Hellvig se plânge de „atacuri fără precedent”

Directorul SRI Eduard Hellvig a acuzat, după audierea la Comisia parlamentară pentru controlul Serviciului, „atacuri fără precedent” la adresa SRI și „interesul” de a destabiliza instituția pe care o conduce.

”Suntem martori la o divizare în societatea românească, la atacuri fără precedent la adresa Serviciului. Am preluat mesajele venite din partea persoanelor de bună credinţă. Le vom trata cu toată seriozitatea adecvată situaţiei, suntem conştienţi de lucrurile vehiculate în spaţiul public şi le voi trata cu toată responsabilitatea. Există interesul de destabiliza o instituţie puternică şi serioasă a statului român. SRI are instrumente să se apere atât pe el, dar mai ales pe cetăţenii României”, a spus Hellvig, argumentând că un SRI slab ar însemna o Românie dezarmată în faţa ameninţărilor.

Directorul SRI a mai spus că „demonizarea” instituţiei îi afectează pe angajaţii oneşti ai serviciului.

„Este greu să ne apărăm, pentru că ştim că fiecare mesaj pe care îl transmitem este interpretat”, a mai declarat Hellvig.

Hellvig a mai susținut că în mandatul său SRI nu va organiza proteste.

„SRI nu are și nu va avea acoperiți în politică sau în justiție, în mandatul meu SRI nu se va implica în niciun tip de joc de putere, în mandatul meu SRI nu va organiza proteste sau alte mișcări de stradă, așa cum fals s-a afirmat în anumite locuri”, a spus Eduard Hellvig.

Acesta a anunțat totodată că va fi adoptat un Cod de etică profesională a ofiţerilor de informaţii.

„Am dispus adoptarea unui Cod de etică profesională a angajaţilor SRI ce va fi în câteva zile publicat şi în Monitorul Oficial, pentru a norma transparent conduita în activitatea angajaţilor noştri. Documentul vine să clarifice răspunsuri la o serie de întrebări puse recent în registrul public, prin consacrarea unor standarde de conduită raportate la onoarea, demnitatea şi exigenţenţele asociate profesiei de ofiţer de informaţii”, a spus Hellvig.

Eduard Hellvig a mai declarat că a cerut sprijinul Parlamentului, în discuţiile din cadrul Comisiei de control al Serviciului, pentru aducerea la zi a legislaţiei.

„Am cerut public sprijinul Parlamentului pentru adoptarea pachetului nou de legi privind securitatea naţională întrucât cadrul normativ nu poate, în forma lui actuală, să acopere lacunele legislative în combaterea marilor provocări de securitate cu care din păcate ne confruntăm astăzi”, a afirmat acesta.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.