Hollande și Merkel, îndemn către Putin și Poroșenko

Președintele Franței, François Hollande, și cancelarul german, Angela Merkel au discutat la telefon marți seară cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, și cu președintele ucrainean, Petro Poroșenko, îndemnându-i să reia negocierile „pentru a nu mai pierde timpul”, a anunțat Palatul Elysee, citat de AFP.

„Discuțiile din cadrul grupului de contact trebuie reluate la Minsk cât mai repede cu putință și să ducă la rezultate concrete asupra următoarelor puncte, în vederea punerii lor rapide în aplicare: un acord de încetare a focului efectiv și durabil, schimburile de prizonieri și ameliorarea situației umanitare în teritoriile aflate sub controlul separatiștilor”, se arată într-u comunicat al președinției franceze.

„Convoaiele care vin din Ucraina, Rusia și UE trebuie toate desfășurate conform dreptului ucrainean”, se mai menționează în comunicat.

Această convorbire între François Hollande, Angela Merkel, Petro Poroșenko și Vladimir Putin a avut loc „înainte de participarea la Consiliul European din 18 decembrie, care va analiza situația din Ucraina”.

Liderii francez și german le-au cerut omologilor ucrainean și rus „să facă un bilanț al discuțiilor în curs dintre Kiev și Moscova asupra punerii în practică a protocolului de la Minsk de la 5 septembrie 2014”.

Conform comunicatului, „ei au subliniat importanța de a obține progrese și de a nu mai pierde timpul”, așa cum François Hollande i-a spus lui Vladimir Putin pe 6 decembrie, la Moscova.

Cancelarul german Angela Merkel a discutat la telefon cu preşedinţii rus, francez şi ucrainean despre situaţia din estul Ucrainei şi, în special, punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk prin convocarea Grupului de contact, a anunţat la rândul său miercuri Kremlinul, transmite RIA Novosti.

Putin, Hollande, Merkel şi Poroşenko au apreciat că „una dintre priorităţi este schimbul de prizonieri între forţele ucrainene şi rebeli”,

Ei au menţionat că „părţile implicate în conflict trebuie să retragă armamentul greu de pe linia de front”, informează Kremlinul într-un comunicat.

Cei patru lideri au subliniat necesitatea de a reconstrui infrastructura în estul Ucrainei şi de a oferi ajutor umanitar populaţiei.

Potrivit comunicatului, „liderii au discutat despre reconstruirea regiunilor ucrainene afectate de conflict şi importanţa respectării armistiţiului, care trebuie să fie stabil şi de lungă durată”.

De asemenea, ei au convenit asupra convocării Grupului de contact pentru Ucraina, cu scopul de a relansa dialogul între autorităţile de la Kiev şi rebelii proruşi, conform sursei citate.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.