Hollande: Deţinem „elemente” privind utilizarea unor arme chimice de către regimul sirian

Preşedintele François Hollande a declarat duminică, într-un interviu pentru postul de radio Europe1, că deţine „unele elemente” cu privire la utilizarea de către regimul sirian a unor arme chimice, dar nu dispune de „probe”, relatează AFP.

„Avem câteva elemente suplimentare, dar nu avem probe, deci nu pot să le prezint aici”, i-a răspuns şeful statului francez unui jurnalist care l-a întrebat dacă este adevărat că preşedintele sirian Bashar al-Assad utilizează arme chimice la ora actuală.
„Ceea ce ştiu este că acest regim a demonstrat o dată oroarea mijloacelor pe care le putea utiliza şi refuzul oricărei tranziţii politice”, a adăugat preşedintele francez.

În cadrul unui acord ruso-american, în septembrie 2013, care a permis evitarea unor atacuri militare americane, Siria, devastată de un război civil de trei ani, s-a angajat să-şi distrugă aresenalul chimic până la 30 iunie.
Potrivit Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), Siria a evacuat de pe teritoriul său, până la 14 aprilie, aproape două treimi din aresenalul chimic.

Acordul ruso-american, urmat de o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, a fost încheiat după un atac cu arma chimică soldat cu sute de morţi, în apropiere de Damasc, în august 2013. Regimul şi rebelii s-au acuzat reciproc de comiterea acestui atac.

„Franţa acţionează astfel încât Siria să-şi regăsească în sfârşit libertatea şi democraţia. Am vrut ca armele chimice să poată să fie distruse” şi „facem totul pentru a permite negocieri, pentru a permite o tranziţie politică”, a declarat anterior François Hollande.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.