
Înarmaţi-vă cu răbdare dacă vreţi să intraţi sau să ieşiţi din ţară

Cei peste 30.000 de birocrați care lucrează pentru Comisia Europeană și autoritățile naționale au avut la dispoziție aproape un an și jumătate pentru a institui verificările sistematice la frontierele spațiului Schengen, iar rezultatul este un uriaș haos.

Începând de pe 7 aprilie, polițiștii de frontieră din statele de la graniţele spațiului Schengen sunt obligați nu numai să verifice valabilitatea documentelor și fotografiile, ci şi să verifice informațiile în trei baze de date: în Sistemul de Informații Schengen, în baza de date a Interpol și în baza de date națională. Aceste verificări sunt obligatorii pentru toți călătorii, inclusiv pentru cetățenii europeni.

Ce a rezultat se vede cel mai bine la granițele Sloveniei și Ungariei cu Croația (țară non-Schengen), în Spania și Grecia: cozi de mai bine de zece kilometri, haos și frustrare pentru călători și pentru autorități deopotrivă. Guvernul Sloveniei a decis să suspende aplicarea noii proceduri europene vineri seară, la doar câteva ore după intrarea în vigoare. În Grecia, haosul din administrația internă se adaugă peste cel creat de Bruxelles. Aici sunt mulți cetățeni care au documente de identitate vechi, iar asta îi obligă pe polițiștii de frontieră să introducă manual informațiile personale în bazele de date.

Se așteaptă experții

Toți ochii se îndreaptă spre Comisia Europeană. De ce acest haos și de ce a fost aplicată această nouă regulă chiar înainte de sărbătorile de Paști, când traficul este foarte intens? În plus, controalele sunt instituite doar pentru granițele terestre și maritime, nu și pentru aeroporturi. Deci de ce să îndure cozile doar cei care nu folosesc avionul și cât de eficiente sunt aceste controale, se întreabă Euobserver? Directiva Comisiei prevede că statele pot fi derogate de la aplicare și, cel mai probabil, controalele vor reveni la modelul vechi cât de curând.

Răspunsul Comisiei Europene este deja unul obișnuit: „Vom avea o întâlnire a experților în cursul acestei săptămâni“.

Măsura care se aplică începând de pe 7 aprilie a fost luată în considerare începând din decembrie 2015, ca reacție la atentatele teroriste ce au avut loc la Paris în luna noiembrie a acelui an. Unul dintre organizatorii atacului a călătorit de mai multe ori nestingherit prin spațiul Schengen către Siria, via Turcia. Controalele au ca scop depistarea acestor „luptători străini“ de pe fronturile jihadiste care se întorc acasă, în Europa. Numai că Gilles de Kerchove, coordonatorul UE pentru antiterorism, a declarat că nu toate statele de la frontiera Schengen verifică baza de date a acestor „luptători străini“.

Cozi de zeci de kilometri la graniţele României

De trei zile vămile-s blocate

Regulamentul Codului Frontierelor Schengen, intrat recent în vigoare, a dat peste cap și traficul prin frontierele României, unde timpii de așteptare au crescut uriaș în ultimele trei zile. La granițele de sud și de vest, controlul se face în comun cu omologii bulgari sau unguri, dar poliția bulgară și cea ungară trebuie să verifice și ele în bazele proprii călătorii.

Astfel, ieri, în Vama Petea, la ieșirea din ţară, s-a format o coadă de câţiva kilometri și s-a ajuns la 150 minute de așteptare. Nici frontiera cu Ucraina nu face excepție. IGPF a suplimentat personalul care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, iar în punctele de frontieră importante au fost detașați lucrători din cadrul aparatelor centrale ale structurilor teritoriale și din Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. Vameșii au reușit să acopere astfel toate liniile de control în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria și Bulgaria, însă numărul de linii care pot fi deschise este limitat de numărul de polițiști alocați de către poliția ungară și cea bulgară, dar și fizic, de numărul de gherete existente în vămi.

Traficul a crescut cu 300%

În prezent, comparativ cu anii 2001-2002, traficul de pasageri a crescut cu peste 280%, iar cel al mijloacelor de transport cu peste 300%, capacitatea fiind limitată de numărul tonetelor de control dispuse pe fiecare sens de trecere a frontierei. Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română recomandă tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă. Instituţia a dezvoltat o aplicaţie online, disponibilă pe pagina de Internet www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie online prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei actualizați în timp real.

Peste 2,2 milioane de persoane și 600.000 de mașini

Anul trecut, în perioada Floriilor și a sărbătorilor pascale, 23.04.2016‑6.05.2016, au trecut frontiera aproximativ 2,2 milioane persoane, din care aproximativ 1,9 milioane cetăţeni UE şi 300.000 cetățeni non-UE şi peste 647.000 mijloace de transport. Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost cele din vestul țării, pe unde au trecut 867.000 persoane, comparativ cu estul (314.000 persoane) şi sudul (258.000 persoane) ţării. Prin cele aeroportuare au tranzitat 541.000 persoane.

Răzvan Ciubotaru, Eduard Pascu

Publicat Miercuri, 12 aprilie 2017
1475
 | 6
 | 20
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Stai in poala mea!
+3
Da, dar este un haos bine organizat de la Bruxelles! Saru'mana!
Publicat Joi, 13 aprilie 2017
+Răspunde
cititor
-6
politia de frontiera trebuia demult desfiintata .Este o institute profund corupta si total ineficienta asa cum a dovedit-o valul ultimelor arestari din vestul tarii.
Publicat Miercuri, 12 aprilie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+2
VAI DE MAMA LOR DE SOFERI DE TIR SI DE ROMANII CARE VOR SA VINA ACASA !!!!!!!
Publicat Miercuri, 12 aprilie 2017
+Răspunde
Suntem noi prosti si acceptam
+2
Romanii verifica degeaba, din incompetenta, pentru ca nu suntem in Schengen. Sa verifice aia care sunt, ca pe noi nu ne vor. Nu pot sa ne ceara si banii si munca de Schengen fara sa dea nimic, decat daca suntem noi prosti si acceptam.
Publicat Miercuri, 12 aprilie 2017
+Răspunde
x
+9
Odata libera circulatie anulata de facto, urmeaza completarea planului, transferul refugiatilor in tarile UE care nu beneficiaza de libera circulatie.
Publicat Miercuri, 12 aprilie 2017
+Răspunde
Mushu
+7
Autoritatile romane, de la Bucuresti si cei de la Bruxelles - europarlamentari, ar trebui sa urmeze exemplu slovenilor si croatilor si sa ceara UE flexibilizarea rapida a controalelor fiindca politistii de frontiera au experienta necesara sa verifice atent pe cine ar trebui verificat!
Publicat Miercuri, 12 aprilie 2017
+Răspunde
Un patruped
+5
Am ajuns si cainii de paza ... ai Schengen-ului. Stiau ei ce stiau de ce nu ne primesc in "cuibusor"... pt ca nu toti stapanii de caini isi lasa patrupedele in casa...
Publicat Miercuri, 12 aprilie 2017
+Răspunde
expertiza
+5
lu' peste prajit, carasul de Schengen si binefacerile UE.
Publicat Miercuri, 12 aprilie 2017
+Răspunde
teo
+3
Ce titlu glumet.Cand nu a fost haos la frontierele Roamniei indiferent de ce sarbatori ? Poate pe vremea lui Ceasca,cand nu era doar o singura directie,adica iesire si nu intrare ....
Publicat Miercuri, 12 aprilie 2017
+Răspunde
anado tauriga
+2
fără număr, fără număr...
Publicat Miercuri, 12 aprilie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017