Harris: Aveţi oameni de fier în procuratură care luptă cu corupţia

Ambasadorul Martin Harris spune că a văzut „oameni de fier în procuratură”, a căror determinare în lupta împotriva corupţiei este impresionantă.

Instituţiile de justiţie au stabilit un principiu important, „că nimeni nu este deasupra legii”, a mai declarat Martin Harris.

Întrebat dacă în România se poate vorbi de dosare politice realizate de procuratura, aşa cum acuză politicieni, ambasadorul a spus:

„Nu, eu cred că am văzut o justiţie din ce în ce mai independenţa şi aveţi aici în România oameni de curaj, oameni de fier în procuratura, în Înalta Curte de Justiţie. După părerea mea, contribuţia lor la lupta cu corupţia este mult mai semnificativă decât contribuţia ambasadelor, fiindcă sunt oameni aici în România care au luptat împotriva corupţiei cu o determinare impresionantă”, a răspuns Harris în emisiunea „După 20 de ani”, de la Pro TV.

Ambasadorul a menţionat că în ultimii patru ani ceea ce au realizat instituţiile din justiţie „este foarte important şi foarte impresionant”.

„Dacă nu greşesc, în 2011, 298 de oameni au fost condamnaţi în cazuri de corupţie datorită DNA, în 2012 – 743 şi în 2013 – 1.051, oameni condamnaţi pentru corupţie. Pentru mine e greu de a spune ţară în care a fost o lupta cu corupţia atât de importantă după căderea comunismului, deci eu cred că este o dezvoltare foarte importantă pentru România, fiindcă instituţiile de justiţie au stabilit un principiu foarte important, că nimeni nu este deasupra legii”, a afirmat Harris.

El a mai declarat că problema corupţiei se regăseşte în toate ţările, însă ceea ce este important este cum se răspunde la corupţie la nivelul societăţii.

„Eu cred că DNA şi ANI şi Înalta Curte de Justiţie au reacţionat în mod ferm la fenomenul de corupţie din România şi ambasada britanică a sprijinit acest efort, fiindcă este foarte important pentru noi, pentru a avea un climat de business care este potrivit pentru firmele britanice (…), dar este şi foarte important pentru a avea în România un aliant puternic şi cu perspectiva de prosperitate”, a precizat Harris.

De asemenea, el a menţionat că în cei patru ani a lucrat cu mai multe guverne de la Bucureşti, de diferite culori politice şi a insistat pe cele două teme foarte importante în privinţa combaterii corupţiei şi a parteneriatului cu FMI.

Harris a menţionat că în această perioada a observat o politică constanţa, inclusiv din partea Guvernului, în privinţa combaterii corupţiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.