Hellvig la SRI sau aceeași Mărie cu altă pălărie?!

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut joi seara anunţul propunerii pentru şefia SRI: liberalul Eduard Hellvig. Care luni va primi votul de investitură al Parlamentului. Sau poate nu.

Cert este faptul că Hellvig poate să îi ia locul lui George Maior un demn reprezentant al Grupului PSD de la Cluj cu exponenţii de marcă Ioan Rus şi Vasile Dâncu. Fostul senator PSD şi absolvent de UBB, George Maior – fiul lui Liviu Maior istoric român, un fidel al curţii preşedintelui Iliescu şi ministru al învățământului între 1992-1996, senator PSD în legislatura 1996-2000 – este ginerele fostului preşedinte al Institutului Cultural Român, Augustin Buzura, finul fostului director al Serviciului de Informaţii Externe, Ioan Talpeş şi naşul premierului Ponta. Pedigree de informaţii!

Iar actualul nominalizat la şefia SRI, Eduard Hellvig, este tot absolvent de UBB şi tot un apropiat al Grupului de la Cluj. Cel galben, nu cel roşu. Deşi la Cluj culorile spectrului politic sunt întrepătrunse mai ceva cu tuşele unui pictor…

Concret, Hellvig, fost ministru al Dezvoltării şi Turismului în Guvernul Ponta 1, este ginerele fostului şef al IPJ Sălaj şi al Miliţiei Sălaj, Viorel Dumitraş. Acesta din urmă a fost chiar şi şef la IPJ Bihor până în mai 2001, când ministrul de atunci de Interne, Ioan Rus, l-a destituit pentru că s-au făcut cercetări în ceea ce îl priveşte pe Adrian Tărău, fiul prefectului judeţului Bihor, şi sponsor al PDSR pe atunci. Aşa că nimic nou sub soarele informaţiilor. Pleacă fiul lui Maior, vine ginerele lui Dumitraş. Poate aşa se explică cum de Hellvig, în 1999, la doar 25 de ani (!) era deja consilier al Ministrului de Interne Constantin Dudu Ionescu. Acelaşi ministru care îi e şi naş de cununie. Revenind la socrul său, şeful Miliţiei sălăjene, Viorel Dumitraş, un împrumut al acestuia către ginere, împrumut de 145.000 euro, a atras atenţia ANI, care l-a acuzat de incompatibilitate şi imposibilitatea de a-şi justifica averea. Inspectorii de integritate afirmau că pe lângă funcţia ministerială, Hellvig a fost şi director la o firmă (Sintezis Birotica SRL), angajat ca cercetător în ştiinţe politice în altă societate şi a mai încasat salariu de la o bancă de celule stem. Hellvig s-a retras din Cabinetul Ponta I şi ulterior, în decembrie 2014, Hellvig a câştigat definitiv procesul cu ANI la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie, care a respins raportul inspectorilor de integritate. Bineînţeles, nici un dibace sau păpuşar de inspector de integritate nu a răspuns pentru acuzaţiile care s-au dovedit a fi false.

Rămânând puţin la capitolul avere/declaraţii de avere, mai notăm că potrivit declaraţiei de avere din 21.12.2006, soţia deputatului PC la acea vreme Eduard Hellvig (ales pe listele PUR, apoi mutat la PNL via PC) a încasat 22.050 lei, de la SC Sprint Pharma SRL “PR & REL. GUV”. Despre ce e vorba habar nu avem, pentru că nu ne imaginăm cum o firmă de produse farmaceurice făcea PR şi relaţii guvernamentale!? Sau pentru Guvern?!

Iar acum, iată-l pe Hellvig la un pas de şefia SRI. Şi, la Cluj, alături de Mafalda Rareş Bogdan şi….Viorel Hrebenciuc, fostul deputat PSD, aflat în arest preventiv în Dosarul Jaful Codrilor/Mafia retrocedărilor şi posesorul unor conturi secrete la filiala elveţiană a HSBC, bancă acuzată că a ajutat numeroşi clienţi bogaţi să eludeze plata impozitelor în ţările de origine.

Cum era cu întrepătrunderea culorilor politice?! Şi ce iese din mixajul roşu cu galben?! Portocaliu parcă! Care acum e tot galben!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Petean 155 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.