Haos politic în Georgia: SUA îşi pot reface bastionul din Caucaz

Criză politică de proporţăii în Georgia, care, alături de Republica Moldova este cea mai prooccidentală republică ex-sovietică şi un bastion important al politicii SUA în Caucaz.

Ministrul georgian de Externe, Maia Panjikidze, şi-a anunţat miercuri demisia, după ce ministrul prooccidental al Apărării, Irakli Alasania (care este cumnatul Maiei Panjikidze), a fost demis marţi seară de premierul Irakli Garibaşvili. Colegul şi prietenul lui Alasania, ministrul pentru Integrarea Europeană, Alexi Petriaşvili, şi-a anunţat şi el demisia. Demiterea neaşteptată a lui Alasania a fost precedată de deschiderea procedurilor judiciare împotriva mai multor înalţi responsabili din Ministerul Apărării de la Tbilisi suspectaţi de corupţie. Evident, ministrul a negat vehement.

Demiterea lui Alasania poate schimba însă raportul de forţe din parlamentul de la Tbilisi. Coaliţia Visul Georgian riscă să rămână fără majoritatea absolută de până acum, iar aceasta nu poate fi decât o veste bună pentru fostul lider proamerican al Georgiei, Mihail Saakaşvili, care acum stă departe de ţară, pentru a nu fi arestat.

Criza majoră prin care trece guvernul de la Tbilisi a fost prefigurată de disputele puternice dintre premierul Irakli Garibaşvili şi preşedintele Ghiorghi Margvelaşvili, ambii datorându-şi funcţiile şi susţinirea partidului aflat la putere, Visul Georgian. Partidul este condus de Bidzina Ivanishvili, un oligarh excentric care şi-a obţinut averea în Federaţia Rusă şi care a promis georgienilor bani peşin şi a investit sume uriaşe în campania electorală din 2012, pentru a înlătura de la putere regimul prooccidental al lui Mihail Saakaşvili.

Pe un scenariu bine cunoscut şi în România, preşedintele Marghelasvili (45 de ani, licenţiat în filosofie) şi premierul Garibasvili (32 de ani, anterior ministru de Interne la doar 29 de ani) au început să-şi dispute prerogativa de reprezentare a ţării la Adunarea Generală ONU. A avut câştig de cauza premierul, mai apropiat şi mai uşor de controlat de liderul din umbră al ţării, oligarhul filorus Ivanişvili.

Toate fricţiunile din sânul puterii de la Tbilisi vin pe fondul unei stagnări a economiei, a unor avansuri minime în direcţia apropierii de UE (trecerea în a doua fază a discuţiilor pentru liberalizarea vizelor) şi în direcţia NATO (Alianţa nu poate integra un stat pe teritoriul căruia se află două republici separatiste recunoscute de Federaţia Rusă) ce contrastează puternic cu promisiunile făcute de coaliţia Visul Georgian. Cea mai mare problema a momentului ţine însă de criticile occidentale faţă de ceea ce este perceput drept justiţie selectivă – fostul preşedinte Mihail Saakaşvili este acuzat pentru abuz de putere, la fel şi mulţi dintre foştii săi colaboratori.

Acum Saakasvili locuieşte în SUA, pentru a evita detenţia la care a fost condamnat in Georgia, până la începerea proceselor împotriva sa. Justiţia georgiana controlată de actuala putere a avut totuşi “grijă” să lanseze acuzaţiile la adresa sa în momentul în care fostul preşedinte se afla în Ungaria.

Pare a fi un moment propice însă pentru fostul şef de stat autoexilat pentru a scăpa de închisoare. Aflat la o conferinţă în Austria, Saakaşvili a cerut o reuniune de urgenţă a partidului său, Mişcarea Naţională Unită, a doua forţă politică din Parlament. Nu este exclus ca fostul preşedinte proamerican să îşi facă nişte calcule simple: în parlamentul de 100 de locuri, rivalii din coaliţia Visul Georgian deţine 85 de mandate, iar partidul său 65 de mansdate. Cum însă partidul Liber Democrat al fostului ministru al Apararii (cu 10 mandate) a părăsit coalitia, acum există şansa creării unei noi majorităţi.

Rămâne de văzut cum se va înţelege fostul ministru Irakli Alasania cu cei din partidul lui Saakaşvili. Cei doi au colaborat îndeaproape în primul mandat al lui Saakaşvili, însă apoi Alasania a denunţat modul autoritar în care preşedintele conducea statul şi a trecut în tabăra adeversă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.