Hidroelectrica, ajutată de ordonanța lui Vela să pună mâna pe CEZ

Compania de stat Hidroelectrica este principala beneficiară a prevederilor ordonanței militare numărul 8, cea care a suspendat procedurile de vânzare/cumpărare de pachete majoritare de acțiuni ale companiilor din Sistemul Energetic Național, întrucât câștigă timp suplimentar să acceseze un credit necesar achiziției activelor din România ale grupului CEZ din Republica Cehă.

În prezent, piața este bulversată de pandemia de coronavirus și accesul la finanțare este mai greoi iar cehii plănuiseră ca în această lună să primească ofertele angajante pentru cele nouă companii din România: Distribuție Energie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vânzare, CEZ Trade, CEZ ESCO Romania, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development și TMK Hydroenergy Power. Cu ordonanța militară numărul 8, anunțată de ministrul Marcel Vela, s-a blocat însă acest proces de vânzare, oferind astfel societății noastre de stat mai multe șanse. ”A fost folosită nejustificat pentru a legitima o imixtiune nepermisă în cadrul pieței de energie, susțin reprezentanții casei de avocatură ONV Law. ”Este evident că, în contextul unei situații economice și epidemiologice normale, statul nu ar fi îndrăznit să schimbe regulile jocului economiei de piață și să intervină brutal, denunțând fiecare angajament luat în sensul liberalizării pieței de energie, în favoarea satisfacerii intereselor unei entități cu scop lucrativ, fie ea și controlată de stat”, au adăugat aceștia.

Ordonanța militară numărul 8 stipulează la articolul 15 suspendarea procedurilor de vânzare/cumpărare de pachete majoritare de acțiuni ale companiilor din Sistemul Energetic Național (SEN), indiferent de forma de proprietate a acestora. S-au pus mai multe întrebări legate de scopul acestei măsuri: Cui servește această măsură? Cum ajută aceasta măsură în lupta împotriva răspândirii COVID-19 (scopul declarat nu doar al acestei Ordonanțe Militare, ci al întregului sistem normativ edictat în baza Decretului Președintelui României nr. 195/2020 și al următoarelor decrete prezidențiale)? Evocând un posibil răspuns la aceasta întrebare, Guvernul are, desigur, libertatea de a indica importanța SEN și chiar anumite norme de îndrumare emise de Comisia Europeană, în sensul interdicției de vânzare a unor bunuri/valori de importanță strategică. Aceste motive nu au fost, însă, invocate în fundamentarea art. 15 din O.M. 8.

Însă, examinarea pieței de energie pare a indica un alt răspuns, o altă țintă a art. 15 din O.M. 8, decât cea referitoare la protejarea SEN, spun cei de la ONV Law. La acest moment, pe piața de energie din România, există intenții clar exprimate, precum și măsuri implementate în baza acestor intenții (din septembrie 2019), de vânzare a unor mari companii. E.ON, Engie, ENEL și CEZ vor să vândă unele dintre activele pe care le dețin în Romania , dar companiile care au demarat procesele de vânzare sunt ENEL și CEZ , procese în care participă, printre alții Electrica SA, SAPE SA, dar și Hidroelectrica, societate care este deținută în proporție de 80% de către stat, 20% din acțiuni fiind deținute de Fondul Proprietatea.

Deținerea de către stat a Hidroelectrica este relevantă pentru înțelegerea scopului emiterii interdicției de vânzare din O.M. 8, mai ales prin prisma faptului că, în luna Aprilie 2020, trebuie depusă oferta angajantă pentru companiile propuse spre vânzare de CEZ, conform unor articole de presă .

În data de 14.04.2020, trebuia să fie aprobată de Adunarea Generală Extraordinara a Acționarilor (AGEA) Hidroelectrica, atât depunerea unei oferte angajante pentru acțiunile/părțile sociale deținute de CEZ la societățile propuse spre vânzare, cat și contractarea unui credit pentru achiziția de participații în vederea diversificării portofoliului Hidroelectrica. Ambele propuneri au fost eliminate de pe ordinea de zi cu acceptul acționarului majoritar – statul, având în vedere prevederile art. 15 din O.M. 8 . Faptul că au fost eliminate aceste propuneri, precum și faptul că ambele au fost eliminate în baza prevederilor art. 15 din O.M. 8, arată că acest credit urma să fie folosit pentru achiziția activelor CEZ (M&A) (și/sau ENEL în baza unei hotărâri ulterioare), în orice caz, pentru achiziția unui pachet majoritar la o companie din SEN. Altfel, nu s-ar justifica această eliminare intempestivă și „la pachet” de pe ordinea de zi a AGEA Hidroelectrica, a ambelor propuneri, în baza aceleiași noi dispoziții legale.

Strategia de achiziție a pachetelor de acțiuni la companii din SEN, presupunea pentru stat, prin Hidroelectrica. identificarea unei surse de finanțare externe a ofertei angajante ce urma să fie făcută. Însă, în actualul climat, acordarea unui asemenea credit poate căpăta inclusiv nuanțe de incertitudine, astfel că Hidroelectrica s-ar fi putut regăsi în situația depunerii unei oferte angajante fără să existe asigurată o finanțare. Drept urmare, potențialul achizitor ar fi avut nevoie de timp pentru a securiza finanțarea în conformitate cu oferta angajantă care ar urma sa fie depusă, pentru a reduce riscurile acestei achiziții. Dar, dacă procedura de vânzare pornită de CEZ nu mai permite amânarea unor termene, mai ales în condițiile în care existau alți potențiali achizitori ai activelor, atunci această lipsă de timp ar fi avut efecte negative asupra ofertei statului, prin Hidroelectrica. Astfel, același stat, acționar majoritar la Hidroelectrica, prin Ministerul Economiei, Energiei și a Mediului de Afaceri, emite O.M. 8, iar prin dispozițiile art. 15 „creează” timp pentru companiile de stat.

Norma conferă un avantaj clar societăților de stat care vor să participe la vânzarea activelor CEZ, ENEL și a altor companii din SEN, sau mai exact le ajută sa nu se dezavantajeze în competiția cu alți potențiali achizitori privați, dezavantajul companiilor de stat fiind cauzat prin propria lor acțiune, sau inacțiune, în urma cărora a fost reușită performanta îndoielnică de a nu putea termenele unei proceduri începute în urmă cu mai bine de jumătate de an, susțin avocații.

Acțiunea statului impietează grav asupra numeroase drepturi, nu în ultimul rând asupra dreptului de proprietate al CEZ, caracterizat inclusiv prin dreptul de dispoziție juridică, dar și asupra concurentei libere care a fost distorsionată prin masurile impuse de stat în beneficiul Hidroelectrica și/sau al altor companii de stat, mai afirmă reprezentanții ONV Law.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4554 Articole
Author

11 Comentarii

  1. si care e problema?????!!!! asta chiar e singurul lucru pt care merita felicitat actualul guvern de cacao. Reuseste si statul Roman sa mai recupereze ceva din tilhariile comise de mafia corporatista in Romania… hai ca sinteti penibili astia care ati scris acest „articol” in beneficiul mafiei corporatiste ce a devalizat Romania si tilharit romanii la piele

  2. Am avut la tara pe mama mea avea 80 ani acum cativa ani. Nu a putut plati lumina 3 zile ca a fost internata in spital si CEZ OLTENIA I-A TAIAT LUMINA SI PENTRU DEZLEGARE I-A LUAT 5 MILIOANE…LA REBRANSARE I-A MAI LUAT INCA 5 MILIOANE….NISTE BANDITI DE CEHI…NISTE JUPUITORI. AM ACTE SI DOVEZI…Apoi s-a dat o lege ca sa nu se mai debranseze…Mama mea avea pensie atunci 7 milioane si am imprumutat-o sa platesca si sa traiasca.

  3. Statul, ca orice alt actor din piata, are dreptul sa-si foloseasca toate atuurile pentru a-si proteja interesele.Interesele statului sunt ale noastre ale tuturor. Companiile care au devenit proprietare pe bogatiile statului roman, si-au folosit la rindul lor toate atuurile, adeseori prea putin legale . De ce nu are statul roman, adevaratul proprietar al bunurilor create de poporul roman,voie sa joace dupa aceleasi reguli ale protejarii propriilor interese? Pe dumneavoastra cine va sponsorizeaza sa-i protejati interesele? Aveti voie? Statul roman le datoreaza romanilor recuperarea marilor proprietati ale tarii, in folosul creatorului acestor bunuri, adica poporul roman.Sa avem bani pentru scoli si spitale. Sa avem bani de pensii,nu sa-i izolam pe batrini ca sa nu mai consume. Caci ei sunt creatorii acestor proprietati aducatoare de venituri imbelsugate.Si acesta sa fie doar inceputul.Daca am avea conducatori dedicati acestei tari si poporului sau. Care nu este mai bun decit alte popoare, dar nici mai jos, nici mai rau.

  4. cehii au fost primit care au venit la furat in Romania. Nici nu se racise Ceausescu si deja încă din 28 decembrie 1989 opt hoti din serviciile lor cautau de zor cu aparatura adecvata aurul lui Decebal prin Muntii Orastiei. cehii sunt aceleasi jeguri care urmau sa ne introduca vize de intrare de la 1 ianuarie 2004 tocmai cand Romanilor li se ridicase obligativitatea vizelor de catre tarile din Vestul Europei. Fabrica de zahar din Bucecea a fost trimisa in cehia de catre tradatorii din Romania iar Tepro Iasi a fost bagata in faliment de catre cehul criminal frantisek priplata. Acest ceh a dat ordin ca liderul de sindicat Virgil Sahlean sa fie omorat pentru ca se prinsese care era planul de falimentare a Tepro Iasi. Si pana la urma revenind la subiectul articolului cum de intreaga Oltenie plateste costurile curentului electric la hotii de cehi !!!! TOATE centralele electrice din Romania au fost construite in Epoca Ceausescu asa incat ce cauta toti calicii din cehia germania ori italia prin Romania ?!!?

  5. cred ca ar fi singura modalitate in care facatura numita Hidroelectrica si-ar arata viabilitatea economica pentru statul roman (si nu doar aceea de suport comercial si juridic de destructurare a hidroenergeticii romanesti prin listare, echivalenta cu o vanzare de capital in aceste conditii!)… dar sa nu ne grabim, orice lucru bun are un revers pervers necunoscut muritorilor (cum ar fi sa bagam in buzunarul FP niste capital , dupa care sa listeze compania!)…

  6. Foarte bine . Numai sa nu urmeze apoi privatizarea Hidroelectrica .

  7. Când fondul Proprietatea avut nevoie de lichidități, pentru a-și răscumpăra titluri în circulatie, străinii trebuiau sa plece cu bani din România, Electrica a răscumpărat acțiuni ale subsidiarelor sale „dăruite” de statul Roman fondului Proprietatea. Acum este la fel. Statul a vândut pe sume modice distribuții de energie, unor firme tot cu capital de stat, dar a altor state, UE a impus fragmentarea activităților în mai multe companii. Acum Hidroelectrica răscumpărat pe bani mulți activitatea păguboase, administrarea rețelelor iar „investitorii străini” rămân cu tranzacționarea energiei tranzitata pe aceste rețele sau Hidroelectrica răscumpărat totul scump și le va vinde ulterior ieftin, eventual cu Hidroelectrica cu tot, acelorași sau altor investitori străini, ordonați de unde culegem sparanghelul.

  8. Trebuie sa scoatem CEZ din piata,cu sau fara situatia de urgenta! Hidroelectrica trebuie sa-si faca si o sucursala de distributie, numai prostii produc si dau la altii, acolo fiind castigul! Este ca si cum OMV n-ar avea voie sa vanda benzina sau motorina! Ar fi bine sa scoatem si pe altii, nemtii de la EON sau italienii de la ENEL!Italienii erau pe duca, dar i-a salvat Ponta si Renzi, in contextul problemelor penale pe care le aveau in Romania! De nemtii de la EON nu se atinge nimeni, cit timp este sasul Klaun Gauleiter!

  9. Da cand s-a privatizat CEZ? Ca CEZ este proprietatea guvernului ceh notel peste 69%..

    Si a gloftit sprijin finacniart din Romania .. enorm!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.