×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 6 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 20 septembrie 2017, 05:04
EUR (€)
+0.0008 ↗
4.5990 RON
USD ($)
-0.0119 ↘
3.8373 RON
• • •
Hepatita politică și rățușca cea urîtă
Ioan Viştea
Ioan Viştea

De mai mult timp, vizibilă pe orice radiografie socio-politică, vedem cum societatea românească este grav atinsă de o boală hepatică care macină corpusul social și toată arhitectura instituționalizată a statului, acolo unde logica, rațiunea, bunul-simț și simțul măsurii sînt anulate de porniri viscerale, ca emanate de un ficat bolnav. Așa a devenit ficatul din corpusul social organ metaforic și, asemenea celui uman în situații limită, bolnav și incapabil să dreneze umorile și mîlul, să separe răul de bine, devenind organul suprem, în vreme ce creierul, în raporturile interumane, la toate palierele, pare din ce în ce mai mult un apendice de care te poți lipsi.

Cel care a instaurat conducerea statului din ficatul infestat de toate mizeriile reziduale este nimeni altul decît Traian Băsescu, cel care, de mult timp, ar fi trebuit să fie îndreptat să-și trateze hepatita politică în regim penitenciar, dar care nu contenește, încă, să vină la serviciu cu ficatul bolnav, să-l depună la pupitrul tribunei parlamentare și de-acolo, nestingherit, să agreseze auditoriul cu tiradele demagogiei și imposturii.
Ca orice afecțiune netratată la timp, boala a scăpat de sub control și a degenerat. Așa se face că avem, astăzi, pe lîngă politici din ficat, și justiție duală din ficat, și proteste și revolte, și indignări în stradă din ficat, ba, tot mai apăsat, chiar și o presă, o media care își pune ficatul la treabă și din care emană nu doar îndoieli, dubii, rezerve firești, dar și sumbre previziuni făcute cu aplombul certitudinii absolute.

Să fie clar: n-am fost, nu sînt și e puțin probabil să devin vreodată un admirator al stîngii și-al valorilor ei, chiar și cosmetizate, dar dacă așa au căzut sorții alegerilor, dacă, din varii motive, considerăm că și o țară ori o lume condusă de somități intelectuale ar fi un dezastru, fără să ne îmbătăm cu apă chioară, poate că n-ar strica, în spațiul public, mai puțină patimă și încrîncenare în evaluări și prognoze.

Este un fapt evident că partidele, conduse adesea și ele tot din ficat, și-au epuizat rezervele de cadre și că din punctul de vedere al valorilor livrate societății au ajuns la fundul sacului, dar vina este generală, rezultată în bună măsură din disproporția între așteptări supradimensionate și realități de facto greu de strunit și prevăzut.

Astăzi, fără excepții, ignorînd cît de înșelătoare pot fi aparențele, media, opoziția, analiști și comentatori fac din Mihai Tudose un fel de Prometeu înlănțuit care-și oferă ficatul loviturilor de clonț din toate pozițiile și din toate direcțiile. În vreme ce el declară, cu seninătate și resemnare, că are ficat rezistent!

Păi, să vedem dacă e așa, să-i vedem atitudinea, determinarea, rezultatele, mai înainte de orice pariuri și poate, poate, vom avea o surpriză plăcută.

Și, de ce nu? la vreme de patimi și ură nemăsurate, deveniți prea grăbiți și telurici, robi cu orice preț ai imaginii, nu o dată contrafăcută, neatenți la semne și simboluri, haideți să mai citim ori să recitim și basme, haideți să facem efortul de-a ieși din chingile hepatitei politice și de a-l privi pe Tudose, înaintea oricărei dezamăgiri, ca fiind chiar „rățușca cea urîtă“ din basmul cu același nume al lui Andersen!

Ioan VişteaPublicat Joi, 06 iulie 2017
1750
 | 5
 | 7
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Valahu
0
Greu domnule Vistea. Cu Soros si PPE-ul in carca si cu un PSD (Dragnea)emasculat este greu. Trebuie sa ia exemplul lui Orban, Ungaria si sa puna la punct o.n.g.-urile sorosiste si doar asa .... Soros nu vrea prosperitate, liniste si stabilitate in Romania.
Publicat Vineri, 07 iulie 2017
+Răspunde
TSIPTER
+3
astept un>CARE SA-I JUDECE PE --BASESCU ,,,,BLAGA,,, BOC,,, MACOVEI,,,, CULCER,,, VIDEANU,, KOVESI,,, ETC --poporul roman are acest drept!!!!------ basescu-----AM HOTARAT --EU --REDUCEREA CU 25% A,,,, SI UN IMPRUMUT DE 20 MILIOANE $ PENTRU,,,,??? -----MACOVEI---LOVITURA DE STAT ,, BAROSO AJUTOR,,,,BOC ---ACESTI NESIMTITI DE PENSIONARI ,,,,CU PENSIILE LOR -----BOALA LOR NU ESTE DE NATURA HEPATICA ,,,,--H O R M O N I I--LE CLOCOTESC DE LA GENUNCHI LA TIROIDA
Publicat Vineri, 07 iulie 2017
+Răspunde
Ne vor trebui 20 de ani brucani
+1
Asa e, ne-a distrus Basescu de ne vor trebui 20 de ani brucani sa ne revenim.
Publicat Joi, 06 iulie 2017
+Răspunde
Luminita Arghir @ Ne vor trebui 20 de ani brucani
+2
Din 90 si pana acum sunt vreo 18 ani fara amestecul lui Basescu .Cu astia 18 ani te faci ca ploua ?In primii 14 ani dupa 90 ne-au condus basistii sau brucanii ? Oricum , tie nu-ti trebuie nimic , ai de toate in Transnistria ......
Publicat Joi, 06 iulie 2017
+Răspunde
ROMAN
-8
Domnule Vistea , s-a scumpit pana si spanacul , euro creste , macane stomacul , inflatia e-n floare si ne ametiti cu Donald Salvattore ?
Publicat Joi, 06 iulie 2017
+Răspunde
lili
-6
Tudose ar putea fi ratusca cea urata, daca NU ar fi Dragnea in spatele lui! Tudose e marioneta care-l inlocuieste pe Grindeanu! Chiar credeti ca Dragnea l-a inlaturat pe Grindeanu si l-a pus pe Tudose ca sa scape puterea din mana?! NU. Tudose e aceiasi marioneta ca Grindeanu, cum a si recunoscut spasit si pe ocolite Grindeanu! Dava va misca in front va avea soarta lui Grindenau. NU va fi cazul. Omul e PSDist oportunist, toata cariera lui e legata de PSD, se pare ca a fost tractorist inainte de a ajunge in PSD. Are Carnet de Tractorist si in CVul OFICIAL nu apre nimic intre varsta de 19 ani cand a terminat liceul si pana la varsta de 24 de ani cand a inceput amarata de Universitate-fabrica de diplome, Dimitrie Cantemir! Ce-a facut de la 19 la 24 de ani? Probabil ca a fost tractorist, altfel de ce si-ar fi luat carnet de tractorist dupa ce-a intrat la facultate in 1991 si deja lucra in Administratie? Un tractorist absolvent la Dimitrie Cantemir, ajuns Prim Ministru, ca asa e la PSD, adica la TeleormanLAND, vezi si cazul secretarei de scoala generala de la Videle ajunsa Minsitru la MAI, dna Carmen Dan, care stie doar sa citeasca perfect dupa foile scise de consilieri si despre care in MAI se spune ca ea si Traian Igas au fost cei mai slabi Minsitri de Interne, dupa cum scrie presa!
Publicat Joi, 06 iulie 2017
+Răspunde
Tiaso @ lili
+5
Mai tractorista esti tu,plus manelista.Cred ca ai fost pecerista activista pe la Stegul Rosu dupa stilul de porcaiala non stop pe care il emani.Nici nu si-a inceput ala mandatul si ai si inceput sa arunci cu zoaie in stil bolsevic.
Publicat Joi, 06 iulie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
Ioan Buduca

După ce au apărut ziarele, a fost posibilă manipularea în masă, prin propagandă ideologică. După ce au apărut televiziunile, propaganda prin ideologie s-a transformat în propagandă de tip publicitar.

Ioan BuducaPublicat acum 9 ore şi 21 minute