Hillary Clinton: Discursul unei femei înfrânte de sistemul în care a crezut

În dimineața de 9 noiembrie, după ora României, Hillary Clinton trebuia să stea sub o cupolă de sticlă la un celebru centru de conferințe din New York și să țină discursul victoriei la alegerile prezidențiale, pentru a sublinia o dată și încă o dată cât de mare este ziua în care o femeie sparge tavanul de sticlă (expresia americană pentru emanciparea femeilor). Nu a fost așa, spre surprinderea marii părți a presei americane.

A pierdut în fața lui Donald Trump și Clinton a ales să țină discursul înfrângerii pe o scenă minoră, la un hotel din New York. A pierdut o cursă electorală considerată facilă pentru ea, însă alegătorii lui Trump au surprins prin mobilizarea de care au dat dovadă. A fost o lovitură dură încasată de democrații lui Clinton, care a fost învinsă de un afacerist lipsit de experiență în politică, dar pe nedrept considerat outsider având în vedere carisma pe care și-a lustruit-o ani de zile într-una dintre cele mai populare emisiuni televizate – ”Ucenicul”.

Niciuna dintre acuzațiile aduse lui Donald Trump nu a cântărit la fel de mult ca scandalul e-mailurilor de serviciu gestionate incorect de Hillary Clinton. America este o națiune în care responsabilitatea la locul de muncă este sfântă, în care cu toții plătesc scump pentru asemenea erori, fie că lucrează la marile companii, micile societăți sau în aparatul de stat. Iar apoi a venit lovitura FBI – redeschiderea anchetei în acest caz cu puțin înainte de alegeri. Degeaba a venit apoi anunțul renunțării la investigații. Pentru electorat a fost prea târziu, iar pentru Hillary Clinton a fost limpede că o asemenea decizie a FBI nu a fost decât semnalul din partea sistemului cum că nu e vremea ei, ci vremea unui american care să consolideze identitatea americanilor americani.

Clinton a rostit următorul discurs cu o întârziere de peste o oră, însă cu siguranță ciorna era scrisă din momentul în care James Comey, directorul FBI, a făcut anunțul redeschiderii anchetei, pe 28 octombrie.

Hillary Clinton, discursul ieșirii de pe prima scena a politicii americane

Aseară l-am felicitat pe Donald Trump și m-am oferit să lucrez împreună cu el pentru țara noastră. Sper că va avea succes ca președinte al tuturor americanilor. Nu este rezultatul pe care ni l-am dorit și pentru care am muncit atât de mult și îmi pare rău că nu am câștigat aceste alegeri, pentru valorile pe care le împărtășim și pentru viziunea pe care o avem pentru țara noastră.

Însă mă simt mândră și mulțumită pentru această campanie pe care am construit-o împreună. Această campanie mare, diversă și vie. Voi reprezentați ce are America mai bun și a fost o mare onoare pentru mine să fiu candidata voastră.

Știu cât sunteți de dezamăgiți, pentru că asta simt și eu. Și asa simt zeci de milioane de americani care și-au investit speranțele în această campanie. E dureros și va fi asa pentru multă vreme. Dar vreau să vă amintiți asta.

Campania noastră nu a fost niciodata despre o persoană sau despre un scrutin. A fost pentru țara pe care o iubim și a construi America este ceva ce ne dă speranță. Am observat că națiunea noastra este mai divizată decât credeam. Dar cred în America și o voi face mereu. Și dacă o faceți și voi, atunci trebuie să acceptăm acest rezultat și apoi să ne uităm spre viitor. Donald Trump va fi noul nostru președinte. Trebuie să-l privim cu deschidere și să-i dăm șansa să ne conducă. Democrația noastră constituțională prevede transferul pașnic al puterii.

Noi nu doar că respectăm asta. Noi împărtășim aceste valori. Și mai prevede și domnia legii; principiul că suntem cu toții egali în drepturi și demnitate; libertatea de credință și de expresie. Repectăm aceste valori și trebuie să le apărăm.

Democrația noastră cere participarea noastră nu doar la fiecare patru ani, ci mereu. Deci haideți să facem tot ce putem pentru a promova cauza și valorile la care ținem. Să facem economia să funcționeze pentru fiecare, nu doar pentru cei de sus, să ne protejăm țara și planeta.

Să înlăturăm barierele care îi împiedică pe americani să-și îndeplinească visul. Am petrecut un an și jumătate încercând să adunăm milioane de americani din toată țara pentru a spune într-un glas că noi credem că visul american este suficient de mare pentru toți.

Pentru oamenii de toate rasele, religiile, bărbați și femei, pentru imigranți, pentru homosexuali și pentru cei cu dizabilități. Pentru toti.

Vă sunt atât de recunoscatoare pentru că sunt aici cu voi. Le mulțumesc lui Tim Kaine (potențialul vicepreședinte al lui Hillary Clinton) și Anne Holton (soția sa) pentru că au fost alături de noi în această campanie. A fost o plăcere să îi cunosc mai bine și asta îmi dă speranța și încrederea că Tim va rămâne în prima linie a democrației, reprezentând Virginia în Senat.

Lui Barack și Michelle Obama țara noastră le datorează o recunoștință enormă.

Această înfrângere doare, dar vă rog să nu încetați să credeți că merită să luptați pentru ceea ce este drept. Merită, merită.

Și de aceea avem nevoie ca voi să duceți această luptă acum și pentru tot restul vieții. Iar femeilor și în special tinerelor care au investit atât de multă speranța în această campanie și în mine le spun: nimic nu m-a făcut mai mândră decât să fiu campioana voastră.

Știu că nu am dat jos bariera ce le împiedică pe femei să acceadă la funcții înalte, dar într-o zi cineva o va face și poate mai repede decât ați putea crede acum.

Și pentru toate fetițele care se uită la noi le spun să nu se îndoiască vreodată că sunt valoroase și puternice și că merită tot norocul și șansele din lume pentru a-și împlini visele.

În cele din urmă, sunt recunoscatoare țării mele si pentru tot ceea ce mi-a dăruit. În fiecare zi sunt recunoscătoare că sunt americancă și cred cât pot de tare că dacă suntem uniți și muncim împreună respectându-ne diferențele, dacă ne întărim convingerile și dragostea pentru această naiune, atunci ne așteaptă cele mai frumoase vremuri.

Sunt foarte onorată și recunoscătoare pentru că am avut șansa să vă reprezint la aceste alegeri importante. Dumnezeu să vă binecuvâneteze.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.