Hidroelectrica, investiție în modernizare la Călimănești

Presedintele directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, a semnat marți contractul de modernizare a hidroagregatului HA1 Călimănești. Lucrarea, adjudecată prin procedură de licitație deschisă de S.S.H. Hidroserv SA București, se ridică la valoarea de 23.699.524 lei și va fi finanțată exclusiv din fondurile de dezvoltare ale Hidroelectrica, anunță compania într-un comunicat. Furnizorul de echipamente desemnat este UCM Reșița.

“Modernizarea de la Călimănești este unul dintre primii pași dintr-o strategie mult mai amplă de modernizări și retehnologizări pe care noul directorat al Hidroelectrica și i-a propus. Astfel de lucrări au trenat până acum din diverse cauze externe sau din lipsă de decizie managerială, dar nu mai pot întârzia dacă ne dorim să transpunem în concret ideea de “securitate energetică”, a declarat Bogdan Badea.
„Vreau să precizez că la preluarea mandatului, acum aproximativ două luni, gradul de realizare pentru capitolul dezvoltare era de 20.33%, iar pentru cel de retehnologizare, de doar 4,50%, față de prognozatul din buget. Presăm serios pe accelerație să recuperăm întârzierile pe această zonă”, a mai spus acesta.

Modernizarea hidroagregatului de la Călimănești urmează să fie fie realizată în termen de 12 luni de la semnarea contractului și vizează creșterea gradului de automatizare a centralei hidro-energetice concomitent cu creșterea siguranței în exploatare, creșterea fiabilității și, cel mai important, mărirea duratei de folosință a instalațiilor cu încă un ciclu de viață. Realizarea pachetului deosebit de complex de lucrări va permite, între altele, exploatarea cu comandă de la distanță, achiziția on-line a parametrilor electrici și tehnologici, precum și reducerea la minimum a perioadelor de intervenții în afara celor planificate, se mai arată în comunicat.

Centrala de la Călimănești are o putere instalată de 39,6 MW și lucrează cu două grupuri generatoare, cu turbine de tip Kaplan. Producția medie anuală de energie, conform specificațiilor din proiect, este de 106 GWh. Hidrocentrala este folosită ca centrală de vârf, semi-vârf, iar în perioada de ape mari, în bază.
Centrala asigură, de asemenea, servicii de sistem de înaltă calitate și funcționează în conformitate cu cerințele de mediu în vigoare.

“Demararea acțiunilor de modernizare aduce o gură de oxigen atât Hidroserv, cât și UCM Reșița. Din valoarea contractului semnat astăzi, cca. 9.7 milioane de lei merg către Hidroserv pentru realizarea lucrărilor și aprox. 14 milioane către UCM Reșița pentru echipamente. Aceste societăți au avut în ultima perioadă dificultăți financiare. Ne bucurăm că putem lucra împreună în beneficiul tuturor societăților implicate. Așa cum am mai afirmat și cu alte ocazii, avem încredere în specialiștii Hidroserv în ceea ce privește calitatea lucrărilor și ne bazăm pe seriozitatea celor de la UCM Reșița, ca furnizori ai echipamentelor”, a mai spus Badea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.