Helmut Kohl o descalifică politic şi intelectual pe Angela Merkel

Fostul cancelar Helmut Kohl, cel în mandatul căruia Germania s-a reunificat, a înregistrat circa 600 de ore de discuţii care ar fi trebuit să rămână secrete, dat fiind că, în cursul lor, el s-a exprimat fără echivoc, cu francheţe şi adesea fără menajemente, şi îşi reglează conturile cu istoria, foştii camarazi politici şi îndeosebi cu Angela Merkel. În Germania, afirmaţiile fostului cancelar au creat atât jenă, cât şi fascinaţie, după cum scria luni ziarul parzian „Le Figaro”. Ajuns la 84 de ani şi slăbit de un accident vascular cerebral, Helmut Kohl nu mai joacă azi niciun rol de prim plan în viaţa politică a ţării sale.

Afirmaţiile respective au fost dezvăluite luni de revista „Der Spiegel”, sub semnificativul titlu „Helmut Kohl. Marea reglare de conturi”, după care rezumă astfel conţinul cărţii publicate acum de Heribert Schwan, fost jurnalist la televiziunea WDR , şi Tilma Jens: „Sunt aprecieri tranşante, care rănesc uneori, ale lui Kohl asupra unora dintre companionii săi de drum, despre care nu putea ghici că vor face o mare carieră”. Revista relatează că, în 2001 şi 2002, el s-a întâlnit de peste o sută de ori cu Heribert Schwan, fostul cancelar dorind să lase un testament politic de amploare. Dar, urmare a accidentului vascular din 2009, din cauza căruia un an de zile a fost obligat să recurgă la scaun cu rotile, el a decis să blocheze proiectul editorial respectiv, în vreme ce publicistul Heribert Schwan nu voia să piardă tezaurul politic ce-l avea în mâini. Helmut Kohl a vrut să împiedice cu orice chip apariţia cărţii fostului său biograf, dar frazele cheie au devenit deja publice.

Astfel, numărul de luni al cunoscutei reviste „Der Spiegel” este consacrat acestui subiect, care se dovedeşte deja foarte delicat. Ca urmare, cititorul află că fostul cancelar nu-l menajează pe niciunul dintre cei care l-au trădat sau deranjat. El începe prin a face un portret necruţător clasei politice germane şi nici măcar succesoarea sa, Angela Merkel, nu scapă unor caracterizări foarte dure, practic el descalificând-o politic şi intelectual, Kohl nedigerând deloc faptul că ea a fost prima care s-a distanţat de el în cunoscuta afacere a banilor negri ai Uniunii Creştin Democrate (UCD), partidul ei şi al fostului cancelar. Pentru el, gestul Angelei Merkel a fost o lovitură de pumnal dată în spate, în vreme ce ea şi-a construit restul carierei pe această delimitare şi ruptură. Mânia ţâşneşte din vorbele lui Helmut Kohl şi când vine vorba de fosta membră a cabinetului său. „Ea nu ştia să mănânce corect, cu un cuţit şi o furculiţă”, se dezlănţuie el. „Prelungea dineurile de stat, astfel încât, în mai multe dăţi, a trebuit s-o chem la ordine”. Nici câţiva ani mai târziu, când ea a ajuns cancelar, Kohl nu a menajat-o, el deplorând politica ei europeană, mai exact perspectiva sa pe termen scurt. „Nu are intuţie”, spunea el.

Întrebat în legătură cu aceste afirmaţii foarte deranjante, anturajul actualei cancelare a fost laconic, răspunzând sec: „Fără comentarii”.

În momentul în care ţara se pregăteşte să celebreze 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Germania este divizată în ce-l priveşte pe cancelarul reunificării. Nimeni nu-i contestă rolul lui istoric, dar, după cum apreciază unii, întrucât s-a agăţat în continuare de putere, el a decepţionat, iar scandalul finanţării UCD din anul 2000 a sfârşit prin a-i afecta serios imaginea sa.

Dezvăluirea convorbirilor dintre Kohl şi jurnalistul Schwan a stârnit reacţii diferite în Germania. Fostul ministru al Apărării Volker Ruhe (UCD) a propus crearea unei fundaţii Helmut Kohl pentru a valorifica arhiva omului politic şi studierea rolului său în reunificarea germană. În pofida polemicilor aprinse care s-au iscat, Helmut Kohl a confirmat prezenţa sa la Târgul de carte de la Frankfurt (8-12 octombrie) cu ocazia reeditării volumului său „Vom Mauerfall zur Wiedervereinigung- Meine Erinnerungen” ( „De la căderea Zidului, la reunificare. Memoriile mele”), dar şi datorită publicării convorbirilor confidenţiale pe care le-a avut în 2001 şi 2002 cu ziaristul de televiziune Heribert Schwan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.