Henri Cartier-Bresson – Just plain love

Henri Cartier Bresson s-a nascut in Chanteloup-en-Brie, langa Paris intr-o familie instarita. Pozitia sociala precum si suportul financiar al parintilor l-au ajutat pe Bresson sa-si fructifice inclinatia catre fotografie.

In 1934 il intanleste pe fotograful polonez David Szymin, caruia ajunge sa-i spuna Chim pentru ca nu ii poate pronunta numele. Prin intermediul lui Chim ajunge sa-l cunoasca si pe viitorul sau mentor Endre Friedman (cunoscut mai tarziu ca Robert Capa). Rober este cel care il indruma pe Bresson catre fotojurnalism.

Primele lucrari ca fotojurnalist ale lui Bresson au fost publicate in 1937 si erau fotografii de la incoronarea regelui George al VI-lea. Fotografiile le-a semnat sub numele de Cartier. In acelasi an se casatoreste cu dansatoarea Ratna Mohini.

In 1939 se inroleaza in Armata Franceza dar in iunie 1940 este luat prizonier de catre nazisti si inchis intr-un lagar de unde reuseste sa evadeze dupa 35 de luni chinuitoare.

Reuseste sa se intoarca in Franta si, ajutat de alti fotografi, documenteaza ocuparea si eliberarea Frantei. 

Cartier-Bresson, Robert Cappa, David Seymour si George Rodger formeaza in primavara lui 1947 „Magnum Photos„. Membrii acestei asociatii aveau de acoperit o anumita zona geografica (fotografic vorbind). Lui Bresson i-a revenit India si China. 

Documentarele despre moartea lui Ghandi, ultimele luni ale Razboiului Civil din China, primele luni ale regimului maoist, eliberarea Indiilor Olandeze si formarea Indoneziei i-au adus lui Bresson recunoasterea internationala.

In 1952, Cartier-Bresson publica „Images a la sauvette” (The Decisive Moment). Aceasta a inlcus un portofoliu de 126 de poze.

Prima sa expozitie a avut loc in 1955, in Franta, la Luvru – Pavillion de Marsan.

Henri Cartier-Bresson a devenit primul fotograf  „din vest” ce a fotografiat in mod liber in Uniunea Sovietica. In 1968 a inceput sa renunte treptat la fotografie si sa se intoarca la prima sa pasiune: pictura. Cartier s-a retras din Magnum si din 1966 s-a dedicat portretelor si peisajelor. In 1967 divorteaza de prima sa sotie, Ratna „Elie” si se casatoreste cu fotografa Martine Franck,c u treizeci de ani mai tanara decat el. Martine ii daruieste o fetita in 1972, pe Melanie.

La 3 august 2004, Henri Cartier-Bresson, in varsta de 95 de ani moare la Montjustin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.