Hillary Clinton, Donald Trump şi posibilii lor colistieri la prezidenţiale

De acum şi până la convenţiile în care vor fi desemnaţi candidaţi prezidenţiali, democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump trebuie să-şi aleagă fiecare candidatul la vicepreşedinţia Americii, opţiune care i-ar putea ajuta să compenseze slăbiciunile actuale în rândul electoratului. Candidata democrată, care încă se confruntă cu Bernie Sanders în cadrul alegerilor primare, dar are un avans consistent din puncul de vedere al numărului de delegaţi câştigaţi deja, are probleme mari cu mulţimile şi este impopulară printre tineri şi albi. La rândul lui, Donald Trump a creat un val excepţional de entuziasm ca un candidat populist şi anti-elite, dar a anunţat că va căuta un colistier care să provină din establishment, un bărbat sau o femeie cu experienţă în politică. Asta după ce acelaşi Trump s-a opus cu îndârjire establishmentului republican. După cum arată analiştii, este vorba de unul dintre paradoxurile alegerilor primare americane, când se înregistrează turbulenţe mari, candidaţii făcând totul pentru a se diferenţia unii de alţii. Acum, cei precum Donald Trump trebuie să se reconcilieze cu partidul, aşa cum acesta din urmă lasă orice dispută de o parte şi încearcă să se reunifice spre a realiza marele obiectiv: recucerirea Casei Albe.

Cum spuneam, în acest cadru, colistierul poate juca un rol decisiv, de aceea fiecare parte tratează cu cea mai mare atenţie alegerea colegului care i se va afla alături pentru a deveni preşedinte al SUA. Este, în fapt, de un proces mult mai complicat, ale cărui mize sunt imense, ele depăşind alegerea preşedintelui: la 8 noiembrie, alegătorii desemnează şi o parte dintre membrii Congresului, dar şi mii de aleşi din cadrul guvernelor statelor şi locale, precum legislatorii, guvernatorii şi viceguvernatorii, intendenţii, comisarii comitatelor, primarii oraşelor, consilierii municipali sau diferite alte funcţii juridice ori nepolitice. Este vorba de mii de aleşi. Din această perspectivă, agenţia France Presse a selectat numele cele mai vehiculate în ambele tabere.

PARTIDUL DEMOCRAT

Bernie Sanders. Senatorul de Vermont, 74 de ani, rivalul de azi al lui Hillary Clinton la alegerile primare, a galvanizat stânga şi ar putea ajuta partidul democrat să mobilizeze „trupele” în ziua alegerilor prezidenţiale – 8 noiembrie. Dar Sanders se defineşte ca un socialist democrat, o etichetă cu ecou negativ în SUA. „Democraţii trebuie să fie atenţi să nu-i mobilizeze pe republicani prin inadvertenţele lor, alegând un candidat la vicepreşedinţia ţării care să le provoace teamă”, împingând alegătorii republicani să-l „voteze pe Trump ţinând batista la nas”, opinează Michael Munger, profesor de Ştiinţe Politice la Universitatea Duke.

Elizabeth Warren. Senatoare de Massachussetts din 2013, 66 de ani, este, ca şi Bernie Sanders, o campioană a stângii progresiste şi anti-Wall Street, şi una dintre cei care-l critică foarte virulent pe Trump. Dar un tiket Clinton-Warren ar fi primul cu caracter integral feminin din istoria americană. Foarte revoluţionar? „Cei mai mulţi dintre alegători, care sunt refractari la ideea de a alege două femei, sunt probabil deja pierduţi” de Hillary Clinton, după cum crede Joel Goldstein, profesor la Universitatea St. Louis.

Tim Kaine. Fost guvernator al statului Virginia şi apropiat al preşedintelui Barack Obama, 58 de ani, senatorul actual de Virginia are experienţă în domeniul extern şi a fost al doilea senator democrat care s-a raliat taberei lui Hillary Clinton în urmă cu doi ani. Alt avantaj: vorbeşte curent spaniola.

– Julian Castro. Fost primar al marelui oraş texan San Antonio şi actual ministru al Locuinţelor în Administraţia Obama. Julian Castro, 41 de ani, este un apropiat aliat al lui Hillary Clinton în campania electorală, îndeosebi pe lângă numeroasa comunitate hispanică din ţară. Însă interogat de CNN despre posibilitatea de a fi colistierul ei, a răspuns sec: „Acest lucru nu se va face”.

– Alte nume posibile. Pentru a obţine mai multe voturi de la electoratul alb, Hillary l-ar putea alege pe Mark Warner, 61 de ani, fost guvernator şi senator de Virginia. Tom Vilsak, 65 de ani, ex-guvernator de Iowa şi actual ministru al Agriculturii în echipa lui Obama. Ar putea fi luat în discuţie şi Sherrod Brown, senator de Ohio, etichetat de stânga.

PARTIDUL REPUBLICAN

Chris Christie. Guvernator de New Jersey, ex-candidat la alegerile primare, este una dintre primele personalităţi republicane ce s-au raliat lui Donald Trump. Cei doi au în comun un anume stil de a vorbi direct, iar Trump nu a exclus ca el să fie pe lista sa scurtă.

Newt Gingrich. Figură de seamă a establishmentului, 72 de ani, a fost arhitectul recucerii de către republicani, în1994, a Camerei Reprezentanţilor, pe care a prezidat-o, devenind un adversar dârz al preşedintelui democrat Bill Clinton. S-a prezentat, în 2012, la primarele prezidenţiale, dar fără succes. Acum s-a raliat miliardarului Trump. „Nu-l voi refuza în mod automat”, a declarat el la Fox News, referindu-se la ideea de a fi colistier al acestuia.

Rob Portman. Republican cu o „voce” distinctă, senatorul de Ohio, 60 de ani, este cu totul altfel decât Donald Trump. Expert în buget, el cunoaşte aliaţii puterii, dar afirmă că nu-l interesează postul de vicepreşedinte.

Ben Carson. Singurul candidat negru al alegerilor primare, acest neuroghirurg afirmă că ar fi interesat de funcţia respectivă. S-a raliat rapid miliardarului, alăturându-se echipei lui de campanie. Trump a declarat că sunt 40% şanse ca un fost rival la alegerile primare să devină colistierul său.

Mary Fallin. Guvernatoarea de Oklahoma, 61 de ani, este puţin cunoscută în SUA, dar l-ar putea ajuta pe Trump să elimine handicapul pe care-l are în rândul electoratului feminin, care contează mult în societatea americană.

– Alte nume posibile. Lista este lungă şi-i include pe: fosta guvernatoare de Arizona, Jan Brewer, foarte de dreapta; senatorul de Tennessee Bob Corker, preşedinte al Comisiei de Afaceri Externe; senatorul de Alabama Jef Sessions, cu poziţii dure împotriva imigraţiei; senatoarea de Iowa Joni Ernst. Numele lui John Kasich, ultimul candidat la alegerile primare care s-a retras din cursă, este menţionat frecvent, dar el a declarat că nu-l interesează postul de vicepreşedinte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.