Haridwar, inima sfântă a Indiei

La 70 de kilometri spre nord de Delhi se află Haridwar, unul dintre cele 12 oraşe sacre al hinduismului, considerat “inima sfântă a Indiei”. Poartă de intrare pentru pelerinajul în Himalaya, sute de mii de credincioşi ajung aici pentru a pleca spre templele sacre Kedarnath, Gangotri, Yamunotri şi Badrinath.

Oraşul este traversat de Gange şi hinduşii vin în fiecare an pentru a-şi purifica kharma scăldându-se în apele fluviului sacru. Impresionante ceremonii se desfăşoară la răsăritul şi la apusul soarelui. Preoţii recită rugăciuni însoţite de muzică. Există cinci locuri pentru baia rituală: Gangadwara, Kankhal, Nila Parvata, Bilwa Theertha şi Kusavarta.

Statuia zeiţei Ganga

Numele oraşului înseamnă “Poarta lui Hari”, unul dintre numele lui Vishnu. Aici ar fi locuit, în timpurile vedice, triada religiei hinduse: Brahma, Vishnu şi Shiva.

Din 12 în 12 ani are loc la Haridwar un festival religios, numit Kumbhamela. El atrage milioane de persoane. Potrivit “The Imperial Gazetteer of India”, în 1796 au participat două milioane şi jumătate de oameni, iar în 1808, două milioane. O epidemie de holeră, în 1892, a scurtat pelerinajul, iar autorităţile au îmbunătăţit, după aceea, condiţiile de desfăşurare a festivalului. Totuşi, în 1986, 50 de persoane au murit într-o busculadă.

Ceremonie de seară la Har-ki-Pauri, în Haridwar

Haridwar este un oraş vechi, amintit pentru prima dată de călătorii chinezi în secolul al XVII-lea. Istoria lui n-a fost întotdeauna lină. În 1399 a fost jefuit de Tamerlan, iar în secolul al XIX-lea a devenit un centru important al mişcărilor religioase reformatoare, printre care, în primul rând, Arya Samaj.

Hinduşii consideră că Gangele iese din munţii Himalaya la “Ghât”-ul Har-ki-Pauri. Caracterul sacru este amplificat aici de o amprentă a piciorului lui Vishnu pe o piatră. Ganga Arti, ceremonie celebrată aici în fiecare noapte, este un spectacol uluitor, iar parcul Rajaji din apropiere este destinaţia îndrăgostiţilor de faună şi de natură.

Mai sus de “Ghât”, platformele cu trepte ce coboară spre fluviu, pe care se aşază credincioşii şi unde îşi depun ofrandele, au fost construite mai multe temple, printre care, Chandi Devi, care se găseşte în vârful unei coline din sudul oraşului. A fost construit de regele Kashmirului, Suchat Singh, în 1929, şi dedicat zeiţei Chandi. Statuia ei se spune că a fost ridicată în secolul al VII-lea de Adi Shankaracharya.

Există şi unele “Ghât” destinate incinerării corpurilor pentru ca cenuşa să fie apoi purtată de apele fluviului.

Ghat pe Gange în timpul Kumbhmela

Un alt templu, Manasa Devi, este dedicat zeiţei-şarpe Manasa. Urcarea colinei Bilwa Parvat, înaltă de 170 de metri, pe care este înălţat, se urcă pe jos sau cu un telescaun, iar vederea Gangelui de sus este remarcabilă. Cei care cumpără ofrande la baza scărilor trebuie să fie atenţi la maimuţe care sar fără veste şi le smulg plasele din plastic.

Templul Daksha Mahadev, la patru kilometri de centrul oraşului, în satul Khankal este vizibil, graţie unui mare Shiva albastru, cu un aer ameninţător, purtând pe braţe corpul neînsufleţit al soţiei sale, Sati. Se spune că aici, în timpurile mitice, Regele Daksha Prajapati a organizat o ceremonie de aducere de ofrande zeilor, fără a-l invita şi pe ginerele său, Shiva, a cărui viaţă de ascet şi apariţie aproape fără haine şi acoperit de cenuşă îi displăceau. Jignită, Sati s-a aruncat în flăcările rugului de sacrificiu. Shiva, nebun de durere, a gonit zeii înspăimântaţi, l-a trimis pe Daksha în lumile inferioare şi parcurgând universul a risipit rămăşiţele soţiei sale în 50 de locuri diferite care au devenit apoi sacre sub numele Shakti Peeth. În templu pot fi văzute reprezentări moderne foarte expresive ale divinităţilor Durga, Ganesh, Hanuman, Rama şi Sita, Ganga. În curtea templului se află un arbore banyan sacru, înconjurat de o serie de Shiva Lingam.

Ganga Aarti la Varanasi ghats

Templiul Sitala, dedicat zeiţei variolei, este plasat într-o mare curte umbroasă la 50 de metri de Daksha Mahadev.

La cinci kilometri de Haridwar se află ashramul Sapt Rishi. Potrivit legendei, în acest loc Gangele se separă în şapte braţe pentru nu deranja meditaţia înţelepţilor hinduşi care se roagă aici.

La Haridwar se desfăşoară o seamă de manifestări. În fiecare zi, la căderea serii, zeci de mii de persoane se adună pentru a asista la ritualul de celebrare a Gangelui. Credincioşii aduc ofrande, constând cel mai adesea în flori şi o lumânare, în cadrul ceremoniei Ganga ârti, cultul zeiţei Ganga. Preoţii poartă statuia sacră a zeiţei sub un baldachin şi o aşază pe un altar de argint. Ceremonia se repetă în numeroase mici sanctuare din jurul “ghât”-ului.

Vedere a templului Mansa Devi

În apropiere, vizitatorul poate hoinări prin bazarul care ocupă mai multe străduţe. Unul dintre locurile cele mai originale ale acestuia este cel al cioplitorilor în marmură, care sculptează mari statui ale divinităţilor Hanuman, Shiva, Durga…

Câteva statui moderne din marmură, figurându-i pe Radha, Krishna, Hanuman şi alte divinităţi, pot fi admirate la ashramul Jai Ram. În curte se află o mare reprezentare a lui “Shiva asistând la lupta dintre zei şi demoni” pentru a-şi asigura stăpânirea “Mării Laptelui” şi a “Nectarului Nemuririi”. Totul este pictat într-o tentă argintie.

Ceva mai departe, templul Lal Mat este ridicat pe un mare bulevard pe care se mai succed alte 12 temple recente, cu scene din Ramayana, ilustrate cu divinităţi kitsch şi animate.

Statuia lui Shiva de la Har-ki-Pauri

O vizită la Haridwar înseamnă intrarea într-o lume cu totul specială.

Turiştii găsesc la Haridwar mai multe hoteluri cu dotări occidentale, cu deloc neglijabila climatizare, cum ar fi “The Great Ananda”, în centrul oraşului, la doi kilometri de templul Mansa Devi, sau “Hotel Radisson Blu”. Nu lipsesc spa-urile, sălile de fitness, saunele…

În restaurantele lor se servesc mâncăruri din bucătăria internaţională, orientală şi specialităţi pan-asiatice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.