Hărţuirea Olguţei Vasilescu în săptămîna alegerilor – exces de Putere al DNA

Relaţia mea cu Olguţa Vasilescu este, după cum se ştie, una proastă după ce am publicat un întreg serial despre plagiatul său din teza de doctorat. Dar asta nu mă împiedică să analizez obiectiv chemarea sa la DNA chiar în ultima săptămînă a campaniei electorale. Poate că nu e lipsit de interes să reamintesc în acest context că eu sînt craiovean şi am pretenţia că ştiu bine ce se întîmplă în Bănie.

Instinctiv, îmi aduc aminte că, în campania electorală din toamna anului 2014 pentru alegerea preşedintelui României, candidatul PNL Klaus Iohannis avea un dosar pe rol pentru incompatibilitate. Toţi analiştii, indiferent de preferinţele lor politice, au fost de acord că oricare ar fi fost sentinţa ÎCCJ, dacă ea ar fi fost dată în timpul campaniei electorale, ar fi fost interpretată ca fiind una politică, aşa încît s-a căzut de acord că ar fi mai bine ca pronunţarea să fie făcută după anunţarea rezultatelor finale, chiar dacă, în situaţia în care Iohannis ar fi cîştigat alegerile şi ar fi fost condamnat pentru incompatibilitate, ar fi fost necesar să se organizeze alte alegeri!

Logic, ar trebui, conform principiului similarităţii, dar şi al deciziilor unitare, la fel trebuia să se procedeze şi în cazul Olguţa Vasilescu. Principalul argument îl constituie faptul că acuzaţiile aduse actualei primăriţe a Craiovei se referă la acţiuni care s-au derulat acum 4 ani, conform Comunicatului DNA. Orice s-ar spune, din moment ce instanţa de judecată nu luase data trecută nici o măsură preventivă şi nici nu a dispus vreo interdicţie, deşi Olguţa Vasilescu fusese reţinută 24 de ore, amînarea audierii de acum pentru săptămîna viitoare nu încurca sub nici o formă ancheta! Din cîte ştiu, în dosar s-au făcut mai multe audieri, au fost puse sub acuzare diverse persoane, dar DNA nu a spus în acest timp că Olguţa Vasilescu i-ar fi determinat pe martori sau pe ceilalţi suspecţi să distrugă documente sau să dea declaraţii mincinoase, căci, dacă ar fi făcut aşa ceva, ar fi fost, desigur, arestată.

Şi atunci, de ce era nevoie ca, exact în ultima săptămînă de dinaintea alegerilor, să fie plimbată prin faţa DNA, în prezenţa tuturor televiziunilor, doar pentru a i se comunica faptul că s-au extins acuzaţiile şi pentru spălarea de bani? Ne amintim cu toţii că aceeaşi DNA, cînd a trebuit să-i comunice lui Traian Băsescu o decizie similară, i-a trimis-o prin poştă! Ca o dovadă de înţelepciune sau pentru a demonstra că nu vrea să se implice în campania electorală, nu era normal ca DNA să procedeze la fel şi în cazul Olguţei Vasilescu? Mai ales că, dacă o chemau la DNA după alegeri, nimeni nu ar mai fi putut invoca presiuni politice, jocuri electorale etc.

Nu vreau să scriu acum despre dosarul acesta cu care Olguţa Vasilescu este plimbată pe la DNA, dar vă spun că, fiind craiovean, eu ştiu bine că blocurile acelea care au fost zugrăvite în centrul oraşului, pe Str. A.I.Cuza, arătau ca dracu’, nefiind zugrăvite din vremea lui Ceauşescu. Nu spun că zugrăvirea lor trebuia să ducă la comiterea unor infracţiuni, dar, din moment ce însăşi Direcţia Naţională Anticorupţie spune că primăriţa nu a luat nici un ban din această operaţiune, ci doar nişte foloase electorale necuvenite greu de demonstrat, îmi este greu să evit constatarea că tot circul plimbării sale la DNA are un puternic iz politic!

În această campanie electorală ternă, fără banere, fără afişe şi fără mitinguri electorale, nu ar surprinde pe nimeni ca Olguţa Vasilescu să cîştige detaşat un nou mandat de primar. Dacă voiau s-o dea jos prin alegeri, cei de la PNL şi de la celelalte partide ar fi trebuit să lase liberă campania electorală, să n-o sugrume din faşă, astfel încît Pavel Badea (PNL) sau Mircea Năstase (ALDE) s-o bată la urne, arătînd că ei sînt mult mai buni gospodari pentru Craiova!

Implicarea DNA în această ultimă parte a campaniei electorale, în speranţa că locuitorii Craiovei vor spune: „Vai, cît de coruptă este Olguţa, din moment ce a fost chemată la superstarul Codruţa Kovesi!”, mă tem că îi va mai pune cîteva procente la alegerile de duminică!

Lucrul cel mai grav, însă, îl constituie faptul că, după ce aceste alegeri care se vor termina duminică, va rămîne această impresie catastrofală că DNA a devenit jucător pe scena politică şi că s-a implicat ilegal într-o zonă în care nu avea ce să caute! Indiferent dacă este sau nu aşa!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.