„Heritage”, primul album de autor semnat Luiza Zan

Luiza Zan lansează primul album de autor, numit Heritage, al şaselea și cel mai important produs discografic din cariera ei muzicală. Cu versurile şi muzica scrise de Luiza Zan, Heritage reprezintă secvenţe reale din viaţa artistei, cu atenţie pentru povestea înaintaşilor ei.

“Întregul album este dedicat memoriei înaintaşilor mei. Bunica, mama mea şi bunicul meu. De altfel, bunicul meu a murit în ziua când eu am intrat în studio cu piesele de pe acest album. A fost… interesant să înregistrez acest album chiar în zilele acelea, dar tocmai asta a fost şi ideea acestui album. Să-mi duc mulţumirile mele către ei, pentru tot ce mi-au dăruit şi, în acelaşi timp, să arăt ceea ce las eu mai departe fetelor mele şi celor din jurul meu”, mărturiseşte Luiza Zan.

Heritage este un album de jazz, presărat cu elemente folclorice şi improvizaţii vocale de o coloristică extrem de variată, compoziţiile Luizei Zan fiind completate de experimentaţii instrumentişti maghiari alături de care a înregistrat acest disc, un disc unitar, un album moştenire, inspirat din povestea muzicală a familiei Zan.

Muzicienii implicaţi în proiect sunt, fără doar şi poate, de excepţie. Hungarian All Stars înseamnă pianistul Sarik Peter şi ghitaristul Gyarfas Istvan, a căror abordare classic-jazz-istică dau o notă de elegantă şi virtuozitate întregului discurs muzical, basistul Fonay Tibor, specializat în echilibristică instrumentală, toboşarul Attila Galfi, de o precizie şi o fineţe proprie doar adevăratelor talente. Albumul a fost înregistrat în Ungaria la Super Size Studios din Budapesta.

Nota de fineţe şi emoţie a întregului album este completată şi de participarea inegalabilei Ioana Mardare, violistă de excepţie, eleva Mariei Zan, care a dorit să aducă propriul omagiu celei care i-a insuflat iubirea pentru violă.

„Piesele de pe albumul Heritage au apărut cu timpul, nu toate au fost scrise special pentru acest album, unele dintre ele sunt lucrări pe care le-am scris în urmă cu multă vreme. Sunt două piese care apar de exemplu în spectacolul Năpasta, regizat de Radu Afrim, cum ar fi Călare, cea mai cunoscută lucrare de pe acest album. Dar sunt şi piese care au fost create special pentru a evoca amintirea mamei mele şi a bunicului meu. Bunicul meu, acordeonist, s-a întâmplat să moară în ziua în care am intrat în studio să înregistrez aceste piese. Albumul este încărcat de o mare emoţie personală, care reiese din piese precum Her Violin, piesa scrisă pentru şi despre mama mea, sau Still Sad Silent în aceeaşi notă melancolică, puţin tristă, dedicată bunicii mele, Mama Jana”, explică Luiza Zan, interviu pentru WYLFM.

Luiza Zan & Hungarian All Stars vor cânta din albumul Heritage, lansat în România de Fiver House Records, la concertul de lansare programat pe 3 martie, de la ora 21.00, la Clubul Ţăranului din Capitală.

Discul va fi promovat în perioada următoare printr-un mic turneu naţional. Pe 4 martie, artiştii vor concerta la Filarmonica Paul Constantinescu din Ploieşti, pe 5 martie la Rockstadt în Braşov, iar pe 6 martie la Teatrul Andrei Mureşanu din Sfântu Gheorghe. În 8 martie vor fi prezenţi la Cinema Florin Piersic din Cluj-Napoca, turneul încheindu-se pe 9 martie la Casa Studenţilor din Miercurea Ciuc.

Născută în 1980, Luiza Zan şi-a început cariera la vârsta de 4 ani. Atunci a câştigat primul premiu la un concurs pentru Şoimii Patriei, din timpul epocii comuniste. Ceva mai tâziu, aceeaşi piesă interpretată la concursul pentru copii (Frunzuliţa d’alior) avea să îi aducă cel mai important premiu la Festivalul Internaţional “Cerbul de Aur” 2004, la fix o săptămână după cucerirea unui prestigios premiu al II-lea la Festivalul de Jazz din Montreux, Elveţia.

La Montreux a avut pentru prima dată şansa de a cânta acompaniată de muzicieni de renume. A fost atunci alături de Geri Allen, Bob Hurst, Eric Harland sau Omar Hakim. Anul senzaţional 2004 s-a încheiat cu un alt premiu obţinut la Gala Premiilor de Jazz, eveniment organizat de Radiodifuziunea Română, unde i s-a acordat Premiul Confirmării.

Printre numeroşii muzicieni alături de care a cântat se numără Rick Condit – profesor şi saxofonist din Statele Unite care a cântat cu Ella Fitzgerald Big Band –, Mircea Tiberian, Romeo Cosma, Ion Baciu Jr., Armen Donelian, Jurgen Bothner, Arthur Balogh,Vlaicu Golcea, Vlad Popescu, Sorin Romanescu, Electric Brother, Dj Vasile, McNeeste State University Big Band din Louisianna, Petras Geniusas, Alex Harding, câteva exemple dintr-o lungă lista.

Artista s-a implicat de-a lungul timpului în proiecte muzicale, dar şi din alte zone artistice, făcând parte din echipa spectacolului de teatru Năpasta, în regia lui Radu Afrim, de asemenea, a apărut în distribuţia spectacolului de dans contemporan Visa Game, alături de Cosmin Manolescu şi Pascal Allio.

A scris muzica de film pentru Carambol, Circul Vesel (HBO) şi Australia (HBO).

Luiza Zan a studiat canto clasic timp de 9 ani consecutiv, urmând cursurile Liceului de Artă din Piatra Neamţ şi pe cele ale Universităţii de Arte Iaşi, ca acum să transmită mai departe ceea ce a învăţat, fiind un apreciat pedagog. Este adesea invitată în cadrul taberei de creaţie IconArts, alături de nume sonore din muzica internaţională clasică şi jazz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.